Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Οποιαδήποτε συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να συνοδεύεται από σφιχτούς όρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου»

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στον τ/σ KONTRA και την εκπομπή «ΚONTRA NEWS» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν:

Είναι αναγκαίο για εμάς, ως Κίνημα Αλλαγής, εφόσον προχωρήσει ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας – μια μορφή ενός νέου τύπου Ελσίνκι – να υπάρξουν αντίστοιχες δεσμεύσεις από την Τουρκία, που θα αφορούν το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το διάλογο και την προοπτική της Χάγης, και φυσικά την άρση του causus beli.

Έχουμε χορτάσει από «παράθυρα ευκαιρίας» που τελικά δεν είδαμε να ευδοκιμούν. Ειδικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, με την εντεινόμενη τούρκικη προκλητικότητα σε βάρος της χώρας μας, νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι η χωρά μας χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από το «καλό κλίμα» που έσπευσαν τα στελέχη της κυβέρνησης να διαρρεύσουν χωρίς να υπάρχουν καν επίσημες δηλώσεις.

Ζητούμε, λοιπόν, επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τι ακριβώς έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά στη (χθεσινή) συνάντηση, ως όρος για να προχωρήσουμε σε αυτή τη νέα συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. 

Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο:

Aπό την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει ένα αναγκαίο νέο πλαίσιο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με έμφαση στον εργαζόμενο, τον άνθρωπο και με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, αξιοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και εξελίξεις για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Αντί για ρύθμιση, όμως, η κυβέρνηση προχωρά στο ακριβώς αντίθετο. Στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Συνοπτικά:

  • Νομιμοποιεί την ελαστικοποίηση του ωραρίου και μάλιστα αυτό συνδυάζεται και με μια μορφή απλήρωτων υπερωριών – λες και μπορούμε να ανταλλάξουμε τις απολαβές με ρεπό.
  • Η μορφή των διαπραγματεύσεων περνάει από το συλλογικό επίπεδο, που ακόμα και μέσα στην κρίση προστατεύτηκε με τον νόμο του 3846/10 του ΠΑΣΟΚ,  στο ατομικό επίπεδο.
  • Απαξιώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στους χώρους εργασίας, όταν ο ΣΕΠΕ παύεται από την επίβλεψή του Υπ. Εργασίας και μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή.
  • Προχωράει η περεταίρω απελευθέρωση των απολύσεων, περιορίζοντας ευθέως και το δικαίωμα επαναπρόσληψης στην εργασία, ακόμη και για όσους έχουν δικαιωθεί δικαστικά.
  • Περιορίζεται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση
  • Ακόμη και ορισμένα θετικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή κάρτα εργασίας – που ήταν πρόταση της ΓΣΕΕ και δικό μας νομοθέτημα – θα εφαρμοστούν μόνο πειραματικά, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. 

Όλα αυτά υπονοούν, ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ώστε οι εργασιακοί όροι και οι εργασιακές σχέσεις να αλλάξουν εις βάρος των εργαζομένων, και ότι το βάρος και αυτής της κρίσης θα το πληρώσουν εκείνοι που το πλήρωσαν όλα τα τελευταία χρόνια.

Αυτό από εμάς δεν είναι αποδεκτό. Θα δώσουμε μέσα στη Βουλή τη μάχη μας, με όλες μας τις δυνάμεις, και με κάθε άλλο τρόπο, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί, ένα νομοσχέδιο που δυστυχώς αντί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ρύθμιση του πλαισίου εργασίας, προς όφελος του εργαζόμενου και της ποιότητας ζωής του, κάνει ακριβώς το αντίθετο, αφήνοντας χώρο στην ασύδοτη εργοδοσία και οδηγώντας σε περεταίρω εργασιακή ανασφάλεια. Αυτό ξεκάθαρα μας βρίσκει απέναντι.


Πηγή

Leave a Reply