Κώστας Σκανδαλίδης: «25 χρόνια χωρίς τον φωτισμένο δάσκαλο, εθνικό ηγέτη και προοδευτικό πολιτικό, Ανδρέα Παπανδρέου»

Αναφορά του Κώστα Σκανδαλίδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τα περιφερειακά αεροδρόμια, για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου:

Νιώθω ιστορικό χρέος για μια μικρή αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, που για μένα ήταν ο φωτισμένος δάσκαλος. Πάνε σήμερα είκοσι πέντε χρόνια που έφυγε από κοντά μας, ο άνθρωπος που σημάδεψε τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου, ο εθνικός ηγέτης, ο ισχυρός κυβερνήτης, ο προοδευτικός πολιτικός.

Ο Ανδρέας ενέπνευσε έναν λαό, ένωσε μια παράταξη που πάντα ήταν πλειοψηφική, έκανε μια τομή στην ιστορία αλλάζοντας τη ζωή των ανθρώπων σε αυτό τον τόπο. Πραγματοποίησε μια τεράστια κοινωνική αλλαγή, ισχυροποίησε τη χώρα, τη δημοκρατία, την οικονομία και έφερε ευημερία στον λαό.

Τον είπαν λαοπλάνο, τον είπαν δημεγέρτη, λαϊκιστή. Επί δεκαετίες προσπάθησαν και προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, αλλά είκοσι πέντε χρόνια μετά όλοι ακόμα τον επικαλούνται. Δεν αναρωτήθηκε κανείς πόσο πιο επίκαιρος και διαρκώς παρών γίνεται όσο απομακρύνεται χρονικά από την εποχή μας. Ήταν ο πολιτικός που έβλεπε πέρα από το εφήμερο, το πρόσκαιρο, το καθημερινό. Είκοσι πέντε χρόνια μετά καλό είναι να θυμόμαστε, γιατί η μνήμη του λαού και του τόπου είναι αυτή που οδηγεί μπροστά τα πράγματα.


Πηγή

Leave a Reply