Αδιαφανής εκχώρηση δημόσιας εξουσίας σε ιδιώτη από το Υπουργείο Εσωτερικών

Ανακοίνωση του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής

Απευθείας ανάθεση στη δικηγορική εταιρεία «Μιχαηλόπουλος και Συνεργάτες» για την παροχή νομικής υποστήριξης για θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ειδικού ληξιαρχείου, κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, αντί αντιτίμου 60.000 ευρώ (συν 14.400 ευρώ  ΦΠΑ).

Στο ειδικό ληξιαρχείο καταγράφονται τα ληξιαρχικά γεγονότα των Ελλήνων του εξωτερικού και οι υπάλληλοί του χειρίζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, που αφορούν πχ γεννήσεις εντός ή εκτός γάμου, αναγνωρίσεις τέκνων, αλλαγή φύλου, κ.λπ. Ορισμένα από αυτά τα ληξιαρχικά δεδομένα απαιτούνται για την απόδοση ιθαγένειας μέσω της δημοτολογικής τακτοποίησης προσώπων ελληνικής εθνικής καταγωγής. Δεδομένου ότι η δικηγορική εταιρεία εξακολουθεί να μπορεί να παράσχει έναντι αμοιβής νομική υποστήριξη σε ενδιαφερόμενους με εκκρεμείς υποθέσεις στο ειδικό ληξιαρχείο, προκύπτει μια προφανής σύγκρουση συμφερόντων: Από την μια θα έχει εκχωρηθεί στην εταιρεία δημόσια εξουσία που θα επηρεάζει τις αποφάσεις του ειδικού ληξιαρχείου κι από την άλλη θα μπορεί να αμείβεται ως ιδιωτική εταιρεία για να επιδιώξει την έκδοση ευνοϊκών αποφάσεων για τους ιδιώτες εντολείς της.

Η εταιρεία που επιλέχθηκε ειδικεύεται στο εταιρικό και φορολογικό Δίκαιο και δεν προκύπτει από κάπου η εμπειρία της σε θέματα ληξιαρχικής νομοθεσίας. Είναι επομένως, απορίας άξιο με ποια κριτήρια και από ποιόν επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία. Επιπλέον, στο υπουργείο Εσωτερικών υπηρετούν περισσότεροι από 500 υπάλληλοι, μερικές δεκάδες εκ των οποίων είναι νομικοί σύμβουλοι και πτυχιούχοι νομικών επιστημών. Αντί το υπουργείο να κάνει μια ορθολογική κατανομή του ικανού του στελεχιακού δυναμικού, επιλέγει τον δρόμο της αδιαφανούς απευθείας ανάθεσης και εκχώρησης δημόσιας εξουσίας. Άλλωστε, η έκδοση δημοτολογικών πράξεων από το ειδικό ληξιαρχείο είναι μια αρμοδιότητα που εμπίπτει στον στενό πυρήνα της κρατικής λειτουργίας, ο οποίος κατά πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε ιδιώτη.

Η ΝΔ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι η κυβέρνηση που εκχωρεί δημόσια εξουσία στους εκλεκτούς της, με αδιαφανείς διαδικασίες. Απογυμνώνει τις κρατικές υπηρεσίες από τις λειτουργίες τους, και αναθέτει τη δουλειά έναντι αμοιβής σε άτομα εκτός ΑΣΕΠ, δημιουργώντας σημεία διεπαφής μεταξύ ιδιωτών και πολιτών που ζητούν να τους παρασχεθεί μια δημόσια υπηρεσία, με εμφανή τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφθοράς. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί το Σύνταγμα και τους νόμους και να λειτουργήσει ως εκτελεστική εξουσία για όλους τους Έλληνες κι όχι ως μπρόκερ πελατειακών διευθετήσεων.


Πηγή

Leave a Reply