Πελώνη: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε επαγγελματικές ομάδες

Για την επόμενη εβδομάδα παρέπεμψε η Αριστοτελία Πελώνη τις ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες. Στις αρχές της εβδομάδας σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν και οι κλειστοί χώροι από 15ης Ιουλίου.

«Η κυβέρνηση μετά από αίτημα και ερώτημά της, έλαβε τη σχετική εισήγηση της Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα» ανακοίνωσε.

Τις τελευταίες ημέρες η επιδημιολογική εικόνα κατέγραψε επιβάρυνση, ειδικά στο νότιο τομέα Αθηνών και στους νέους σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

«Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επανέλαβε ότι σε καταστήματα κάτω των 200 τμ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση, από την επόμενη ημέρα, για 7 ημέρες, για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, με την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας. Σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παράβαση), το πρόστιμο θα είναι ενιαίο, 5.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες. Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος προέβη σε νέες προτροπές προς τους πολίτες για εμβολιασμό. «Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Έχουμε στα χέρια μας μια ασπίδα που δεν είχαμε στην προηγούμενη φάση: το εμβόλιο, στο οποίο έχουν καθολική, δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής στο πόρισμά της για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες είχε δώσει το πράσινο φως ως έσχατη λύση: «Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων».

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει καθολικά απαγορευτικά μέτρα, διευκρίνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για πιθανότητα απόφασης της επιτροπής των ειδικών να λειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ως covid-free, αποκλειστικά με εμβολιασμένους, έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Για καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα της οικονομίας με τα έως στιγμής δεδομένα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Δε νοείται να πάμε σε λοκντάουν όταν υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού σημείωσε. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply