ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεσμεύεται να προάγει το έργο της IRHA για τη μνήμη Ολοκαυτώματος

Διαδεχόμενη τη γερμανική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IRHA), η Ελλάδα με βαθύ αίσθημα ευθύνης δεσμεύεται να προάγει το καίριο έργο της για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα ανέλαβε σήμερα, 1η Απριλίου, τη διαρκείας ενός έτους Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance/IRHA). Λόγω της πανδημίας, η εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής της Προεδρίας διεξήχθη διαδικτυακά και από ελληνικής πλευράς απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο αναλαμβάνων χρέη προέδρου της IRHA, πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης.

Κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας, όπως τονιζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα είναι η «Διδασκαλία και μάθηση για το Ολοκαύτωμα: Εκπαίδευση για έναν κόσμο χωρίς ποτέ ξανά γενοκτονία». Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται γνωστό πως θα διεξαχθεί σειρά εκδηλώσεων με στόχο την εκπαίδευση των νεότερων γενεών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για το τί σημαίνει το Ολοκαύτωμα, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ.

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Προεδρία της IRHA συμπίπτει με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία και αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης αφενός ότι η οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας βασίστηκε στις ανθρωπιστικές αξίες και στις βασικές ελευθερίες και αφετέρου ότι η ελληνική κοινωνία δεσμεύεται να παραμείνει σε εγρήγορση ενάντια στο ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τη λήθη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Leave a Reply