Σταϊκούρας: 3ετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για κατεστραμμένα κτίρια – Έκδοση «πράσινου ομολόγου»

Την τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για την υλοποίηση των μέτρων δρομολογείται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ανακοινώθηκε πρώτη αρωγή 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή. 

Tα μέτρα στήριξης αναλυτικά

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή. 

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, οι πληγέντες απαλλάσσονται για 6 μήνες από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Επισήμανε ότι όλες οι αποζημιώσεις είναι ακατάσχετες ,αφορολόγητες και δεν συμψηφίζονται με όφειλες προς το Δημόσιο.

Επίσης ανακοινώθηκε η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα. 

Μέτρα ειδικά για την Εύβοια

Ειδικά για την Εύβοια, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, τα μέτρα αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης ισχύουν για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στους πληττόμενους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά. 

Επιπλέον, ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτούς τους δύο Δήμους, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.  Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε αυτούς τους Δήμους μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι και για διάστημα 3 μηνών.

«Πράσινο ομόλογο»

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος για το τρέχον έτος, ξεκίνησε έρευνα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, από τις αρχές Ιουνίου 2021, για τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων τα πιστωτικά έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου κρατικού τίτλου θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του Ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος
 

 

 

 

 

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply