Παύλος Χρηστίδης: «Τα νησιά πρέπει να πάψουν να είναι “αποθήκες ψυχών” και να θυσιάζονται στο βωμό μιας αδιέξοδης ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου»

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Επροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής στο site «lesvospen.gr»:

1.Κύριε Χρηστίδη προερχόμενος από τη Νεολαία , θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία; Συμφωνείτε;

Δεν θεωρώ λύση την πανεπιστημιακή αστυνομία στη μορφή που την θέσπισε η ΝΔ.
Αντί η αστυνομία να περιφρουρεί τους δρόμους και τις γειτονιές των πόλεων μας και να διώκει το έγκλημα που οργιάζει πια ανεξέλεγκτο, η ΝΔ , στέλνει τις αστυνομικές δυνάμεις στα Πανεπιστήμια και στις σχολές.  Βέβαια ακόμα και σε αυτές τις  επιτελικές μεγαλόστομες εξαγγελίες της η κυβέρνηση χάνει την μπάλα και άλλα λέει, άλλα σχεδιάζει και άλλα υλοποιεί τελικά. Να θυμίσουμε, λοιπόν,  πως η κυβέρνηση ξιφουλκούσε  στα ΜΜΕ υπέρ της ανάγκης για πανεπιστημιακή αστυνομία και οι φανατικοί όψιμοι υπερασπιστές της, λοιδορούσαν το Κίνημα Αλλαγής για τις πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις μας, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και όχι στην αστυνομοκρατία των φοιτητών και των διδασκόντων.  Πολύ πριν η συζήτηση γίνει «επίκαιρη» το Κίνημά μας  έχει καταθέσει μια πλήρη νομοθετική πρόταση, τεκμηριωμένη και κυρίως εφαρμόσιμη για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. Την επόμενη φορά που θα βιαστεί καλοπροαίρετα κάποιος να υπερασπιστεί μια κυβερνητική πρωτοβουλία, λοιπόν, ας έχει κατά νου ότι μπορεί η ίδια η ζωή να τον αδειάσει, μιας κι όπως αποδεικνύεται οι μεγαλεπήβολοι νόμοι που ψηφίζει η ΝΔ είναι ανεφάρμοστοι.

2.     Οι εσωτερικές διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Θεωρείτε ότι θα οδηγηθούμε σε «μάχη χαρακωμάτων» ή θα υπάρξει ένας υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός που θα δώσει έναν αέρα αλλαγής στο ΚΙΝΑΛ; Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν και άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ;

Οι μάχες στο ΠΑΣΟΚ είναι μάχες ιδεών και θέσεων για το συμφέρον του λαού και της χώρας. Είμαστε οι καλύτερες μέρες που ο ελληνικός λαός αναπολεί και προσβλέπει και αυτό σύντομα θα αποτυπωθεί και στα ποσοστά. Εμείς δημιουργούμε τώρα το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Το Κίνημά μας έχει κάνει την μεγαλύτερη ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές, από όλα τα πολιτικά κόμματα και αυτή η ανανέωση είναι διαρκείας και μακράς πνοής. Η Φώφη Γεννηματά είναι η πρώτη πολιτική αρχηγός που έβαλε σε καίρια κρίσιμα πόστα της παράταξης νέους ανθρώπους και τους υποστήριξε, άνοιξε το κόμμα και διεύρυνε τη δυναμική της βάσης και αυτό το πιστώνεται και δημοσκοπικά με τη σημαντική δημοφιλία που έχει σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με τις καταστατικές μας λειτουργίες το φθινόπωρο η κεντρική επιτροπή θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να εγγυηθούμε αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες και αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση και για τα υπόλοιπα κόμματα.

Δεν θα κάνουμε το λάθος να μπούμε σε φάση εσωστρέφειας, κάτι που εξυπηρετεί μόνο τους αντιπάλους μας. Μας ενδιαφέρει μόνο πως η παράταξη θα συνεχίσει να ανεβαίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλουμε από τρίτη δύναμη σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο να γίνει πρωταγωνιστής και να διεκδικήσει την εξουσία της χώρας σε λίγα χρόνια από σήμερα. Αυτός είναι ο στόχος μας.

3.     Θα θέλαμε να μας απαντήσετε εάν θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση έχει διαχειριστεί σωστά το θέμα της πανδημίας. Ποια τα βασικότερα λάθη της κατά το ΚΙΝΑΛ;

Η πανδημία είναι δυστυχώς ακόμα εδώ, οι μεταλλάξεις μας απειλούν ξανά και έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι την πλήρη ελευθερία, παρά την εικόνα και τον εφησυχασμό που δημιουργεί η Κυβέρνηση. Απελευθερώνονται δραστηριότητες αλλά εύχομαι να μην πληρώσουμε βαρύ τίμημα γι αυτό. Η απόφαση του ανοίγματος της αγοράς και η υποδοχή των επισκεπτών/τουριστών μας  φοβάμαι ότι δεν έχει βασιστεί σε ένα ενιαίο και ασφαλές σχέδιο της κυβέρνησης, όπως το ζητούσαμε εμείς από το Νοέμβριο και δεν μας άκουσε και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε προβλήματα. Οι κλυδωνισμοί και οι παλινωδίες για τη χρήση του πράσινου πιστοποιητικού καθώς και οι  καθυστερήσεις και από πλευράς ΕΕ θα μας κοστίσει και σε αφίξεις και σε υγειονομική ασφάλεια. Η Κυβέρνηση επιβάλλοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, εξάντλησε την υπομονή της ελληνικής κοινωνίας και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας. Τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών και αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Παράλληλα οι κυβερνητικές αρρυθμίες και οι επικοινωνιακές αστοχίες όσον αφορά τα εμβόλια, βλάπτουν σοβαρά την πορεία και το κύρος του εμβολιασμού και της επιτροπής (η περίπτωση του Astra Zeneca και της δεύτερης δόσης είναι ενδεικτικό παράδειγμα).Για να φθάσουμε στην «ελευθερία», χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση-έλεγχοι παντού με ευθύνη του κράτους για την εφαρμογή των μέτρων. Βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού με σχέδιο και ευθύνη, στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς.

4.     Στο Βόρειο Αιγαίο το μεταναστευτικό είναι το βασικότερο θέμα συζήτησης σε όλους τους πολίτες. Ποιες οι  προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την καλύτερη διαχείρισή του;

Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι σταθερή. Το προσδιορίσαμε και στις επαφές της Προέδρου με τους τοπικούς φορείς μέσω των «ψηφιακών μας περιοδειών». Τα νησιά πρέπει να πάψουν να είναι «αποθήκες ψυχών» και να θυσιάζονται στο βωμό μιας αδιέξοδης ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου. Απαιτείται άμεσα αποσυμφόρηση, κατάργηση του «γεωγραφικού περιορισμού» και κάθε μέτρου που εγκλωβίζει τους αιτούντες άσυλο στα νησιά.
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι ούτε οι αποθήκες ψυχών ούτε η ανακαίνισή τους.
Έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρώνεται η διαδικασία απονομής ασύλου στα νησιά και να αποτελεί άλλοθι για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε βάρος των ιδίων και των τοπικών κοινωνιών.

Η Λέσβος αλλά και όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουν άλλες «Μόριες». Έχουν κουραστεί όλοι πια. Δεν επαναπαυόμαστε με την εξαγγελία λύσεων. Απαιτούμε λύσεις τώρα. Η προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα . Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει και αυτή να συμβάλει στη δραστική αποσυμφόρηση του νησιού με μετεγκαταστάσεις στα κράτη μέλη. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για ότι έγινε μέχρι σήμερα της ανήκει. Ειδικά στη Λέσβο όπου το μεταναστευτικό και στη συνέχεια οι συνέπειες του κορωνοϊού έχουν διαλύσει κάθε τουριστική δραστηριότητα. Απαιτούμε βιώσιμες λύσεις, εδώ και τώρα.
Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη να λύσει το θέμα άμεσα όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και προεκλογικά.

Ξέρουμε βέβαια πιά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διεκδικεί. Δεν πολιτεύεται βάσει της εθνικής γραμμής αλλά, με επικοινωνιακά τεχνάσματα και μικροκομματικούς σχεδιασμούς, υποτάσσεται τελικά  στις ορέξεις των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν ιστορική ευθύνη ώστε οι αποφάσεις που θα παρθούν στις Βρυξέλλες να μην καταδικάσουν οριστικά τη χώρα στο ρόλο της αποθήκης ψυχών της ΕΕ.

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να ορθώσει το ανάστημα της. Το δίκαιο είναι με το μέρος της χώρας μας. Το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, με τη μορφή που έχει σήμερα, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό τελεία και παύλα.

5. Έχετε κάποιο σχόλιο για το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης που έφτασε κατά όπως δείχνουν τα πράγματα από τον Μαρμαρά στη Λήμνο;

Έχουμε μιλήσει με φορείς του νησιού και αλιείς και πραγματικά ανησυχούμε για την εμφάνιση συγκεντρώσεων θαλάσσιας βλέννας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιού. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές της Λήμνου, υπάρχουν διάσπαρτες κηλίδες στο θαλάσσιο χώρο βόρεια, ανατολικά και δυτικά καθώς και σε ακτές του νησιού. Βασικό ερώτημα παραμένει το εάν η εμφάνιση αυτή συνδέεται με το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στις ακτές του Μαρμαρά και τις τελευταίες μέρες πέρασε στο βόρειο Αιγαίο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην Ίμβρο και στην Τένεδο. Kαι αν ναι γιατί η κυβέρνηση δεν μερίμνησε να λάβει προληπτικά μέτρα για να μη φτάσει εδώ που έφτασε η ρύπανση; 

 Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει να κινηθούν άμεσα με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ειδικά μπαίνοντας και στην τουριστική σεζόν.
Θα είμαστε δίπλα σας και θα παρακολουθούμε το θέμα μέρα μέρα.

6.     Ποιος ο στόχος του ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές όποτε και αν πραγματοποιηθούν;

Είμαι σίγουρος ότι οι εκπλήξεις που θα έχουμε όταν γίνουν εκλογές θα είναι πολλές και για πολλούς, κυρίως γι’ αυτούς που εφησυχάζουν κάτω από τον δημοκοπικό …ουρανό ! Να υπογραμμίσω ότι τις δημοσκοπήσεις πρέπει να τις βλέπουμε με κάποιο σκεπτικισμό, γιατί εδώ κι ενάμιση χρόνο η πολιτική, όπως και η κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, δεν λειτουργούν κανονικά. Συνεπώς και τα κόμματα βρίσκονται σε περιορισμό είτε αυτό αφορά τη ζωή του Κοινοβουλίου, είτε αφορά τη δυνατότητά μας να πηγαίνουμε έξω στον κόσμο και να συναντιόμαστε, που συνιστά βασική λειτουργία της πολιτικής.

 Όσο και να θέλουμε, το Διαδίκτυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή τη σχέση. Άρα, λοιπόν, έχουμε μία «παγωμένη» πολιτική κατάσταση, ένα «παγωμένο» πολιτικό συσχετισμό. Είμαστε βέβαιοι ότι από τον Σεπτέμβριο που ο κόσμος θα αρχίσει να ξαναπαίρνει σιγά σιγά πίσω τη ζωή του, όλα αυτά θα βγουν στην επιφάνεια και θα διαμορφωθεί μια νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και αυτή είμαι βέβαιος ότι θα μας ξανακάνει πρωταγωνιστές στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου. Ως τότε υπομονή και ψυχραιμία. Άλλωστε εδώ και 6 χρόνια έχουμε συνηθίσει να διαψεύδουμε τις δημοσκοπήσεις στην κάλπη.


Πηγή

Leave a Reply