Παύλος Χρηστίδης: «Ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος με υπογραφή Ν.Δ.»

Βασικά σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και στη δημοσιογράφο Μαρία Γεωργίου και  Γιώργο Πίκουλα

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη και εργασιακά

Αν η ΝΔ λέει πως ότι φέρνει στο νομοσχέδιο της ήταν ψηφισμένο το 2010, γιατί το ξαναφέρνει;

Όταν κάτι είναι νομοθετημένο δεν χρειάζεται να ξανανομοθετηθεί. Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ είναι πασιφανές πια ότι στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία με το βάρος της κρίσης να το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές, σύμφωνα με την αντίληψη της Κυβέρνησης. Η Κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, δεκάωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες και χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο είναι οι κορωνίδες του σχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά. Ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο.  Αυτό το κάνει η κυβέρνηση για να διευκολύνει κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να αλλάζουν τους εργαζόμενους τους  όπως τους συμφέρει και κατά το δοκούν.

Παράλληλα στο σχέδιο νόμου του κ. Χατζηδάκη παρατηρούμε το εξής παράλογο: εάν μέχρι τώρα υπήρχε μία παράνομη απόλυση, για τον οποιοδήποτε λόγο και πήγαινε ο εργαζόμενος στο δικαστήριο, μπορούσε να δικαιωθεί και αυτό θα οδηγούσε στην επαναπρόσληψη του. Αυτό το πράγμα τελειώνει με το νομοσχέδιο αυτό. Ο εργαζόμενος θα λαμβάνει μια μικρή αποζημίωση και πάμε παρακάτω, και αυτά τα χρήματα θα τα βγάλει ο εργοδότης πολλαπλώς

Καταργεί επίσης και την προστασία των εργαζομένων. Αυτή η συλλογική διαπραγμάτευση ήτανε μία δικλείδα ασφαλείας για τον εργαζόμενο και σε επίπεδο κλαδικό και σε επίπεδο επιχειρησιακό. Αυτό όμως που είναι το κλειδί, είναι ότι επί της ουσίας ο εργαζόμενος, για πρώτη φορά μένει τόσο απροστάτευτος και έρμαιο του εκάστοτε εργοδότη. Με το εργασιακό Νομοσχέδιο η Κυβέρνηση απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει μόνο τους ασύδοτους εργοδότες. Μέρος αυτού του σχεδιασμού αποτελεί και η αποδυνάμωση του Υπουργείου Εργασίας, με την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Η αρχή ενός πραγματικού επιτελικού κράτους, ότι το κράτος θέτει τους κανόνες και παρακολουθεί-ελέγχει με τους μηχανισμούς του την εφαρμογή τους, δεν ισχύει για την ΝΔ. Οι μηχανισμοί ελέγχου γι’ αυτήν θεωρούνται περιττοί, η ασυδοσία στην αγορά εργασίας γίνεται κανόνας.

Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.

Εγκληματικότητα

Είναι αστείο να λέμε ότι το τέλος πανδημίας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την εγκληματικότητα. Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε μια καινούργια πραγματικότητα όσον αφορά την καθημερινή μας (ανα)ασφάλεια. Σχεδόν κάθε μέρα προκύπτει και μία νέα εν ψυχρώ δολοφονία. Οι συμπολίτες μας κινδυνεύουν, η καθημερινότητά μας απειλείται από το οργανωμένο έγκλημα και η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει. Με την ανοχή της κυβέρνησης, ο μακρύς κατάλογος της βαριάς εγκληματικότητας ολοένα και μεγαλώνει, γκρεμίζοντας το δόγμα «τάξη και ασφάλεια», αφού η δράση των εγκληματικών οργανώσεων μοιάζει να είναι απολύτως ανεξέλεγκτη και ασταμάτητη. Ενώ αυτές οργώνουν τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας δολοφονώντας αδιακρίτως, η κυβέρνηση επιδίδεται για ακόμη μία φορά στο αγαπημένο της “σπορ”: Αναλώνεται επικοινωνιακά στην καταστολή συναθροίσεων και πολιτικών διαμαρτυριών. Παράλληλα, αφήνει τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα ασφαλείας υποστελεχωμένα και χωρίς σχέδια επιχειρησιακής δράσης, μετατρέποντας τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι για τις συμμορίες. 

Θέλω να προσδιορίσω το εξής: πριν από 20 μέρες,  με το Γιώργο Καμίνη και τον  Μαρίνο Σκανδάμη, τον κοινοβουλευτικό και κομματικό τομεάρχη μας αντιστοίχως, κάναμε μία συνέντευξη τύπου στην οποία επισημάναμε,  πριν ξεκινήσει όλος αυτός ο κύκλος αίματος, των τελευταίων 10 ημερών, ότι υπάρχουν τεράστια ζητήματα που αφορούν και το οργανωμένο έγκλημα και την παραβατικότητα της καθημερινότητας. Αυτό είναι κάτι το οποίο εκτός από πολύ μεγάλα λόγια,  ευχολόγια και πολλά άλλα,  που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επικοινωνιακά, δεν έχουμε δει να αποδίδουν.

Όλη συζήτηση έχει μείνει γύρω από τα Εξάρχεια, αλλά δυστυχώς αυτό που βλέπει ο καθένας μας καθημερινά είναι μια αναζωπύρωση του εγκλήματος παντού. Μια βόλτα να κάνουμε στο Μεταξουργείο και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, θα δούμε τι σημαίνει παραβατικότητα και φυσικά τι σημαίνει οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών και πολλά άλλα.

Η αστυνομία πρέπει να μιλήσει. Η φυσική της ηγεσία πρέπει να πει στον Ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει. Εδώ βλέπουμε να προσλαμβάνονται άτομα διαρκώς με fast track, να γίνονται εκπαιδεύσεις δύο μηνών, και οι  άνθρωποι αυτοί να  μπαίνουν μέσα στην εγκληματικότητα και παραβατικότητα με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής.  Όλο αυτό είναι κάτι το οποίο δεν δείχνει να υπάρχει ένα ασφαλές και δομημένο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι έχουμε  ακούσει πάρα πολλά.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πράξεις και μέχρι τώρα πράξεις δεν έχουμε δει.  Έχουμε δει ωραία λόγια, έχουμε δει φάκελους στη δικαιοσύνη να πηγαινοέρχονται, περιμένουμε να δούμε και πράξεις και συλλήψεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να μελετήσει και να λάβει υπόψη της τις ολοκληρωμένες προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Εμείς έχουμε θέσει τα  ζητήματα ασφαλείας και ανομίας εδώ και ένα χρόνο στη Βουλή, τότε θεωρούσαν κάποιοι στην κυβέρνηση ότι ήμασταν υπερβολικοί και ένα χρόνο μετά περιμένουμε ακόμα πράξεις για να αντιμετωπίσουν οργανωμένο έγκλημα. 

Γίνεται ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε κάθε γωνιά της Αθήνας και η κυβέρνηση παρακολουθεί. Το νόμος και τάξη το χρησιμοποίησε η  κυβέρνηση επικοινωνιακά και δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, στην πραγματική κοινωνία. 

Προανακριτική

Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε να δημιουργήσει το  ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL τα τέσσερα χρόνια που είχε την διακυβέρνηση της χώρας και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας, ούτε καν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έγινε με μπροστάρη τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος επιχείρησε να το φέρει εις πέρας, διαμορφώνοντας μια σειρά τριγωνικών επαφών, με επιχειρηματίες του εξωτερικού και τις γνωστές πια σε όλους μας, επαφές του.  Σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, είναι νωρίς να αποφανθούμε γιατί δεν έχουμε δει όλα τα στοιχεία. Περιμένουμε να τα εξετάσουμε ενδελεχώς και με προσοχή. Εμείς έχουμε ψηφίσει όλες τις προανακριτικές και εξεταστικές επιτροπές, που αφορούσαν τα δικά μας πολιτικά στελέχη, για να μην υπάρχει το παραμικρό ίχνος πάνω από την πολιτική ζωή του τόπου.  Αυτό το έχουμε απόλυτη ανάγκη στην Ελλάδα επιτέλους. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν, τότε που λασπώθηκαν αδίκως άνθρωποι και αυτό αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ που έπρεπε να έχει στηρίξει τη συγκεκριμένη προανακριτική και να μην φοβάται το οτιδήποτε.


Πηγή

Leave a Reply