Παύλος Χρηστίδης: «Οι προτάσεις μας για τον κλιματικό νόμο θα παρουσιαστούν αναλυτικά στην “Πράσινη Εβδομάδα” που θα διοργανώσουμε αρχές Ιουνίου»

Βασικά Σημεία Συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη, εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα Fm 104,6» και στους δημοσιογράφους Νίκο Φελέκη και Μπάμπη Κούτρα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ- ΣΑΝΤΣΕΘ

Το κλίμα ήταν εξαιρετικό στη συνάντηση του Πέδρο Σάντσεθ και της Φώφης Γεννηματά. Είναι άλλωστε μια ειλικρινής σχέση που κρατάει από παλιά και πάντα οι δυο τους συνομιλούσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συζητήθηκε διεξοδικά πως θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες την επόμενη ημέρα από την πανδημία, ώστε οι προοδευτικές δυνάμεις να πρωταγωνιστήσουν, γιατί υπάρχει η απειλή συντηρητικές και οπισθοδρομικές πολιτικές να οδηγήσουν σε νέα κοινωνική κρίση και σε αδιέξοδα την Ευρώπη. Με έμφαση σε ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο που θα εξασφαλίζει πλήρη απασχόληση και θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες. Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν συζητήσεις σε επίπεδο ηγεσιών και ελίτ, αυτό όμως που είναι το μείζον είναι να δούμε τι λέει η κοινωνία. Η  κοινωνία αποζητά διέξοδο από τα αδιέξοδα και τις ανισότητες που επιτάθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Τις ανισότητες αυτές, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε καίρια και αποφασιστικά, με προτάσεις και θέσεις ευθύνης, εμπνεόμενοι και από το διεθνές πολιτικό σκηνικό και προφανώς αναφέρομαι σε αυτά που έχει ήδη προτείνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν, και τα οποία θα αποτελέσουν πρόκληση για τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα  αλλά και την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα.

Υπάρχουν μείζονα ζητήματα που απασχόλησαν την χθεσινή  συζήτηση και αυτά αφορούν τον  τρόπο με τον οποίο οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να ανασυνταχθούν, τα ζητήματα που αφορούν την αμοιβαιοποίηση του χρέους που έχει συσσωρευθεί, όπως τα είχαν προσδιορίσει και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2009-2010, τα ζητήματα που αφορούν το ταμείο ανάκαμψης με πράσινο πρόσημο και ζητήματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσουμε αυτή τη μεγάλη, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ. Οποιαδήποτε ολιγωρία θα δημιουργήσει αβυσσαλέα οικονομικά και ψυχολογικά ρήγματα στη συνοχή της. Τέτοια ρήγματα θα χρειασθούν στο μέλλον πολύ πιο δαπανηρά και διχαστικά μέτρα για να γεφυρωθούν απ’ ό,τι η άμεση ελάφρυνση του χρέους ορισμένων χωρών σήμερα. Θα ήταν η επιτομή της ηγετικής αδυναμίας και ανεπάρκειας εάν, μέσα στις άλλες καταστροφές που θα επισωρεύσει η πανδημία, οι ηγέτες της Ευρωζώνης ανέχονταν να υποστούν οι λαοί τους και μια νέα νομισματική και χρηματοοικονομική κρίση, με κίνδυνο να κλονιστεί αυτή τη φορά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ιδέα μια για πάντα.

ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Θεωρώ μίζερη την εσωτερική συζήτηση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος το πρότεινε πρώτος το θέμα με τις πατέντες. Είναι γνωστό στην Ελληνική πολιτική σκηνή ότι ο πρώτος που το πρότεινε είναι ο Ηλίας Μόσιαλος και ο όποιος προσδιόρισε την πρόταση αυτή από τον Απρίλιο του 2020 με άρθρο του στους Times του Λονδίνου. Ο κ. Μόσιαλος τότε έθεσε για πρώτη φορά παγκόσμια την αναγκαιότητα της μαζικής παραγωγής εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί αν δεν γίνει άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας (με αντίστοιχη αποζημίωση των εταιρειών που θα ανακαλύψουν εμβόλια, γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχουν κίνητρα για την ανακάλυψη νέων εμβολίων) και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε άλλες εταιρείες που έχουν παραγωγικές δυνατότητες.

Το κλειδί είναι να γίνουν πράξεις από δω και μπρος στο παραπάνω πλαίσιο για να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες που πλήττονται καίρια από την πανδημία.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση έφερε 25 σελίδες στην Βουλή, στη συνέχεια κατέθεσε 200 σελίδες και αρνήθηκε όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη fast track …διαβούλευση. Τελικά έστειλε 4.500 σελίδες στην ευρωπαϊκή επιτροπή,  ενώ στη βουλή ήρθαν μόνο οι  200 σελίδες,  κατατέθηκαν 45 σχόλια και κανένα δεν έγινε αποδεκτό από αυτή. 

Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει γνωστή στην Ελληνική κοινωνία και τουλάχιστον στους Έλληνες βουλευτές, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση οραματίζεται να αξιοποιήσει και με ποιο τρόπο το Ταμείο ανάκαμψης.

Όταν έχεις καταθέσει 4.500 σελίδες, δεν μπορείς να λες πως στις 200 σελίδες περιλαμβάνεται όλο το περιεχόμενο και το πνεύμα της μεθοδολογίας του Ταμείου. Είμαστε σίγουροι ότι περιλαμβάνεται ένας σχεδιασμός με τον οποίο έχουμε ριζικές διαφωνίες και σοβαρές ενστάσεις.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Καμία απολύτως σχέση δεν έχει η ρύθμιση που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση, με αυτό το οποίο ψηφίσαμε εμείς το 2010 και το οποίο υποχρέωνε σε συλλογική διαπραγμάτευση και συμφωνία πριν την υλοποίηση οποιαδήποτε αλλαγής. 

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ από εμάς. Το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού χώρου. Ο νέος αυτός πολιτικός χώρος είναι κάτι που έχει συζητηθεί τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις συνεδρίων αλλά εγώ θα σταθώ στο μείζον που πρέπει να μας απασχολεί και το οποίο είναι οι πολιτικές και πως θα τις εφαρμόσουμε για να καλυτερεύσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας και να ενισχύσουμε το κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη στην μετα-COVID εποχή. Έχω ζήσει την προσπάθεια που κάνει η Φώφη Γεννηματά τα τελευταία χρόνια για να ανασυγκροτήσει τον χώρο και επιμένω ότι στο τέλος αυτές είναι (πολιτικές) που τελικά εμπνέουν τους συμπολίτες μας και την κοινωνία γενικότερα. 

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Εμείς ετοιμάζουμε σειρά πρωτοβουλιών για να στηρίξουμε την πρότασή μας για τον κλιματικό νόμο, οργανώνοντας μια πράσινη εβδομάδα για το κλίμα, αρχές Ιουνίου,  ακριβώς για να αναδείξουμε τις προτάσεις μας. Οι πρωτοβουλίες μας πιστεύω ότι πρέπει να υιοθετηθούν από όλη την κοινωνία συνολικά και το πολιτικό σύστημα,  κυβέρνηση και αντιπολίτευση να λειτουργήσουμε σε μια κατεύθυνση που να εγγυάται την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Χώρας  και των συμπολιτών μας για τα επόμενα 30 χρόνια. Έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι το 2050 και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της πράσινης ανάπτυξης, της πράσινης οικονομίας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.


Πηγή

Leave a Reply