Παναγιώτης Βλάχος: «Η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία»

Άρθρο του Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Kontra News»:

Χρειάστηκαν οι πρόσφατες πυρκαγιές για να επιστρέψει η συζήτηση για την κλιματική κρίση και τις συνέπειες που θα έχει για την Ελλάδα. Μια συζήτηση που – όπως και με την τραγωδία στο Μάτι το 2019 – προσπαθεί να συγκαλύψει την διαχειριστική αποτυχία της πολιτικής προστασίας και τις ευθύνες πολιτικών, διοικητικών και επιχειρησιακών δομών και προσώπων.

Η σημερινή κυβέρνηση είχε δύο χρόνια για να ετοιμάσει τη νέα αποκεντρωμένη οργάνωση της πολιτικής προστασίας. Και απέτυχε. Η γραφειοκρατική, ξεπερασμένη, πελατειακή αντίληψη της ΝΔ για το κράτος και τη δημόσια διοίκηση αναδείχθηκε με τραγικό τρόπο στην έλλειψη συντονισμού εναέριων και επίγειων μέσων, στην έλλειψη καθαρισμών και έργων δασοπροστασίας και πρόληψης, όπως καταγγέλθηκε από αυτοδιοικητικούς, ΜΜΕ και πολίτες. Λίγο μετά τα μέσα Αυγούστου, Εύβοια, Ηλεία και Αττική βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή με σημαντικό αντίκτυπο για την οικονομία, την κοινωνική ζωή, την ποιότητα ζωής.

Συνεπώς, η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία. Παρέχει όμως το επείγον πλαίσιο, μέσα στο οποίο το κράτος οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να προστατεύει τον πολίτη, αλλά και να βάλει σε μια νέα ατραπό την κοινωνική και οικονομική οργάνωση, τον τρόπο που καταναλώνουμε, μετακινούμαστε, εργαζόμαστε, παράγουμε.

Η πρόσφατη έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα δεν είναι καθόλου αισιόδοξη: όλα εκείνα τα οποία επεσήμαναν πριν 30 χρόνια, σήμερα είναι μια παγκόσμια απειλή. Το ζητούμενο πια δεν είναι η αναστροφή της κατάστασης. Αλλά η επιβίωσή μας μέσα από παγκόσμιες και περιφερειακές δεσμεύσεις.

Δεν πάει πολύς καιρός που το Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία ιδιαίτερα ανησυχητικά. Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5°C τον χρόνο, θα φέρει αύξηση 173% στους ακραίους καύσωνες. Η ετήσια βροχόπτωση προβλέπεται να μειωθεί κατά 12% την περίοδο 2031-2050, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά θα αυξηθούν τα απότομα καιρικά φαινόμενα. Το 30% της έκτασης της Ελλάδας απειλείται με ερημοποίηση, δηλ. το έδαφος δεν θα είναι πια καλλιεργήσιμο. Εθνικοί δρυμοί θα κινδυνεύουν πιο συχνά από πυρκαγιές. Περιφέρειες όπως η Κρήτη, η Θεσσαλία,η Πελοπόννησος χρειάζονται άμεσα νέες πολιτικές προστασίας για την βιοποικιλότητα, τις αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Ακόμη και ο τουρισμός δεν θα μείνει ανέπαφος, αφού όλοι βλέπουμε τα πρώτα δείγματα της υπερθέρμανσης των νερών και της υπεραλίευσης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μάθουμε τι σημαίνει πρόληψη. Και να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις μας να λογοδοτούν για αυτήν. Δεν χρειαζόμαστε άλλους ήρωες ούτε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές που πέφτουν στο καθήκον. Με κάθε πλέον ακραίο καιρικό φαινόμενο απειλούνται χιλιάδες ζωές, περιουσίες, υποδομές. Το 2020 χάθηκαν 14 συνάνθρωποί μας, χάθηκαν σπίτια, χωράφια, γέφυρες, δρόμοι, κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες. Το Δημόσιο ξόδεψε εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, Περιοχές που δομήθηκαν χωρίς περιβαλλοντική πρόνοια ή με άλλες προδιαγραφές πνίγονται κάτω από τόνους νερού ή γίνονται παρανάλωμα πυρκαγιών. Η Ελλάδα συνεχίζει “απτόητη” να πληρώνει 100 εκ. ευρώ το χρονο σε πρόστιμα για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κυρίως για τον ενταφιασμό των απορριμμάτων μας.

Η νέα κλιματική νομοθεσία που πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής και κατέθεσε σε δημόσιο διάλογο, λαμβάνει υπόψη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς στόχους για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, τις ανάγκες απολιγνιτοποίησης με δίκαιη μετάβαση, τη αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, το νεο ήπιο και πράσινο παραγωγικό πρότυπο, την απαραίτητη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, έναν ειδικό προϋπολογισμό για την κλιματική κρίση, την αναγκαία διαφάνεια και λογοδοσία που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Ευχή και στόχος μας, είναι όλα αυτά να γίνουν η βάση μιας νέας εθνικής προσπάθειας, κορμός νέων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και προοδευτικών συμμαχιών με κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, με μπροστάρη τη νέα γενιά, που σηκώνει στις πλάτες της και αυτήν την κρίση.


Πηγή

Leave a Reply