Μαζικά rapid test, ενδελεχείς έλεγχοι και προστασία των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς

Κοινή Δήλωση Χρήστου Μέγα, Γραμματέα Τομέα Εργασίας και Γιώργου Μουλκιώτη, Βουλευτή, Υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Το Κίνημα Αλλαγής, με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, εκτός της ανάγκης ενδελεχών ελέγχων και εξετάσεων από τους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του δημοσίου και τον ΕΟΔΥ, τόνιζε την ανάγκη διεξαγωγής μαζικών τεστ πρωτίστως στους χώρους παραγωγής-απασχόλησης εργασίας ως προϋπόθεση προστασίας των εργαζομένων και, οπωσδήποτε, θωράκισης της κοινωνίας από τον κορωνοϊό.

Τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση απαντούσε ότι η μοναδική προστασία για αποτροπή εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν …. η ατομική ευθύνη. Τρεις μήνες μετά, η Κυβέρνηση ανακοινώνει τη διάθεση 900.000 self-test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως για παράδειγμα, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη.

Απαιτείται η άμεση υιοθέτηση της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για συνεχείς ελέγχους στους χώρους εργασίας από το ΣΕΠΕ, τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας, τον ΕΟΔΥ, διενέργεια μαζικών τεστ και ελέγχου της διασποράς και της ιχνηλάτησης σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα, καθώς επίσης να υιοθετήσει η Κυβέρνηση την αναγνώριση του κορωνοϊού ως επαγγελματική ασθένεια.

Ως Κίνημα Αλλαγής, θα συνεχίσουμε να ζητάμε όχι μόνο τη διεξαγωγή συνεχών μαζικών rapid test, αλλά και την εντατικοποίηση του άμεσου και συνεχούς ελέγχου τήρησης όλων των μέτρων προστασίας που προβλέπονται σε κάθε εργασιακό χώρο. 

Χωρίς επικοινωνιακές κορώνες, αλλά με έγκυρη και έγκαιρη επιστημονική καθοδήγηση και μεθοδική εφαρμογή. Γιατί, πέραν της ατομικής ευθύνης, απαιτείται υπεύθυνη και συγκροτημένα συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την Κυβέρνηση.


Πηγή

Leave a Reply