Παύλος Χρηστίδης: «Η επιστροφή στην κανονικότητα μοιάζει εικονικό επεισόδιο του “black mirror”»

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής στο «libre.gr»:

Πώς κρίνετε την έως τώρα πορεία «επιστροφής στην κανονικότητα» τόσο από υγειονομική άποψη (ΕΣΥ, εμβολιασμοί) όσο και από οικονομική (τουρισμός, αγορά κλπ); Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα από δω και πέρα;

Η «επιστροφή στην κανονικότητα» μοιάζει να είναι εγκλωβισμένη σε ένα εικονικό επεισόδιο του black mirror δυστοπικής δυναμικής και λογικής. Κάθε σχεδόν μέρα ακούμε για μια δολοφονία, ένα βιασμό , επιθέσεις με βιτριόλι σε ιερωμένους…Zούμε απανωτά σοκ καθημερινά. Ό,τι κι αν είναι ο συναγερμός είναι πλέον κόκκινος…Μέσα σε αυτή την «υπέροχη» ατμόσφαιρα, αναμένουμε τους επισκέπτες μας να τονώσουν την τραυματισμένη οικονομία μας. Όμως η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει. Η ανεπαρκής διαχείριση ειδικά των χερσαίων συνόρων της χώρας μας, από τα οποία θα διέλθουν αρκετοί τουρίστες φέτος, επιφυλάσσει στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα ουρές χιλιομέτρων, πολύωρη αναμονή και απίστευτη ταλαιπωρία. Ελάχιστοι μεθοριακοί σταθμοί είναι ανοιχτοί και λειτουργούν με περιορισμούς σε ωράριο και αριθμό διελεύσεων.

  • Χωρίς επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό, χωρίς σύγχρονες υποδομές, χωρίς την κατάλληλη διαχείριση και καταμερισμό των ροών κυκλοφορίας, η έκρυθμη αυτή κατάσταση λειτουργεί απολύτως αποτρεπτικά για τους τουρίστες. Παράλληλα, με δεδομένη την προβληματική παρούσα συνθήκη, εγείρει ερωτήματα τι θα γίνει σε λίγο καιρό που η τουριστική σεζόν θα οδεύει προς την κορύφωση; 

Έχουμε προειδοποιήσει έγκαιρα και έγκυρα  την κυβέρνηση, η οποία αν δεν μεριμνήσει άμεσα, θα ευθύνεται σημαντικά για το μαρασμό του τουρισμού, ειδικά της Β. Ελλάδας και τη δημιουργία πρωτοφανούς κοινωνικο-οικονομικού αδιεξόδου στην περιοχή. Στο υγειονομικό κομμάτι, η κυβέρνηση ακόμη και μετά την αυτοθυσιαστική μάχη των υγειονομικών στις δημόσιες δομές υγείας και τον αγώνα τους να αντέξει το ΕΣΥ, μένει πιστή στις ιδεοληπτικές εμμονές της και επιχειρεί με ημίμετρα και πρόχειρα μπαλώματα να καλύψει τα κενά των νοσοκομείων. Αντί για μόνιμο προσωπικό και επικαιροποιημένους οργανισμούς, προχωρά στην προσωρινή απασχόληση ιδιωτών γιατρών, χωρίς να ενημερώνει αν τελικά θα μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι, όπως δεσμευόταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ακόμη, παραμένει άγνωστο αν τελικά οι υγειονομικοί θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως ευαγγελιζόταν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Υγείας κι αν επιτέλους σταματήσει η υπέρμετρη φορολόγηση των εφημεριών. Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να αναπτύξει σχέδιο για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων και την ανανέωση του γηρασμένου προσωπικού τους και να πάψει να εθελοτυφλεί την ώρα που τα προβλήματα της δημόσιας υγείας μεγεθύνονται.

Πού πρέπει να δοθεί βαρύτητα κατά την άποψή σας για την ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης; Πώς σχολιάζετε τα όσα έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση ειδικεύεται σε μεγάλα επικοινωνιακα show, αντί να μιλάει για την ουσία του θέματος, δύο χρόνια πια στην εξουσία το έχουμε εμπεδώσει. Το show στην αρχαία αγορά με την κ. Von der Leyen είναι εμβληματικό για να μας θυμίσει ότι τα πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια σύμφωνα με το Κυβερνητικό σχέδιο επικεντρώνονται στους λίγους και στους εκλεκτούς της Κυβέρνησης.

  • Εμείς λέμε το αντίθετο. Τα 37,5 δις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αφορούν ξεκάθαρα τους «πολλούς», όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώραςΑυτό το σχέδιο δεν εγγυάται την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας γιατί απουσιάζουν η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση και η στήριξη του σύγχρονου αγρο-διατροφικού τομέα. Γιατί η μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία, δεν συνδέεται με την παραγωγή στον τόπο μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Γιατί τα κονδύλια για την Υγεία, την Παιδεία, το Δημογραφικό είναι ανεπαρκή για μια ουσιαστική αλλαγή. Και επειδή το Πρόγραμμα υπερβαίνει τη θητεία του κ. Μητσοτάκη και θα το διαχειριστούμε άλλες κυβερνήσεις και συμμαχίες, ας έχουν γνώση οι φύλακες.

Δεν υπάρχει πια δικαιολογία για λιτότητα στην Ελλάδα, για μεγάλη ύφεση. Αυτά πια τέλος. Εμείς λέμε με ότι πρέπει να πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, άμεσα και με λειτουργικό τρόπο.

Το εργασιακό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε, παρά την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών φορέων. Υπάρχει κάποιο «πεδίο αντίδρασης» από εδώ και πέρα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, ώστε να μην ισχύσουν στην πράξη, κάποιες από τις διατάξεις του;

Με τον εργασιακό πια νόμο ΜητσοτάκηΧατζηδάκη η κυβέρνηση απορρυθμίζει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει μόνο τους ασύδοτους εργοδότες και με την υπογραφή του, ο εργαζόμενος ετοιμάζεται να ζήσει στην πράξη ένα διαρκές εργασιακό bulling.

  • Ως Κίνημα Αλλαγής ήμασταν και είμαστε απέναντι, καταψηφίσαμε αυτό το νομοσχέδιο και τα άρθρα που αποτελούν τον πυρήνα της Κυβερνητικής πολιτικής. Και αν σήμερα η Κυβερνητική πλειοψηφία πέρασε αυτό το «αριστούργημα», αποτελεί σαφή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση μας η κατάργησή του, αμέσως όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν. Συσχετισμοί που αρχίζουν να αλλάζουν.

Στο Κίνημα Αλλαγής ανοίγουμε έναν νέο – εναλλακτικό και αυτόνομο – δρόμο, το δρόμο της Νέας Αλλαγής μέσα από τις συμπληγάδες της συντήρησης και του λαϊκισμού. Μακριά από τις αποτυχημένες σκληρές συνταγές της λιτότητας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της απορρύθμισης της εργασίας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων.

Η κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί τελευταία από το έγκλημα στα Γλυκά Νερά αλλά και από περιπτώσεις βιασμών και κακοποιήσεων γυναικών. Συμφωνείτε με τον όρο «γυναικοκτονία» και με το αίτημα φεμινιστικών οργανώσεων να εισαχθεί στον Ποινικό Κώδικα;

Το θέμα των «Γλυκών νερών» είναι ένα αποτρόπαιο γεγονός που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ζούμε μια «νέα, ακανόνιστη-κανονικότητα» που χρήζει προσοχής και ανάλυσης. Τα απανωτά καθημερινά σοκ στην ελληνική κοινωνία, οι καθημερινές πια περιπτώσεις βιασμών και κακοποιήσεων γυναικών συνθέτουν μια επικαιρότητα τόσο άσχημη και δυστοπική, που αισθάνεσαι ότι πνίγεσαι καθημερινά.

  • Στην πραγματικότητα το πρόβλημα υποκρύπτεται πίσω από φοβισμένα και κλειστά στόματα, που μπορεί να είναι άτομα της διπλανής μας πόρτας. Η εξέλιξη της υπόθεσης στα Γλυκά Νερά, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η έμφυλη βία οδηγεί στη γυναικοκτονία, έναν όρο κατοχυρωμένο στον ΠΟΥ για τα εκλήματα που αφορούν ανθρωποκτονία γυναικών με πρόθεση, λόγω φύλου, με σεξιστικά κίνητρα. Ο όρος γυναικοκτονία ούτε αναιρεί, ουτε αντιτίθεται στον όρο ανθρωποκτονία, αλλά επιδιώκει την αναγνώριση και τιμωρία της βίας, που παράγεται αποκλειστικά από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Τι πρέπει να κάνουμε κόμματα και κοινωνία των ενεργών πολιτών; Χρειάζεται ενεργή δημόσια πολιτική προώθησης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και ενδυνάμωσης των γυναικών. Και οργανωμένη ανάπτυξη της αντίληψης των ορίων και του σεβασμού, που έχει κάθε άνθρωπος με τον διπλανό του, πόσο μάλλον όταν αποφασίζουν να ζήσουν μαζί. Κι όπως κάθε δημόσια πολιτική, έτσι κι η πολιτική ισότητας, για να είναι επιτυχημένη πρέπει όχι μόνο να υιοθετεί σωστά μέτρα και προτάσεις αλλά να είναι και συμμετοχική, να διαμορφώνεται μαζί με τους πολίτες και – κυρίως – να αντικατοπτρίζεται στην γενικότερη στάση της κυβέρνησης.

Στα λόγια, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι υπέρ της ισότητας. Όμως στο συμβολικό επίπεδο η κυβέρνηση ξεκίνησε ταυτίζοντας τον ρόλο της γυναίκας με την οικογένεια, αφού μετονόμασε τη γενική γραμματεία ισότητας σε «γενική γραμματεία δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων». Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε έναν χρόνο, το 2020, η Ελλάδα κατρακύλησε 14 θέσεις στον παγκόσμιο δείκτη, που μετράει το χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία θέση μεταξύ των δυτικοευρωπαΪκών χωρών. Η πτώση αυτή, οφείλεται, σε έναν βαθμό, στην σχεδόν παντελή απουσία γυναικών από το υπουργικό συμβούλιο: Μόνο 2 ήταν γυναίκες από τους 22 υπουργούς της μετεκλογικής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όταν, μάλιστα, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά από το BBC είπε ανερυθρίαστα ότι «δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες, που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική στην Ελλάδα»!
Χρειαζόμαστε μια στοχευμένη, γιγάντια, προσπάθεια εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα, που θα αφορά όλους μας: Εκπαιδευτικό σύστημα, κόμματα, κοινωνικές οργανώσεις, ΜΜΕ κλπ. ώστε να ξεριζωθεί κάθε απαρχαιωμένη αντίληψη για τον ρόλο των γυναικών, κάθε «ιδιοκτησιακή» νοοτροπία του συζύγου, κάθε αίσθηση επιβολής και εξουσίας του συζύγου/συντρόφου στο άλλο φύλο. Στην εποχή μας παρέχεται κάθε εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, κάλυψη και θεραπεία, αρκεί όλοι οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να το πληροφορηθούν και βεβαίως την οικονομική στήριξη και τις κατάλληλες δομές, όπου χρειάζεται, για να το αξιοποιήσουν.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει τελευταία και γενικότερη έξαρση της εγκληματικότητας και μάλιστα της «βαριάς». Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας;

Είναι πασιφανές ότι η μεταστροφή των χαρακτηριστικών του εγκληματικού φαινομένου, που παρουσιάζεται σκληρότερο τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως μέσω του οργανωμένου εγκλήματος που επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον νυν σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Οι καθημερινές πια δολοφονίες και τα περιστατικά βίας, που κλιμακώνονται με γεωμετρικό τρόπο, τρομοκρατούν τους συμπολίτες μας και το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας έχει αντικατασταθεί από ανασφάλεια και άγχος. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα μας μιλάνε για υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα και τμήματα ασφαλείας που λειτουργούν Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, χωρίς σχέδια επιχειρησιακής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος, η χώρα εμφανίζεται ως ξέφραγο αμπέλι για τις συμμορίες.
Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο αναβάθμισης της προστασίας του πολίτη και γι αυτό έχουμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο, αλλά και μέσα στη Βουλή, 10 προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες οι πανελλαδικές εξετάσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα, για πρώτη φορά με την καθιέρωση της «ελάχιστης βάσης εισαγωγής» και μάλιστα μετά από μία χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για τους υποψήφιους. Τι θα είχατε να πείτε στα παιδιά;

Η ποιοτική Δημόσια εκπαίδευση αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο να βελτιώσει ένας πολίτης τη ζωή του. Στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών εχουν ξεχασει τη σημασία της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού στη ζωή των νεων ανθρώπων. Η αλλαγή του βιοτικού επιπέδου, η αναβάθμιση της κουλτούρας μας, προϋποθέτει μια νέα σελίδα στον τρόπο που βλέπουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες. Όσα παιδιά έδωσαν τη μάχη τους σε συνθήκες covid-19 είναι ήρωες και τους αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια. Προκαταβολικό.  Ό,τι αποτέλεσμα και να έχουν. Και χρειάζονται έμπρακτη στήριξη απο δω και μπρος ,μετά απο 16 μήνες εγκλεισμού.

Βεβαίως η κυβέρνηση, με την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια για το 2021-2022, εξαπατά τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Με πρωτοφανή καθυστέρηση και λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη των Πανελλήνιων εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε το συνολικό αριθμό των 77.415 θέσεων στα πανεπιστήμια, ξεκάθαρα δηλαδή  λιγότερες θέσεις από πέρυσι, χρησιμοποιώντας τεχνηέντως τον υπολογισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, πετσοκόβει τουλάχιστον 30.000 θέσεις και οδηγεί σε κλείσιμο ή συγχώνευση πανεπιστημιακά τμήματα περιφερειακών κυρίως ΑΕΙ. Η κυβέρνηση της ΝΔ  με πρωτοστάτη στην «μεταρρύθμιση» την κ. Κεραμέως, υλοποιώντας μια «μεταρρύθμιση αλα καρτ», ανάλογα με τα συμφέροντα της, επιδιώκει να «συρρικνώσει» το δημόσιο Πανεπιστήμιο, περιορίζοντας δραστικά τους φοιτητές και απειλώντας τα ιδρύματα με οικονομική ασφυξία, σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν στις κυβερνητικές εντολές.
Αλλά, αυτή ήταν πάντα η ΝΔ στην Παιδεία. Συντήρηση, απαξίωση, χαμηλές προσδοκίες.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τελευταία την πρότασή του για «προοδευτική διακυβέρνηση» μετά τις ερχόμενες εκλογές, που θα γίνουν  με απλή αναλογική. Σας αφορά η πρόταση; Τι απαντάτε;   

Κύριε Μανακά, προοδευτική διακυβέρνηση γίνεται μόνο με αλλαγή συσχετισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θολός, εγκλωβισμένος σε εμμονές, ιδεοληψίες και το κυβερνητικό του παρελθόν, αγκαζέ με τον κ. ΚαμμένοΝα υπενθυμίσω ότι τα προηγούμενα χρόνια η παράταξη μας δέχτηκε σκληρό πόλεμο από τον στενό ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε Πινοσέτ από τον κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με τον κ. Καμμένο, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε για τα παραμύθια του περι cds και η στρατηγική πολιτικής εξαγοράς στόχευσε την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ. Οι επιτελείς του προέβλεπαν ότι τον Ιούλιο του 2019 θα μείνουμε εκτός Βουλής και έκαναν τα πάντα γι αυτό. Έχασαν. Το ξέρουν και το ξέρουμε. Αυτό όμως, δεν έχει να κάνει με τους πολίτες, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Μεγάλο τμήμα αυτών στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει ότι ψάχνει επιλογή και εμείς θέλουμε να συμπορευτούμε μαζί τους, να συνδιαμορφώσουμε μια πλειοψηφική παράταξη, που αλλάζει σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου. Με προτάσεις, ιδέες, πράξεις για την Ελλάδα του 2030. Η παράταξη μας θα ξαναμεγαλώσει, θα γίνει ξανά πρωταγωνιστής και γι αυτό χρειάζεται διεύρυνση και προς το κέντρο και προς τα αριστερά. Όσοι μείναμε στο ΠΑΣΟΚ, γι αυτό αγωνιζόμαστε.
Η προοδευτική διακυβέρνηση αφορά όμως τους πολίτες, όχι κόμματα, αξιώματα και κλίκες. Με τους πολίτες συνομιλούμε καθημερινά, αδιαλείπτως, με συνέπεια και ευθύνη. Είναι στο χέρι του λαού στις επόμενες εκλογές και προφανώς και δική μας ευθύνη να τον πείσουμε για την παραπάνω αναγκαιότητα. Αναγκαιότητα για τους ίδιους τους πολίτες που πρέπει να μην συμβιβαστούν με τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα αλλά να διεκδικήσουν ξανά μια καλύτερη ζωή, με υψηλές προσδοκίες και ταχύτητες. Μαζί με τη μόνη παράταξη που το έκανε πράξη και τότε και θα το κάνει πράξη και τώρα.

8. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Πώς εξελίσσεται μέχρι τώρα η όλη εσωκομματική διαδικασία; Έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την ακριβή ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εκλογές; Εκτός των ονομάτων υποψηφίων  που ήδη γνωρίζουμε, να περιμένουμε ίσως και κάποια ονόματαέκπληξη;                     

Αν και θεωρώ πρόωρη τη συζήτηση, οι διαδικασίες μας θα είναι δημοκρατικές και με σεβασμό στη μεγάλη παρακαταθήκη εκλογικών αναμετρήσεων, που έχει το ΠΑΣΟΚ.
Το φθινόπωρο η κεντρική επιτροπή θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να εγγυηθούμε αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες αποτελεσαν παράδειγμα προς μίμηση και για τα υπόλοιπα κόμματα.
Μας ενδιαφέρει μόνο πώς η παράταξη θα συνεχίσει να ανεβαίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν μας αρκεί η τρίτη θέση σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ήμασταν και θέλουμε να γίνουμε ξανα, δύναμη Αλλαγής και αυτό γίνεται διεκδικώντας την εξουσία, με σαφές και υλοποιήσιμο προγραμματικό πλαίσιο Αυτός είναι ο στόχος μας.


Πηγή

Leave a Reply