Σκρέκας: Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και αποκατάστασης του περιβάλλοντος

Τα μέτρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Όπως επανέλαβε ο κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση αποφάσισε τη διαγραφή οφειλών προς τη ΔΕΗ για όσων η οικία έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές.

Διαβάστε τα μέτρα για το περιβάλλον αναλυτικά 

Επίσης, η έκτακτη χρηματοδότηση Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης Άγριας Ζωής που επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές III.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών με 3,7 εκατ. ευρώ που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και των Γερανείων Ορέων

Λίγο νωρίτερα, κατά την εισήγησή του στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε οικονομική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για ανακατασκευή σπιτιού, 70% αποζημίωση στις επιχειρήσεις. 

   Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό ΠΕΝ, το πλάνο των άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές περιλαμβάνει τα εξής:

   – Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.

   – Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 ημερών που ίσχυε έως σήμερα.

   – Διάταξη που θα περιλαμβάνεται στην ΠΝΠ που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

   – Αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων και επιτηρήσεων των καμένων εκτάσεων αλλά και άμεση εφαρμογή της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας για την προστασία τους.

   – Άμεση απομάκρυνση των ιστάμενων καμένων δέντρων που συγκροτούν κυρίως την παρόδια βλάστηση.

   – Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη μελέτης για την άμεση υλοποίηση αυτών ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο.

   – Έκδοση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων (ΔΑΔ) για τις καμένες εκτάσεις, στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (όπως η άσκηση βόσκησης, θήρας κ.λπ.) που κρίνει αναγκαία η οικεία.

   – Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών – με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο – για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.

  Επίσης, ανακοινώθηκε ο “ανάδοχος Αναδάσωσης”. Η πρόσκληση – πρόκληση για τον Ανάδοχο απευθύνεται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες και Μη Κυβερνητικές – Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.

Πώς θα λειτουργεί:

Το δασαρχείο θα ορίζει την περιοχή που χρειάζεται προστασία, αποκατάσταση και τεχνητή αναδάσωση και τις προδιαγραφές αυτών. Π.χ. είδος δέντρων που θα φυτευτούν, προσαρμοσμένα στις οικολογικές συνθήκες της περιοχής με εμπλουτισμό της βλάστησης με κατάλληλα πλατύφυλλα πυράντοχα είδη.

Ο ανάδοχος αναδάσωσης θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης που θα εγκριθεί άμεσα από το δασαρχείο και στη συνέχεια θα προχωράει στις αναγκαίες ενέργειες για την προετοιμασία του εδάφους για την εξασφάλιση της επιτυχίας της αναδάσωσης.

Η πράξη ορισμού αναδόχου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στη μελέτη και υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας των εδαφών, καθώς και των έργων τεχνητής αναδάσωσης, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply