ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το “πουλέν” της Μαριλίζας που τελικά της βγαίνει…”Αστραχάν”

Νίκος Φωτόπουλος, ένας εκ των κεντρικών ομιλητών της  απεργιακής συγκέντρωσης της 10ης Ιούνη στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Ο συνδικαλιστής με τους “πύρηνους” λόγους και τη βιογραφία του “Τσε Γκεβάρα” παραμάσχαλα, αποτελεί, πλέον, τον αγαπημένο συνδικαλιστή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Αλέξη Τσίπρα. Υποτίθεται ότι θα οδηγήσει τους απελπισμένους της Κουμουνδούρου σε κυρίαρχη θέση στα συνδικάτα και στη ΓΣΕΕ και κατά συνέπεια…στη “δεύτερη φορά αριστερά”. Τόσο απλά τα πράγματα…

Όμως, με ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που αγγίζουν μόλις το 2% στη ΔΕΗ, δηλαδή στο φυσικό  χώρο “εργασίας” του αρχισυνδικαλιστή, γίνεται ευκόλως αντιληπτό ό,τι αυτό που παρουσιάζει η Μαριλίζα στον Τσίπρα ως συνδικαλιστικό «πουλέν», μάλλον αποδεικνύεται «Αστραχάν»!

Περάσαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που ο κύριος Φωτόπουλος μπορούσε και κινητοποιούσε -με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ βεβαίως βεβαίως- εργαζόμενους και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς. Η μοναξιά του στην Πλατεία Κλαυθμώνος προχθές ήταν ολοφάνερη, με τον ίδιο να βρίσκεται σε αμηχανία επάνω και κάτω από την εξέδρα, με πρώην και νυν συντρόφους του να αποφεύγουν μια τυχαία απαθανάτιση μαζί του όπως “ο διάβολος το λιβάνι”.

Συνδικαλιστής παλαιάς κοπής εδώ και δεκαετίες, έγινε από «ΠΑΣΟΚΟΣ μέχρι θανάτου»  γραφικός κολαούζος του ΣΥΡΙΖΑ, της Μαριλίζας και του Αλέξη και μέγας υβριστής της πάλαι ποτέ παράταξής του. Επιχείρησε, ανεπιτυχώς μάλιστα, να ηγηθεί του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας την περίοδο που ο Αλέξης ανέβαζε στο αντιμνημονιακό κύμα τη δική του σανίδα του σερφ. Η διάσπαση που εξελίχθηκε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ το 2013 στην Αλεξανδρούπολη, δεν βρήκε αρκετούς «πρόθυμους» στην παράταξη της ΠΑΣΚΕ, η οποία -για τους μύστες του χώρου- δεν διασπάται εύκολα καθώς έχει σκληρή δομή και ιεραρχία προσωποκεντρική και…«προσωπομετρική». Έτσι λοιπόν, ο Φωτόπουλος δεν βρέθηκε ελλιπής μόνο στην παραταξιακή ζυγαριά των στελεχών της κραταιάς ΠΑΣΚΕ, αλλά και «δεν γέμισε το μάτι» των συντρόφων του ως «κοψιά».

Την ίδια περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη και η γνωστή υπόθεση που είχε  πολιτογραφηθεί από τα ΜΜΕ ως «ΔΕΗ Travel» και εφέρετο να ζημίωσε την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Συνολικά 7 άτομα βαρύνονταν μέχρι προσφάτως για το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης, μετά το «ξεσκαρτάρισμα» της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, όπου είχαν οδηγηθεί σε αθώωση, είτε για λόγους ουσίας, είτε λόγω παραγραφής 51 από τους συνολικά 58 κατηγορουμένους. Όμως, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έριξε οριστική αυλαία με παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος των πρώην συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, μεταξύ των οποίων και τον Νίκο Φωτόπουλο, για τις αποκαλούμενες «χρυσές» επιχορηγήσεις της ΔΕΗ. Κι αυτό διότι μετά την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές του 2019, απαιτείται δήλωση – παράσταση κατηγορίας  από τη ΔΕΗ για την πρόοδο της υπόθεσης στα δικαστήρια, διαφορετικά μετά την παρέλευση 4μηνης προθεσμίας έχουμε εξάλειψη του αξιοποίνου. Έτσι, τόσο ο αρχισυνδικαλιστής της ΔΕΗ, όσο και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, ομνύουν πλέον στο όνομα του μεγάλου ευεργέτη τους Αλέξη.

Να θυμίσουμε ότι κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν τα αδικήματα της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της άμεσης συνέργειας σε απιστία, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ. Ωστόσο, το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ένοχους μόνο 7 πρώην συνδικαλιστές για το αδίκημα της απάτης, χωρίς όμως την επιβαρυντική περίσταση του ν.1608/50, γεγονός που έριξε πολύ την ποινή τους. Οι ποινές που επιβλήθηκαν τότε σε όσους κηρύχθηκαν ένοχοι, (οι Νίκος Φωτόπουλος, ο Ρίζος Ρίζος και η κόρη του, οι Παύλος Βαρλάμος, Αργύρης Παπαγεωργίου, Κων/νος Κατσαρός και Ευάγγελος Μπουζούλας ) ξεκινούσαν από τρία χρόνια φυλάκιση και φτάνανε έως τα 5 χρόνια κάθειρξη, δίνοντας στην έφεση τους ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Leave a Reply