Χρήστος Πρωτόπαπας: «Tο δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, απέτυχε»

Συνέντευξη Χρήστου Πρωτόπαπα, μέλους Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, πρ. Υπουργού στον Δημοσιογράφο Αντώνη Αντωνόπουλο για την καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα «POLITICAL»

Εκτιμάτε ότι τα πρόσφατα γεγονότα με τις πυρκαγιές αλλά και η εξέλιξη της πανδημίας έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτα πλήγματα στο κυβερνητικό οικοδόμημα και ενδεχομένως να αποτελέσουν αφορμή για πολιτικές εξελίξεις; 

Το μέγιστο πλήγμα έγινε στο περιβάλλον, στις περιουσίες των πολιτών, στο μέλλον της ζωής στις πληγείσες περιοχές.

Η κλιματική κρίση ήταν γνωστή, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία.

Αναμφίβολα το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, απέτυχε. Απέδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία και την ανικανότητα του.

Έπρεπε να υπήρχαν σχέδιο πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης, επαρκή μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν επιδιώκουμε «πολιτικό κέρδος» δεν «επενδύουμε» στις καταστροφές. Η ουσιαστική κριτική μας και η απαίτηση για απόδοση ευθυνών, αποσκοπεί στο  να μην επαναληφθούν και στο μέλλον τα ίδια λάθη. Για να γίνει αποτελεσματικός ο σχεδιασμός πολιτικής προστασίας.

Οι προτάσεις μας γι’ αυτό, είναι στο τραπέζι.

Το κύριο μέλημα μας τώρα είναι να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές, αλλά κυρίως τα Προγράμματα για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των πληγεισών  περιοχών.

Για να επιστρέψει η ελπίδα στα καμένα.

Πως ερμηνεύετε τις αλλαγές στο κυβερνητικό πυρήνα ;

Προφανώς για τον κ. Μτσοτάκη, τα κυβερνητικά λάθη και οι αστοχίες-που ο ίδιος παραδέχθηκε-υπήρξαν μόνο στον τομέα της επικοινωνίας. Αν είναι δυνατόν!! Κάηκαν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δάσους ως τώρα και όλοι παραμένουν στις θέσεις τους. Σαν να μη συνέβη τίποτε.

Χρειάζεται πολιτική γενναιότητα-που δεν υπήρξε- για την απόδοση των ευθυνών.

Θα αντέξει μέχρι τέλους το Κίνημα Αλλαγής τις πιέσεις που δέχεται  ένθεν κακείθεν για μετεκλογική συνεργασία ;

Δεν έχουν κατανοήσει ακόμη «ένθεν κακείθεν» τους στόχους μας.

Εμείς στοχεύουμε ψηλά, όχι σε θέσεις «πολιτικού συμπληρώματος» ή περιστασιακού υποστυλώματος στον οιοδήποτε. Την ώρα που η ΝΔ δείχνει καθαρά το συντηρητικό της πρόσωπο και ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική αδυναμία του να εκφράσει εναλλακτική λύση, το Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες του αναδεικνύεται ως η πραγματική προοδευτική αντιπολίτευση.

Χωρίς πόλωση, μακριά από διχαστικές λογικές αναδεικνύουμε το περιεχόμενο μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής, αλλά και υπερασπίζουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των πολιτών που θίγει η Κυβερνητική πολιτική.

Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε, για να εγγυηθούμε εμείς, την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Τι φταίει και μέχρι τώρα η προσπάθεια που καταβάλει το Κίνημα Αλλαγής δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις ;

Δεν λειτουργούν οι πολίτες ως «πολιτικό εκκρεμές».

Πριν 2 χρόνια στις εκλογές, έκαναν τις επιλογές τους. Τώρα έχουν την δυνατότητα και τα αποτελέσματα για να κρίνουν. Την Κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, όλους μας.

Μην παρασυρόμαστε από την σχετική «σταθερότητα» των ποσοτικών στοιχείων στις δημοσκοπήσεις. Τα ποιοτικά στοιχεία μεταβάλλονται ραγδαία.

Δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στις Κυβερνητικές επιλογές, αποδοκιμασία για την πολιτική της ΝΔ στα εργασιακά, στην παιδεία, πρόβλημα και στην ασφάλεια των πολιτών. Από την άλλη καμία ουσιαστική προσδοκία από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα κυοφορούνται οι αλλαγές. Είμαι βέβαιος ότι το Κίνημα Αλλαγής θα έχει μια σταθερά ανοδική πορεία. Μεταξύ 2015-2019 διπλασιάστηκε το ποσοστό μας, ανάλογη επιτυχία μπορούμε να έχουμε και τώρα.

Γιατί εμφανίζονται τόσοι υποψήφιοι αρχηγοί  για την ηγεσία του Κινήματος;

Δεν αποτελεί πρόβλημα.

Υπάρχει ενδιαφέρον στην κοινωνία για τις διαδικασίες μας. Επαναλαμβάνω ότι είναι όσο ποτέ απαραίτητο ένα σύγχρονο, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην χώρα μας. Που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο τις εξελίξεις.

Είστε έπο τα πλέον έμπειρα πολιτικά στελέχη. Ποιο είναι το μήνυμα  που θέλετε να στείλετε ενόψει και της  επίσημης έναρξης της εσωκομματικής διαδικασίας; 

Το πρώτο ζήτημα είναι να έρθουν μαζικά οι προοδευτικοί πολίτες, τα μέλη και οι φίλοι μας, να συμμετέχουν στην ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία μας. Να μας δώσουν την ώθηση, που θα συμβάλλει στην δυναμική συνέχειά μας.

Γι’ αυτό διχαστικές λογικές και οξύτητες πρέπει να αποφευχθούν.

Ο κάθε υποψήφιος πιστεύω ότι πρέπει να καταθέσει την πολιτική του «πλατφόρμα», τις απαντήσεις του στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Δεν είναι ώρα για γενικολογίες και επικοινωνιακά κλισέ.

Έχω τη γνώμη ότι η επιλογή μας σε αυτές τις εκλογές ηγεσίας, πρέπει να απαντήσει σε 3 ερωτήματα:

1ον Ποιος ή ποια, διασφαλίζει την ενότητα του χώρου μας;

2ον Ποιος ή ποια ,εγγυάται την σταθερή ανοδική μας πορεία;

3ον Ποιος ή ποια, διαθέτει ένα γνήσια προοδευτικό και πειστικό πολιτικό αφήγημα;

Προσωπικά έχω δώσει την απάντηση και εμμένω σε αυτήν.

Ο λόγος στη βάση της παράταξης.


Πηγή

Leave a Reply