Χρήστος Πρωτόπαππας: «Ο κ. Μητσοτάκης χτυπάει την έννοια του διαλόγου, της συλλογικής διαπραγμάτευσης και την έννοια της ύπαρξης Συνδικάτου»

Συνέντευξη του Χρήστου Πρωτόπαππα, πρώην υπουργού – μέλους του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, στον Alpha 98.9 και την εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες»


Για το άνοιγμα και το lockdown

Τυπικά τελειώνει το lockdown. Δεν γινόταν να συμβεί αλλιώς. Και η κοινωνία και η οικονομία έφτασαν στα όριά τους. Κάποια στιγμή έπρεπε να ανοίξουμε. Το θέμα είναι πώς ανοίγουμε. Γιατί το άνοιγμα δεν σημαίνει, ότι τα παρατάμε όλα και πως όλα πηγαίνουν ωραία και καλά. Πρέπει να προσέχουμε. Κι εμείς πρέπει ως πολίτες να προσέχουμε, αλλά και το κράτος οφείλει να κάνει το χρέος του ως κράτος. Δεν μπορεί να αφήνει τα σχολεία και τα νοσοκομεία στην τύχη τους, τα λεωφορεία να κυκλοφορούν χωρίς παράθυρα και να μην κάνει ελέγχους για την τήρηση της τηλεργασίας στους εργασιακούς χώρους. Δεν γίνεται να μην έχουμε κρατική παρέμβαση, ούτε να εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης την γαλάζια ελευθερία και να ξεχνάει την Κρήτη και τις άλλες τουριστικές περιοχές. Είναι επικίνδυνη η αντίληψη «έδωσα τα self test και καθάρισα».

Για τον τουρισμό

Με την κ. Γεννηματά μιλήσαμε και με τους ξενοδόχους και με τους εργαζομένους. Δεν ανοίγει ο τουρισμός με τις καλύτερες συνθήκες. Πάρα πολλοί δεν ανοίγουν καν. Υποτίθεται ανοίγει ο τουρισμός, αλλά θα ανοίξει ένα ποσοστό των  ξενοδοχείων και μάλιστα χωρίς να προσλάβει όσους τους εργαζόμενους όπως πρέπει. Οι κρατήσεις είναι πάρα πολύ πίσω ακόμη. Πρέπει οι άνθρωποι να λύσουν προβλήματα. Για παράδειγμα οι Άγγλοι ζητούν τεστ, για να γυρίσουν πίσω οι πολίτες τους, και δεν έχει αποφασιστεί τι τεστ θα είναι αυτά, αν θα είναι μοριακά ή rapid, ποιος θα τα κάνει και ποιος θα τα πληρώνει. Όλα είναι στον αέρα! Και η στήριξη των επιχειρήσεων για τις πάγιες ανάγκες τους και την ρευστότητά τους είναι στον αέρα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν λύσει αν θα επαναπροσληφθούν ή όχι. Άρα το θέμα δεν είναι να πανηγυρίζεις, επειδή άνοιξες. Το θέμα είναι το πώς θα ανοίξεις και πώς διασφαλίζεις, ότι αυτή η χρονιά θα πάει καλύτερα από το καλοκαίρι του ’20.

Για τους εμβολιασμούς

Η κ. Γεννηματά είχε προτείνει να εμβολιαστεί το σύνολο των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε όλη την χώρα. Αυτό πρακτικά θα σημαίνει, ότι ο τουρίστας που θα μας επισκεφθεί θα αισθάνεται ασφάλεια και δεν θα νιώθει ότι κινδυνεύει.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο

Καταρχήν υπάρχει η περίοδος προ του νομοσχεδίου. Είχαμε υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων από πρόπερσι και είχαμε και το δόγμα «μισός μισθός – μισή δουλειά» με την ευκαιρία της πανδημίας. Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που απέτυχε όπως ήταν φτιαγμένο.

Τώρα έχουμε τον τρίτο κύκλο της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Τέσσερα σημεία:

(α) Αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, για να κάνεις διευθέτηση: Σε φωνάζει ο εργοδότης σου, και σου λέει «κάνε μου μία αίτηση, για να δουλεύεις δεκάωρο και θα δω πότε με το καλό θα πάρεις ρεπό». Έτσι, ο εργοδότης γλιτώνει τις υπερωρίες και σε βάζει να δουλεύεις παραπάνω όποτε θέλει και για όσο διάστημα θέλει. Ο κύριος Χατζηδάκης λέει «θα βάλουμε κάρτα εργασίας», η οποία όμως θα γίνει σε τρία τέρμινα. Θυμίζει το e-ΕΦΚΑ του κ. Βρούτση, που εξαγγέλθηκε, απέκτησε όνομα και ακόμα δεν έχει πάρει υπόσταση.

(β) Το δεύτερο σημείο είναι η απελευθέρωση των απολύσεων: Απολύει μαζικά ένας εργοδότης, πας στα δικαστήρια, κερδίζεις το δικαστήριο και δεν σε επαναπροσλαμβάνει. Θα έχει δικαίωμα να μην σε επαναπροσλάβει και απλώς θα πρέπει να σε αποζημιώσει λίγο παραπάνω.

(γ) Τρίτο ζήτημα, είναι η διάλυση της επιθεώρησης εργασίας: Εδώ το κράτος απεκδύεται της ευθύνης του. Λέει ο Υπουργός ότι «εγώ είμαι ανευθυνό-υπεύθυνος, δεν θα κάνω ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας, αλλά μια ανεξάρτητη αρχή, μια ΜΚΟ». Είναι δυνατόν αυτό; Σε ποια χώρα συμβαίνει αυτό; Και φέρνει το παράδειγμα της ΑΑΔΕ. Τι θέλουμε τώρα, να ξαναγυρίσουμε στα μνημόνια; Την ΑΑΔΕ την επέβαλε η ΤΡΟΙΚΑ και ξέρουμε όλοι πολύ καλά, πώς έγινε αυτό.

(δ) Τέταρτο και τελευταίο είναι τα εργασιακά δικαιώματα: Γιατί καταργείται η επιτροπή προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών; Για να απολύει, όποτε θέλει ο εργοδότης τον συνδικαλιστή με το οποιοδήποτε πρόσχημα; Θα ξαναγυρίσουμε στον ν. 330; Λένε,ότι μερικοί έχουν κάνει ακρότητες. Να πάνε αν έχουν κάνει ακρότητες στην επιτροπή και να υποστούν αυτό, που πρέπει. Δεν μπορείς όμως να λες «τα αφήνω ελεύθερα» και δεν με νοιάζει αν είναι στο στόχαστρο, όποιος θέλει να ιδρύσει σωματείο.

Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης χτυπάει την έννοια του διαλόγου, της συλλογικής διαπραγμάτευσης και την έννοια της ύπαρξης συνδικάτου. Αυτό είναι μια παλιομοδίτη και παλαιοσυντηρητική λογική. Σήμερα μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, μια εποχή ψηφιακή, που θες ο εργαζόμενος να συμμετέχει στον διάλογο, που θες συνέργειες και συνεργασίες μέσα στην παραγωγή, που θες υψηλά καταρτισμένο δυναμικό και όχι φθηνό μεροκάματο. Δυστυχώς στην Ελλάδα επιχειρούμε το ακριβώς αντίθετο.

Για την εγκληματικότητα με αφορμή τα «Γλυκά Νερά»

Έχουμε ικανή αστυνομία και εύχομαι να τους συλλάβει, για να τιμωρηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Όμως κάνουμε τόσες προσλήψεις στην αστυνομία και συνεχώς εξαγγέλουμε σώματα: αστυνομία στο πανεπιστήμιο, αστυνομία διαδηλώσεων, αστυνομία δρόμων. Αστυνομία, για την προστασία της περιουσίας και της ζωής μου θα υπάρξει; Περιπολίες σε αυτές τις περιοχές και αστυνομικά τμήματα θα υπάρξουν ή τα εγκαταλείψαμε; Διότι σε τελική ανάλυση είναι προτεραιότητα να προστατέψεις την ζωή και την περιουσία μου και μετά να μου φτιάξεις αστυνομία συγκεντρώσεων. Ειδικά στην περιοχή αυτή έχουμε εκατοντάδες ληστείες. Είναι η χαρά του κλέφτη. Και λίγο πιο κάτω σε Μενίδι και Φυλή έχουμε τις συμμορίες. Τι θα γίνει;


Πηγή

Leave a Reply