Φώφη Γεννηματά για τον Δημήτρη Κρεμαστινό: «Ο δικός μας γιατρός, υπερασπιστής των αξιών της προοδευτικής παράταξης»

Χαιρετισμός Φώφης Γεννηματά στη διαδικτυακή εκδήλωση των Ομοσπονδιών Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών, Πειραιώς και Ρόδου : “Ένας χρόνος χωρίς τον Δημήτρη Κρεμαστινό”

Με ιδιαίτερη συγκίνηση συμμετέχω σήμερα με τους συμπατριώτες μου, σε αυτή την εκδήλωση που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής και Ρόδου.

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, ζει όμως στη μνήμη μας και στην καρδιά μας.

Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για τη ζωή και το έργο του. Στην ιατρική και στην πολιτική. Για τη μεγάλη προσφορά του στα Δωδεκάνησα στον τόπο μας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας λαμπρός επιστήμονας, ένας μαχητής  της Δημοκρατικής Παράταξης, βουλευτής, αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός.

Θα ήταν μεγάλο λάθος να επιδιώξει κανείς να διαχωρίσει τις δυο του ιδιότητες, αυτή του κορυφαίου γιατρού και επιστήμονα και αυτή του πολιτικού. Η μια συμπλήρωνε την άλλη και οι δυο μαζί αποτελούσαν τα βασικά στοιχεία της δράσης και της προσωπικότητας του.

Ο Δ. Κρεμαστινός ήταν ο γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου. Ακόμα και τον Ιούνιο του 1989, όταν ο Ανδρέας νοσηλευόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό, ο Δ. Κρεμαστινός ήταν αυτός που εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά. Και τελικά ο Ανδρέας το ξεπέρασε και έγινε και Πρωθυπουργός. Δίπλα του με υπομονή και πιστή  και στο Ωνάσειο το ’95 – ’96.

Ο Δ. Κρεμαστινός κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση μέσα από την επιστημονική και την Ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, ενώ ως Υπουργός Υγείας άφησε το δικό του στίγμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είχε και την ευγνωμοσύνη του κόσμου, αφού ήταν πολλοί εκείνοι που τους είχε σώσει τη ζωή.

Το όνομά του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου και την αποασυλοποίηση, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.

 Στα Δωδεκάνησα ότι υπάρχει για την Υγεία έχει τη σφραγίδα του. Έδωσε μάχες γι αυτόν τον τόπο, για να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τη νησιωτικότητα ως πλεονέκτημα και όχι ως εμπόδιο για την ανάπτυξη.  

Για μας ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν «ο δικός μας γιατρός», ήταν ο σύντροφος μας, υπερασπιστής των αξιών και των ιδεών της προοδευτικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής.

Τον θυμόμαστε με αγάπη και εκτίμηση και θα τον τιμούμε πάντα.


Πηγή

Leave a Reply