Ράαμπ: δημιουργικότητα ευελιξία ενόψει άτυπης 5ήμερης συνάντησης Γενεύης Κυπριακό

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

«Δημιουργικότητα και ευελιξία» από όλες τις πλευρές ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για την άτυπη πενταμερή συνάντηση της Γενεύης για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το Foreign Office, κατά την παρουσία και τις επαφές του στη συνάντηση, ο κ. Ράαμπ θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού.

Θα υπογραμμίσει τη δυναμική μιας επανενωμένης Κύπρου, όπως τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό,καθώς επίσης την ενίσχυση της ασφαλείας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο ίδιος ο κ. Ράαμπ δήλωσε: «Οι συνομιλίες προσφέρουν μια ευκαιρία να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού ζητήματος και ελπίζουμε πως όλα τα μέρη θα τις προσεγγίσουν με δημιουργικότητα και ευελιξία».
 
Στην προαναγγελία του ταξιδιού του κ. Ράαμπ το Foreign Office ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «σθεναρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού ζητήματος, το οποίο παραμένει κλειδί για την επίλυση ευρύτερων εντάσεων στην περιοχή».

Το Foreign Office χαρακτήρισε επίσης τις συνομιλίες ως «σημαντική ευκαιρία» για τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν τη διαδικασία λύσης.

Βρετανική κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι το Λονδίνο όντως θεωρεί πως η Γενεύη προσφέρει μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί. «Το γεγονός ότι θα είμαστε εκεί, ότι θα υπάρξει συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι με πραγματική καλή θέληση είναι ενθαρρυντικό», ανέφερε η πηγή.

Πρόσθεσε πως το Λονδίνο, όπως και τα Ηνωμένα Έθνη δεν τρέφουν αυταπάτες και γνωρίζουν πως υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν στη διαδικασία της Γενεύης. «Θα δούμε. Ελπίζουμε. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να φύγουμε από εκεί με κάτι θετικό και να σημειώσουμε πρόοδο προς την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου ζητήματος. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει», είπε η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι η Υφυπουργός Ευρωπαϊκής Γειτονιάς Γουέντι Μόρτον, στην πιο πρόσφατη τοποθέτησή της για την άτυπη πενταμερή, απάντησε σε ερώτηση της φιλοκύπριας βουλευτού Τερέζα Βίλιερς ότι η βρετανική πλευρά καλεί όλα τα μέρη να προσεγγίσουν τις συνομιλίες «με πνεύμα ευελιξίας και συμβιβασμού», κατά την πάγια θέση του Foreign Office.

Τον Ντόμινικ Ράαμπ στη Γενεύη θα πλαισιώνουν μεταξύ άλλων ο Ύπατος Αρμοστής στη Λευκωσία Στίβεν Λίλι, ο εκ των αναπληρωτών πολιτικών διευθυντών του Foreign Office Έιτζεϊ Σάρμα που έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες την Κύπρο και ο Γκρεγκ Σουίφτ, επικεφαλής ενημέρωσης και γραμματέας Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών που τον συνόδευσε και στο πρόσφατο ταξίδι στην Κύπρο.


Πηγή

Leave a Reply