Η Κυβέρνηση φέρνει ένα νόμο με γνώμονα το συμφέρον των γονιών και όχι των παιδιών

Ανακοίνωση Τομέα Ισότητας Κινήματος Αλλαγής:

Η Κυβέρνηση επιμένει, ακόμη και την ύστατη στιγμή που συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, να θέλει να ψηφίσει ένα νόμο με γνώμονα το συμφέρον των γονιών και όχι των παιδιών.

Ένα νόμο που ενθαρρύνει την ενδοοικογενειακή βία και στερεί από την κάθε υπόθεση την εξατομικευμένη κρίση του Δικαστή.

Ένα νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα και όλες τις επικυρωμένες Διεθνείς Συμβάσεις. 

Παραβιάζει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με την παρουσία του κακοποιητή πατέρα, έως την οριστική του καταδίκη, ενώ η Σύμβαση απαιτεί να ερευνάται ακόμη και η υποψία κακοποιητικής συμπεριφοράς, ανεξαρτήτως του αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Το κάθε παιδί δικαιούται να επικοινωνεί και με τους δυο γονείς, όταν εξυπηρετείται το προσωπικό του συμφέρον και μόνο αυτό.

Επιπλέον εισάγει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, ως προαπαιτούμενο της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, διαδικασία που απαγορεύει η ως άνω Σύμβαση.

Καλούμε τον Υπουργό της Δικαιοσύνης και την Κυβέρνηση, να εφαρμόσει άμεσα το Ν. 2447/1996, ώστε να λειτουργήσουν τα Οικογενειακά Δικαστήρια, συνεπικουρούμενα από Ειδικό Σώμα Κοινωνικών Λειτουργών, Ψυχιάτρων και Ψυχολόγων, προς το συμφέρον των παιδιών.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι οπισθοδρομικό,  δεν λύνει κοινωνικά προβλήματα, αλλά τα μεγεθύνει και ταυτόχρονα  αυξάνει τις συγκρούσεις και την ενδοοικογενειακή βία.

Η μόνη λύση είναι η απόσυρση του και η εκ νέου συζήτηση του με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και οργανώσεις.

Η Γραμματέας

Ράνια Παπαϊωάννου


Πηγή

Leave a Reply