Ζέφη Δημαδάμα: «Νόμος είναι το ίδιο το παιδί»

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο site «thesocialist.gr»:

Το Κίνημα Αλλαγής δεν καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τη Συνεπιμέλεια, όπως ειπώθηκε, αλλά καταψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο διαστρεβλώνει την έννοια της επιμέλειας από κοινού  των παιδιών και διαιωνίζει αρνητικές πρακτικές που δεν ωφελούν τα παιδιά.

Το ΠΑΣΟΚ από πολύ νωρίς ασχολήθηκε  με το ζήτημα της Συνεπιμέλειας και το Οικογενειακό Δίκαιο και έθεσε το θέμα του συμφέροντος του παιδιού ως προτεραιότητα.

Ο εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου σε επιμέρους ζητήματα είναι αναγκαίος,  χωρίς όμως την ολική κατεδάφιση του σημερινού οικογενειακού πλαισίου και την υιοθέτηση ενός οπισθοδρομικού  Νομοσχεδίου όπως αυτό που προτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αλλά  και  τις επικυρωμένες Διεθνείς Συμβάσεις.

Το Υπ. Δικαιοσύνης προχώρησε χωρίς καμιά  διαβούλευση κατά τη διάρκεια της συγγραφής του κειμένου,  χωρίς την τοποθέτηση της κοινωνία των πολιτών χωρίς φορείς με αντικείμενο την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και χωρίς τις γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες αποκλείστηκαν προκλητικά από όλη τη διαδικασία.

Αυτή είναι η δημοκρατική και πλουραλιστική προσέγγιση του Υπ. Δικαιοσύνης για το ευαίσθητο ζήτημα της επιμέλειας των παιδιών;

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Οικογενειακού Δικαίου με βάση την πρωτοποριακή μεταρρύθμιση που έγινε το 1983 με το Ν. 1329 από το ΠΑΣΟΚ  (με θεσμοθέτηση και της κοινής γονικής μέριμνας) αλλά και το  Ν. 2447/1996 επίσης του ΠΑΣΟΚ, για τη λειτουργία των Οικογενειακών Δικαστηρίων. Τα Οικογενειακά Δικαστήρια οφείλουν να στελεχωθούν με εξειδικευμένους δικαστές που θα διαχειρίζονται την κάθε υπόθεση αποκλείοντας εκδικητικές τακτικές μεταξύ των διαζευγμένων που επιβαρύνουν τα παιδιά.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αγνοεί όλα τα παραπάνω και δυστυχώς κάνει και ένα μεγάλο ατόπημα σε ένα ακόμη επίπεδο.

Το παρόν νομοσχέδιο αντιτίθεται στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καθώς ειδικές ρυθμίσεις που προτείνει δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους έκθεσης του παιδιού  και της μητέρας σε ενδοοικογενειακή βία. Ειδικότερα, επιτρέπει την παρουσία του κακοποιητή πατέρα με το παιδί  έως την οριστική του καταδίκη, ενώ η Σύμβαση απαιτεί την ενδελεχή έρευνα κακοποιητικής συμπεριφοράς, ανεξαρτήτως του αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ώστε να αντιμετωπίζονται φαινόμενα βιας και κακοποίησης. Σε μια περίοδο που λόγω και της πανδημίας τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας τριπλασιάζονται η κυβέρνηση κωφεύει.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Γυναικών (PesWomen) υποστήριξε τη θέση μας υπογραμμίζοντας ότι με βάση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι αδιανόητο να δημιουργούνται συνθήκες έκθεσης σε κίνδυνο γυναικών και παιδιών εκφράζοντας  την πλήρη  στήριξή του στο Κίνημα Αλλαγής.

Μόλις χθες με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια στην Επιτροπή της Βουλής, ενώ το Κίνημα Αλλαγής  επιφυλάσσεται για την συζήτηση στην ολομέλεια.

Η απαίτησή μας είναι ξεκάθαρη και είναι η  απόσυρση του Νομοσχεδίου και η διαβούλευση για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο άμεσα και εκ του μηδενός, στην οποία θα μετέχουν όλοι και όλες χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς αστερίσκους. Νόμος είναι το ίδιο το παιδί!


Πηγή

Leave a Reply