Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Εκτός από μια αντιπολίτευση που προτείνει, θα πρέπει να υπάρχει και μια Κυβέρνηση διατεθειμένη να ακούει»

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Τ/Σ ΕΡΤ1  και την εκπομπή « Από τις έξι» με τους δημοσιογράφους «Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά»:

Νομίζω ότι όλοι μας συμφωνήσαμε όταν η πανδημία ήρθε στις ζωές μας πριν από έναν χρόνο, ότι πρώτα απ’ όλα, απόλυτη προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή. Και όλα τα απαιτούμενα μέτρα θα λαμβάνονται με βάση τον σχεδιασμό που θα διαφυλάξει και θα σώσει ανθρώπινες ζωές, και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Είδαμε το τελευταίο διάστημα μια στρατηγική που στην πράξη απέτυχε,  η οποία έφερε το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στη χώρα μας σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, και παρόλα αυτά είμασταν δεύτεροι σε ημερήσιους θανάτους ανά αναλογία πληθυσμού μετά την Βουλγαρία, με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, έχοντας «πληρώσει» όμως και ένα πολύ μεγάλο τίμημα και κόστος στην πραγματική οικονομία.

Όντως υπάρχει μια τεράστια κόπωση, και είναι λογικό να πάμε σε ένα μοντέλο ανοίγματος με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι με βάση το εκτιμώμενο πολιτικό κόστος ή τις δημοσκοπήσεις. 

Όμως ο στόχος και το ζητούμενο θα πρέπει να είναι να μην γυρίσουμε πίσω και να μην κάνουμε μόνο βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς!

Για τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας:

Σχολεία: Ανοίξανε ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο. Καλώς μπήκαν τα self-test αλλά, εμείς ως Κίνημα Αλλαγής προτείνουμε το ένα από τα δύο που γίνονται κάθε εβδομάδα να γίνονται με τον συντονισμό του ΕΟΔΥ για να μπορούν να υπάρχουν πιο αξιόπιστα δεδομένα στη λήψη αποφάσεων.

ΜΜΜ-Λεωφορεία: Είναι προβληματικό, ότι ενώ τον Αύγουστο περιμέναμε 300 λεωφορεία, ήρθαν τον Απρίλιο μόλις 40, και αυτά που ήρθαν δεν έχουν καν παράθυρα.

Εργασία: Προβληματικό επίσης το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί μέθοδοι να ελέγχουμε την τηλεργασία, ειδικά στους μαζικούς εργασιακούς χώρους, για να μπορούμε να περιορίσουμε τη διασπορά των κρουσμάτων και εκεί.

Πραγματική Οικονομία: Αντίστοιχα, είναι πολύ σημαντικό, να δούμε τι γίνεται στη πραγματική οικονομία, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει το εύρος των εμπροσθοβαρών μέτρων που είναι αναγκαία για τη στήριξη της.

  1. Είναι πολύ υψηλό το όριο του 30% για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ως ρήτρα πτώσης τζίρου, συγκρίνοντας το 2020 με το 2019. Πρέπει να μειωθεί.
  2. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για 100% επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών με ρήτρα απασχόλησης για να μην έχουμε μαζικές απολύσεις,
  3. Και για να αποφύγουμε χρεωκοπίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών η δική μας πρόταση είναι να περάσουμε άμεσα σε ένα μοντέλο ρύθμισης των οφειλών με 120 δόσεις, και με πρόβλεψη για κούρεμα 30% μόνο σε όσους δανειολήπτες είναι συνεπείς.

Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή επέλεξε μια στάση σοβαρή, συνεπή και υπεύθυνη, όχι βάζοντας πλάτη στη Κυβέρνηση, αλλά βάζοντας πλάτη στη προσπάθεια που έκανε η ελληνική κοινωνία να σταθεί όρθια στην πολύ δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε.

Είναι πολύ προβληματικό να συγκρίνουμε στοιχεία του περσινού Μαρτίου με το τι συμβαίνει σήμερα. Διότι καλώς κλείσαμε πέρσι τον Μάρτιο και προλάβαμε τη διασπορά του ιού, αλλά πολύ κακώς από την άλλη, που αμέσως μετά, δεν ελήφθησαν και τα αντίστοιχα μέτρα για να στηριχθεί το ΕΣΥ, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και η πραγματική οικονομία.

Ως Κίνημα Αλλαγής προτείνουμε πολύ συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα. Όμως, εκτός από μια αντιπολίτευση που προτείνει, θα πρέπει να υπάρχει και μια Κυβέρνηση διατεθειμένη να ακούει.


Πηγή

Leave a Reply