Βασίλης Κεγκέρογλου: «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο με την Κρήτη»

Άρθρο του Βασίλη Κεγκέρογλου, Βουλευτή Ηρακλείου και Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»:

Το ΠΑΣΟΚ παρά την υπεύθυνη και πατριωτική τουστάση, πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο τίμημα για την κρίση, του οικονομικού εκτροχιασμού 2004-09 της ΝΔκαι το 2015 έπεσε στο ναδίρ του 4,6% και στην έβδομη θέση. Λαϊκιστές, δεξιοί και αριστεροί και κυρίως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που δίχασαν το λαό με το πλαστό δίλημμα μνημόνιο αντιμνημόνιο, κερδοσκόπησαν από την κρίση στη πλάτη των πολιτών.

Με την ηγεσία της Προέδρου ΠΑΣΟΚ και Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, αφού αποτρέψαμε την πλήρη διάλυση το Σεπτέμβριο 2015, διαμορφώσαμεπροϋποθέσεις ανάκαμψης της παράταξης μας μέσα από μια δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πορεία. 

Σήμερα, με την στρατηγική της αυτόνομης πορείας, μετά τον πρώτο διπλασιασμό δυνάμεων το 2019, στο 8,1%, επιδιώκουμε ένα δεύτερο, με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα αναδείξει το Κίνημα Αλλαγής, από υπεύθυνη δύναμη της αντιπολίτευσης, σε αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση σε πρώτη φάση και δύναμη πλειοψηφίας σε δεύτερη.

Οι πολίτες πλέον, γνωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβερνητική του μετάλλαξη 2015-09, την ανικανότητα διαχείρισης και κυρίως το τρίτο, επαχθέστερο και αχρείαστο μνημόνιο που έφερε σε συμπαιγνία με υπαίτιους του εκτροχιασμού 2004-09. 

Αντιλαμβάνονται, παρά τον επικοινωνιακό βομβαρδισμό, ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέχουν από τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας και οι σκοπιμότητες υπηρέτησης συμφερόντων και ημετέρων καλά κρατούν, με εκμετάλλευση ακόμη και της πανδημίας.

Η πολιτική αντιπαράθεση στην Κρήτη, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται για όσα έχουν συμβεί αλλά και για το αύριο και το μήνυμα της πανδημίας για την αξία του Κοινωνικού Κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ανάγκη επαναφοράς του ανθρώπου και του περιβάλλοντος στο επίκεντρο της πολιτικής.

Η Ε.Ε, αντίθετα από το 2009, διαθέτει σημαντικούςπόρους με προτεραιότητες, το περιβάλλον, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα κοινωνικά αλλά η υλοποίηση τους έγκειται πλέον στην κάθε χώρα.

Το Κίνημα Αλλαγής αρνούμενο τον παραλογισμό της απλής απορροφητικότητας, επεξεργάστηκε τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική πρόταση και συγκρότησε το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη, που αποτελεί στοίχημα ζωής για τους πολίτες σε κάθε περιφέρεια.

Συζητήσαμε με εκπροσώπους φορέων και πολίτες της Κρήτης και διαπιστώσαμε τη διαφορετική θετική αντιμετώπιση μας και την διάθεση να μάθουν τις προτάσεις μας και το σχέδιο για την υλοποίηση τους. 

Με την πρόταση μας για το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο,  η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις, με το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, αν της δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στις Ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις, να πρωτοπορήσει και στη μετά covidεποχή, αξιοποιώντας τη θέση της, το κλίμα, τους ανθρώπους της και αυτό που ήδη είναι, με βασικούς πυλώνες την ιστορία και τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. 

Με έλεγχο της κυβέρνησης της ΝΔ για λάθη, ανεπάρκειες και σκοπιμότητες, με τις θέσεις μας για το σήμερα και το αύριο και την πολιτική αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ,  ξεδιπλώνουμε την πολιτική μας δράση και στη Κρήτη και επανασυνδεόμαστε με τις κοινωνικές αναφορές μας, για να στηρίξουμε οικονομία και κοινωνία και να επιταχύνουμε τις εξελίξεις.

Η διήμερη επίσκεψη της Προέδρου στο Ηράκλειο, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα η συζήτηση που είχε με 100 νέους και νέες για την προοπτική και το αύριο του τόπου και της νέας γενιάς, επιβεβαιώνει αυτές τις εκτιμήσεις, με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών να ξεκινά από την Κρήτη.


Πηγή

Leave a Reply