Φώφη Γεννηματά: «Όταν στριμώχνεται ο κ. Μητσοτάκης χάνει την αστική του ευγένεια, αυτό που έκανε λέγεται mansplaining»

Δευτερολογία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης

Πρέπει να ομολογήσω ότι χάρηκα όταν ανακοινώθηκε αυτή η συζήτηση γιατί το Κίνημα Αλλαγής την προκάλεσε ζητώντας να ανοίξει νωρίτερα η Βουλή. Όμως, νιώθω απογοητευμένη γιατί ακούγοντας τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσής, η συζήτηση είναι μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων που επλήγησαν και από τα αισθήματά τους που είναι οργή και αγανάκτηση. Υπάρχουν άνθρωποι που πάλεψαν με αυτοθυσία και αξίζει να το αναγνωρίσουμε. Από τους Πυροσβέστες που δούλεψαν χωρίς καθοδήγηση και σχέδιο μέχρι το Λιμενικό που ειδικά στην Εύβοια έσωσε χιλιάδες ζωές και δεν ακούστηκε κουβέντα γι’ αυτό. Την Αστυνομία που βοήθησε στις εκκενώσεις των οικισμών, την αυτοδιοίκηση που έδωσε μάχη και τους εθελοντές που χάρη σε αυτούς σώθηκαν ολόκληροι οικισμοί.

Έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα που δείχνουν ότι το δήθεν επιτελικό κράτος  του κ. Μητσοτάκη απέτυχε σε όλα τα επίπεδα παταγωδώς.  Δυστυχώς απέτυχε και για τα δάση και για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους. Απέτυχε στην πανδημία, στις πυρκαγιές,  οι  πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς με αυτή την Κυβέρνηση.

Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης ενοχλείται από τα τεκμηριωμένη κριτική και την αποδόμηση με συγκεκριμένα  στοιχεία και γι’ αυτό επέλεξε να αποχωρήσει πριν από τη δευτερολογία μου και μάλιστα υπέπεσε σε ατόπημα προσπαθώντας να υποτιμήσει αυτά που είπα. Προσπαθώντας να πει ότι δεν καταλαβαίνω και ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει.

Οφείλει να σέβεται. Είναι προφανές πως όταν αισθάνεται ότι στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγνώμη. Γιατί ξέρω  καλά πως λειτουργούν τα αεροπλάνα και πως γίνεται ο καθαρισμός των δασών. Έχω εμπειρία από την αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών στην πολιτική προστασία και με σημαντικά αποτελέσματα για την πορεία των πραγμάτων, τουλάχιστον στην Αττική στο κομμάτι της υπερνομαρχίας, που με αφορούσε.  Είναι προφανές ότι αυτό που ρώτησα για τα αεροπλάνα είναι πόσα επιχειρούσαν σε κάθε πυρκαγιά και ποιος έπαιρνε την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν τα αεροπλάνα. Ποιος πήρε τα αεροπλάνα από την Εύβοια και ποιος έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις από το κέντρο επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι δεν έχει να μου δώσει απαντήσεις ή μάλλον είναι δύσκολες οι απαντήσεις που πρέπει να μου δώσει και γι’ αυτό κατέφυγε στο συγκεκριμένο ατόπημα. Γιατί δεν ήθελε να δώσει την απάντηση, που δείχνει ποιος έχει την ευθύνη και ποιος πρέπει να την αναλάβει. Ευθύνη έχει συνολικά η Κυβέρνηση. Και αν πράγματι έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους, όπως μας είπε ο Πρωθυπουργός τότε εκ του αποτελέσματος η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών της κοινωνίας. Και για την αναφορά ότι ζητούν οι πολίτες ένα ελικόπτερο πάνω από το σπίτι τους την ώρα της φωτιάς,  με τον αλαζονικό τρόπο που ειπώθηκε, δείχνει πόσο μακριά είναι από την πραγματικότητα και από το πώς ο κόσμος νιώθει. Ο κόσμος προσπαθούσε να σώσει τα σπίτια του και εκλιπαρούσε για βοήθεια  και δεν την έβρισκαν πουθενά. Τα λιγοστά πυροσβεστικά οχήματα έφευγαν λέγοντας να εκκενώσουν το χώρο αυτή είναι η εντολή, φύγετε δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Αυτό είπε ο Περιφερειάρχης και τον έβαλαν στη συνέχεια να ανασκευάσει. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες σε όλες τις περιοχές. Πρέπει να σας πω ότι οι ίδιοι οι Πυροσβέστες έλεγαν ότι χρειάζονταν στην Εύβοια για το μέγεθος της φωτιάς 200 πυροσβεστικά και δεν διέθεταν ούτε 22. Από την ώρα που έφυγαν τα αεροπλάνα καταστράφηκαν επτά οικισμοί. Κανένας δεν θα αναλάβει αυτή την ευθύνη και μιλάτε ειρωνικά ότι ο καθένας θέλει ένα ελικόπτερο πάνω από το σπίτι του  όταν υπάρχει τέτοιο μέγεθος καταστροφής. Περίμενα συγγνώμη ειλικρινή, αλλά είναι φανερό ότι η συγνώμη είναι προσχηματική.  Δεν υπάρχει κανένα επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας. Στο Μαξίμου υπάρχει μία ανώνυμη εταιρεία, που ασχολείται μόνο με επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα λίγων και ισχυρών. Και φάνηκε αυτό και μετά όπως χειρίστηκαν το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς και με τα Ελληνικά Πετρέλαια και πώς χειρίστηκαν τα κολέγια σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και πώς χειρίζονται τα θέματα των ΑΠΕ μόνο για τους μεγάλους και ισχυρούς και πώς χειρίζονται το θέμα του εργασιακού και ασφαλιστικού.

Βεβαίως η πολιτική προστασία είναι στον πυρήνα του Κράτους. Οι μηχανισμοί ελέγχου στους χώρους εργασίας δεν είναι στον πυρήνα του Κράτους; Αυτό μας λέτε σήμερα λοιπόν. Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτησή σας για το πώς αντιμετωπίζετε τα θέματα των εργαζομένων και των ελέγχων στο χώρο αυτό. Με όλες αυτές τις επιλογές σας τις πολιτικές και την αδυναμία σας να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις, διευρύνονται οι ανισότητες σε δύσκολες συνθήκες για τον τόπο. Το ‘22 θα είναι μία πολύ δύσκολη οικονομικά χρόνια για τους Έλληνες πολίτες και έχετε μεγάλη ευθύνη για αυτή την εξέλιξη.

Μη μας κουνάτε συνέχεια το δάχτυλο να σας δώσουμε ποιος θα συνεργαστεί μαζί σας και ποιος θα σας πει τις προτάσεις μας. Εσείς δεν έχετε θεσμική λειτουργία και δεν την επιδιώκετε. Σας έχουμε υποδείξει τους εκπροσώπους μας εδώ και μήνες, σας έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εδώ και μήνες, ούτε καν τις έχετε διαβάσει, ούτε ασχολείστε και έρχεστε για άλλη μία φορά να αντιμετωπίσετε μια τεράστια κρίση με επικοινωνιακούς όρους. Αυτό ξέρετε μόνο να κάνετε. Και βρίσκετε άλλοθι στην κλιματική αλλαγή. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Κι αν θέλετε το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη με τον Γιώργο Παπανδρέου τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν οι μόνοι που εγκαίρως μιλήσαμε γι αυτήν και δεν μιλήσαμε απλώς, προχωρήσαμε σε συγκεκριμένα μέτρα. Πότε δημιουργήθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής; Επί ημερών μας. Πότε έγινε το Πράσινο Ταμείο; Πότε έγινε το πρόγραμμα Ήλιος; Πότε έγιναν οι συνεργασίες στη Μεσόγειο; Και τώρα η Μεσόγειος φλέγεται, αλλά έχουμε το θλιβερό πρωτείο μπροστά και από την Τουρκία, να έχουμε τις περισσότερες καμένες εκτάσεις αναλογικά.

Και δεν παραιτείται κάνεις και όλοι μένουν στη θέση τους και όλοι έκαναν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους. Φταίμε εμείς που δεν καταλαβαίνουμε. Αλλά καταλαβαίνει πολύ καλά ο ελληνικός λαός. Η Greenpeace λέει: “η κλιματική αλλαγή είναι η καλύτερη δικαιολογία για αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία και ξέρουν ότι δεν έκαναν τίποτα όταν μπορούσαν”. Αυτό ακριβώς συνέβη. Δεν κάνατε τίποτα, όταν μπορούσατε από αυτά που μπορούσατε.

Και βεβαίως υπάρχουν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από όλες τις προηγούμενες καταστροφές. Ακόμα τα μπάζα είναι στο Δαμάσι δεν μαζεύτηκαν. Η γραφειοκρατία καλά κρατεί. Και το χειρότερο από όλα έχει να κάνει με την Κρήτη. Μήνες ολόκληρους για να βγουν οι αποφάσεις, 9 και 10 μήνες για να αποζημιωθούν επιχειρήσεις. Τεράστια καθυστέρηση, η οποία είναι ανεπίτρεπτο να επαναληφθεί στη συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι πληγείσες περιοχές.

Και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κερδοσκοπία στα καμένα. Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να δοθεί χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία και έλεγχο. Φαίνεται ότι φοβάστε όμως τον έλεγχο και τη θεσμική λειτουργία. Γιατί φοβάστε λοιπόν να υπάρχει Επιτροπή της Βουλής που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των προγραμμάτων και των πόρων -διακομματική-; Υπάρχει πιο σαφής και ξεκάθαρη και διαυγής πρόταση από αυτή; Δείξτε επιτέλους λίγη υπευθυνότητα. Επιτέλους γίνετε λίγο ειλικρινείς.

Κοιτάξτε, πράγματι όλοι κρινόμαστε τελικά από τον Ελληνικό λαό και είναι προφανές ότι μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και τα τραγικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το αίτημα για νέα αλλαγή αποκτά μία νέα δυναμική σε αυτό τον τόπο. Και εμείς είμαστε εδώ το Κίνημα Αλλαγής, η Προοδευτική Παράταξη, με την πρότασή μας για το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για να δώσουμε απαντήσεις. Να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις σε αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν, που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να δουλέψουν στον τόπο τους. Δεν θα αφήσουμε να εγκαταλειφθούν αυτές οι περιοχές. Θα ασκήσουμε σκληρό έλεγχο και πίεση. Αλλά, το κυριότερο από όλα είναι ότι πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες για να διεκδικήσουμε εμείς ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο και να κάνουμε πράξη αυτή τη μεγάλη προοδευτική, νέα αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μετά από τόσα χρόνια λιτότητα, μνημόνια, καταστροφές και αποτυχίες.

-> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ


Πηγή

Leave a Reply