Νέα μέτρα. Αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική στους χώρους εστίασης

Νέα μέτρα. Αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική στους χώρους εστίασης

και όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν (9.6.2021)

 

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής:

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στην 1:30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί μέχρι τις 5:00 το πρωί

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες (σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών, σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση)

Επίσης από το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος, καθώς και ο φυσικός αερισμός.

Από την ίδια ημερομηνία, δηλαδή, το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 στις 6:00 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεων, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Θυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον ταυτόχρονα παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά μέτρα.

Από την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθηση των ΑΕΙ.

Ενώ από την 1η Ιουλίου 2021, και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου 2021, το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα, από 100 που είναι αυτή την στιγμή.

 

Τέλος, όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξη τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα.

 

 

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά (9.6.2021)

 

«Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σήμερα 890 κρούσματα, τα 448 στην Αττική, τα 84 στη Θεσσαλονίκη. 381 οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας και, δυστυχώς, 15 απώλειες ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τον Καθηγητή, τον κύριο Τσιόδρα, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι χθες ήταν 1.056 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας σημαντικά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων εφτά ημερών είναι τα 36 έτη. Άρα, συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά χαμηλός, την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν στο 2,5% υποχωρώντας κάτω από το 3%.

Όλες οι Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν μείωση κρουσμάτων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς. Σήμερα, μέχρι τις 16:00 το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί 68.047 εμβολιασμοί και αναμένεται για μία ακόμη μέρα να ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς.

Από την αρχή της Επιχείρησης «Ελευθερία» ως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 6.430.792 εμβολιασμοί. 4.084.134 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 39% του πληθυσμού, ενώ 2.488.302 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 23,7%.

Ανακοινώνω σήμερα ότι ανοίγουν 420.300 καινούργια ραντεβού για τους συμπολίτες μας, με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson.

Πιο αναλυτικά, 240.000 ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, 96.300 για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και 84.000 για το εμβόλιο της Moderna. Τα ραντεβού αυτά αφορούν τόσο την ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι αύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες μας ηλικιακής ομάδας 25-29 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα τρία διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή αυτή ομάδα.

Θέλω, τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό να πω ότι στο τέλος Ιουνίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων συμπολιτών μας. Ο εμβολιασμός θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών και το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με το προσωπικό μας, το υγειονομικό προσωπικό. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε τους σύγχρονους ήρωες αυτής της χώρας, τους υγειονομικούς μας. Είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό του Ε.Σ.Υ., πρωταγωνιστές στον πόλεμο με αυτό τον αόρατο εχθρό, είναι εκείνοι οι οποίοι επιφορτίστηκαν ένα βάρος δυσανάλογο δυνάμεών τους. καθώς εκτός από την φροντίδα των συμπολιτών μας έγιναν επί 15 μήνες και η οικογένεια όσων νοσηλεύτηκαν, μιας και όπως γνωρίζετε το επισκεπτήριο στις κλινικές Covid δεν επιτρέπεται.

Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν «στα κόκκινα» πέρα από τις δυνάμεις τους και υφίστανται εξαιρετικά υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες και έπαθαν επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο burnout.

Παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών στους οποίους το έντονο εργασιακό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση, κυνισμό, χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση και κατάθλιψη.

Διεθνείς μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως είναι οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ και οι Εντατικολόγοι.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον το 1/5 των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχθεί εν μέσω της πανδημίας.

Στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ.

Η δράση του Υπουργείου Υγείας που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται και την ανάπτυξη πρότυπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.

Οι στόχοι του προγράμματος θα είναι:

Η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Η ανάδειξη εξειδικευμένων προτύπων προγραμμάτων για τη ψυχική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, σωματική αξιολόγηση, εξάσκηση, αποκατάσταση και διαχείριση του στρες με επιστημονικό τρόπο.

Η διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για την βελτίωση της ρουτίνας και την πρόληψη της κόπωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανάπτυξη παρεμβατικών προγραμμάτων υγείας, τρόπου ζωής και τη συνεχή εξατομικευμένη αξιολόγηση των εμπλεκόμενων.

Η σε βάθος μελέτη βιολογικών παραμέτρων επιλεγμένων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, με στόχο τη σύνδεση των ψυχικών συμπτωμάτων με βιολογικούς δείκτες και η παρακολούθηση των μεταβολών αυτών των δεικτών σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής ή μη των παρεμβάσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Είναι εμφανές σε όλους ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, μαζί φυσικά και με τους εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία, στα Σώματα Ασφαλείας, και δίνουν καθημερινά τη μάχη, έχουν υποστεί και την πολύ πολύ μεγάλη πίεση αυτούς τους 15-16 μήνες σε μία ασταμάτητη προσπάθεια.

Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με τον Υπουργό και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να στηρίξει αλλά και να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια.

 

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Η βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, όπως ανέφερε και ο Υπουργός μας, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη, μας επιτρέπουν να κάνουμε τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε στην άρση κάποιων επιπλέον περιοριστικών μέτρων.

Υπενθυμίζω ότι η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε κάθε γωνιά της χώρας είναι καθημερινή, είναι διαρκής και όταν οι δείκτες συναντούν τους στόχους μας, τότε προχωράμε σε σταδιακές και προσεκτικές άρσεις των περιορισμών.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ατομικής προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες παραμένει και αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας.

Με δεδομένους, λοιπόν, τους για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτωτικούς κυλιόμενους δείκτες του τελευταίου 7ημέρου, ας δούμε τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας το επόμενο χρονικό διάστημα μετά και τις αποφάσεις που πήρε η Επιτροπή των Επιδημιολόγων στην σημερινή συνεδρίαση της.

Από την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθηση των ΑΕΙ.

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 η απαγόρευση κυκλοφορίας, το curfew επεκτείνεται κατά μια ώρα. Θα ξεκινά, δηλαδή, στην 1:30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί, όπως και σήμερα, μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Ενώ από την 1η Ιουλίου 2021, και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.

Θέλω να τονίσω ότι σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών, σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

Επίσης από το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος, καθώς και ο φυσικός αερισμός.

Από την ίδια ημερομηνία, δηλαδή, το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 στις 6:00 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεων, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Θυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον ταυτόχρονα παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά μέτρα.

Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου 2021, το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα, από 100 που είναι αυτή την στιγμή.

Τέλος, όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξη τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα.

Περαιτέρω αποφάσεις που αφορούν σε θέματα Παιδείας, Νησιωτικής Πολιτικής και Δικαιοσύνης, που απασχόλησαν σήμερα την Επιτροπή, θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια Υπουργεία.

Τις επόμενες εβδομάδες αφήνουμε σταδιακά πίσω μας κάποια περιοριστικά μέτρα, που εδώ και καιρό αποτελούσαν κομμάτι αυτής της ιδιότυπης καθημερινότητας μας.

Θα πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Να είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται ακόμα επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των μέτρων από όλους μας, ακριβώς όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο ιός είναι ακόμα εδώ, το βλέπουμε. 381 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ σήμερα ακόμα 15 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Και γνωρίζουμε πια καλά ότι κάθε αβλεψία μας, κάθε στιγμιαία απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία για πολλούς άλλους. Γνωρίζουμε όμως καλά και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας. Με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, που αποτελούν την ασπίδα προστασίας μας από την πρώτη μέρα της πανδημίας και το χτίσιμο μέσω του εμβολιασμού του τείχους ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά, σταδιακά όμως, την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία

 


Πηγή

Leave a Reply