Σε κατάργηση συμπληρωματικού φόρου ακινήτων σχεδιάζει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο

Στην κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, είτε εφάπαξ είτε σταδιακά από το 2022 σχεδιάζει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, προς το σκοπό αυτό θα αξιοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η ένταξη 3.600 νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 300 με 400 εκατ. ευρώ, μεγάλο όμως μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την απορρόφηση των αυξήσεων που φέρνουν στον ΕΝΦΙΑ  οι νέες αντικειμενικές.

Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, η μείωση κατά 50% για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα και η πλήρης κατάργηση το 2023 είτε τέλος η διατήρηση του μόνο για πολύ μεγάλες περιουσίες άνω των 500 χιλ. ευρώ.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν ολοκληρωθούν οι προσομοιώσεις για τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου χρόνου με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply