Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό και κλειστούς χώρους

Έως αύριο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Για όσους επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν, η κ. Πελώνη απάντησε πως το πλαίσιο που θα διέπει την απόφαση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί, εφόσον μιλάμε για υποχρεωτικότητα.

Σχετικά με το αν υπάρχει σχεδιασμός για κάποιες διευκολύνσεις ή προνόμια για τους εμβολιασμένους, τόνισε ότι όλο το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί είναι πλαίσιο διευκολύνσεων και ενθαρρύνσεων και όσο προχωρά ο εμβολιασμός η κυβέρνηση θα εξετάσει τι άλλο μπορεί να γίνει.

Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 15 έως 17 ετών

Επίσης, αυτή την εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εθελοντικό εμβολιασμό παιδιών 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στο ερώτημα εάν θα επεκταθούν οι εμβολιασμοί και σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτή είναι μια επιστημονική συζήτηση». Η Εθνική Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τους εφήβους. Εκεί είμαστε τώρα και το απόγευμα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για την πλατφόρμα και τη γονική συναίνεση.

Self test και για τα παιδιά – Παρατείνεται η διάθεση από τα φαρμακεία

Ανακοινώθηκε επίσης πως στους δικαιούχους των self test προστίθενται τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών ενώ παρατείνεται και η διάθεσή των αυτοδιαγνωστικών τεστ μέσω φαρμακείων και τον Ιούλιο.

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι η νέα έξαρση της πανδημίας που εκδηλώνεται σε περιφέρειες όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των κρουσμάτων σε νέους.

Κάτω των 40 το 70% των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα

Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε ηλικίες μικρότερες των 34 ετών  ενώ ο κύριος όγκος των κρουσμάτων αφορά ηλικίες 15 έως 24 ετών. Το 70% των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σε ηλικίες μικρότερες των 40, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων με το νέο στέλεχος, νοσηλεύτηκε το 13% εκ των οποίων κανένας πλήρως εμβολιασμένος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ όπου ήδη έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα, δείχνουν ότι σπάνια νοσούν βαριά οι εμβολιασμένοι.

Πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί

Για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, η κ. Πελώνη τόνισε ότι οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τις 9,2 εκατ. δόσεις και οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες είναι πάνω από 4,2 εκατομμύρια. Από περασμένη Πέμπτη το 70% των πολιτών 60 και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι. 
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply