Ζέφη Δημαδάμα: «Τουρισμός χωρίς πυξίδα»

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο site «www.rosa.gr»:

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αδυνατεί να ιεραρχήσει, εν μεσω πανδημίας, τις προτεραιότητες που απαιτεί η δύσκολη συγκυρία. Μετά από μια σειρά ανεπιτυχών ανακοινώσεων με υπουργούς και κομματικά στελέχη να παρουσιάζουν αυθαίρετα τις ημερομηνίες ανοίγματος του λιανεμπορίου, των σχολείων και της εστίασης, έφτασε η ώρα να συζητάμε χωρίς καμιά προετοιμασία για το άνοιγμα του τουρισμού.

Από την πρώτη στιγμή, το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε την έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει υπόψη καμιά πρότασή μας. Με τη χώρα μας να έχει ένα από τα μεγαλύτερα σε διάστημα Lockdown, έχουμε καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ οι πολίτες προσπαθούν να συμπορευθούν με τα “έξυπνα μέτρα” της κυβέρνησης που όμως οδηγούν σε αδιέξοδο.

Ενώ η υγειονομική κρίση παραμένει μεγάλη, ήδη προαναγγέλλεται το άνοιγμα του τουρισμού. Δεν διαφωνεί κανείς με αυτό, καθώς γνωρίζουμε ότι για τη χώρα μας ο τουρισμός αποτελεί βασικό τομέα στήριξης της οικονομίας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο, και αυτό δημιουργεί σκεπτικισμό και ανασφάλεια στους εργαζόμενους και στους πολίτες της χώρας, οι οποίοι αδυνατούν να καταλάβουν πως οι τουρίστες θα κυκλοφορούν, θα σιτίζονται, θα φιλοξενούνται αλλά και πως το προσωπικό θα τους υποδεχθεί χωρίς να έχει εμβολιαστεί.

Ερωτήματα, τα οποία το Κίνημα Αλλαγής έθεσε στη Βουλή με επερώτηση, ώστε να μάθουμε τελικά τι ακριβώς σχεδιάζει η κυβέρνηση και αν έχει λάβει υπόψη της τα αντίστοιχα κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις της τουριστικής περιόδου του 2020.

Παράλληλα, καταθέσαμε σειρά προτάσεων για την ασφαλή επαναλειτουργία του τουρισμού:

1. Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό-εστίαση

2. Εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια όπως έχουμε προτείνει από τον Ιανουάριο. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να είναι υποχρεωτικό το πρόσφατο αρνητικό τεστ.

3. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του μέτρου του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

4. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με βάση το σχέδιο που καταθέσαμε ένα χρόνο πριν.

5. Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό-εστίαση που σήμερα βιώνουν την μεγάλη ανασφάλεια. Οι συλλογικές τους συμβάσεις είναι στον “αέρα”, καθώς το Υπουργείο Εργασίας αρνείται τη κήρυξη τους ως υποχρεωτικές. Τα εργασιακά δικαιώματα δεν θα καταπατηθούν εξαιτίας της πανδημίας, όπως η κυβέρνηση σχεδιάζει…

Η πανδημία μάς εισαγάγει σε μια νέα εποχή και πρέπει έγκαιρα να την συνειδητοποιήσουμε. Τα ερωτήματα που τίθενται μεταξύ άλλων είναι η ανάγκη επέκτασης της τουριστικής περιόδου καθώς και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Ποιες είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης; Ποιες είναι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η κυβέρνηση της ΝΔ πορεύεται με διγλωσσία, χωρίς πυξίδα, ακολουθώντας τις εξελίξεις χωρίς να επενδύει στην πρόληψη των προβλημάτων ενός ανεξέλεγκτου ανοίγματος του τουρισμού. Τα ίδια λάθη δεν μπορούν να γίνονται και να ξαναγίνονται εν μεσω μάλιστα υπερκόπωσης γιατρών, νοσηλευτών και αποδυνάμωσης των νοσοκομειακών δομών, του ΕΣΥ.

Η ζωή των εργαζομένων, των πολιτών, των τουριστών πρέπει να προστατευτεί χωρίς ρίσκο και επιπολαιότητες. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει κλονιστεί και δεν εμπνέει ούτε εμπιστοσύνη και ούτε ασφάλεια.


Πηγή

Leave a Reply