Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Σερνόμαστε πίσω από την πανδημία αντί να προβλέπουμε και να προλαμβάνουμε»

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» με τον δημοσιογράφο Χρήστο Κούτρα.

Για την αύξηση των κρουσμάτων και την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού:

Η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα δείχνει ότι είμαστε ξανά στο επίκεντρο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας με 3.500 κρούσματα. Είναι σημαντικό ότι η πίεση στο σύστημα υγείας είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά το γεγονός ότι στη χώρα μας ειδικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη βρισκόμαστε σε σχετικά χαμηλά ποσοστά διπλού εμβολιασμού, περίπου στο 45%, καταδεικνύει ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας. Αυτό το λέω, διότι στην αρχή του καλοκαιριού εκπέμφθηκαν μηνύματα από κυβερνητικούς αξιωματούχους που καλλιέργησαν τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό. Και τώρα που αρχίζουμε να αναδιπλωνόμαστε αποδεικνύεται ξανά πως σερνόμαστε πίσω από την πανδημία αντί να προβλέπουμε τις εξελίξεις.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών:

Είμασταν οι πρώτοι που τον περασμένο Μάιο κάναμε λόγο για την ανάγκη υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους τους υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό και όλους όσους έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, γηροκομεία, και δομές πρόνοιας. Αυτό που εισπράξαμε από τη Κυβέρνηση τότε ήταν ότι από «Σεπτέμβρη και βλέπουμε». Καλώς πάρθηκαν τα μέτρα από τη Κυβέρνηση, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Για την ανάγκη επιτήρησης της εφαρμογής των μέτρων:

Πρέπει να υπάρχουν μέτρα, κίνητρα, αντικίνητρα, και πρέπει όλοι μαζί συντεταγμένα και ενιαία να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, ως απόφαση συλλογικής συνείδησης και ευθύνης και όχι ως μορφή εξαγοράς.

Αλλά το σημαντικότερο από όλα, είναι η εφαρμογή των μέτρων. Το παράδειγμα της Μυκόνου, όπου πάνω από το 90% των μόνιμων κατοίκων είναι εμβολιασμένοι, και υποτίθεται ότι απαιτείται και πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού PCRή rapid test σε αυτούς που πάνε στο νησί, με τη διασπορά να είναι μεγάλη ενώ θα έπρεπε να είναι μηδενική, είναι ενδεικτικό της έλλειψης απαιτούμενων ελέγχων, κυρίως στα μέσα μεταφοράς προς το νησί. Είναι πολύ κρίσιμο, στην καρδιά του τουρισμού, να διαφυλάξουμε τα νησιά μας και την οικονομική τους προοπτική.


Πηγή

Leave a Reply