Φώφη Γεννηματά: «Οι πολίτες νοιώθουν σιγουριά από την παρουσία μας. Και γι’ αυτό δυναμώνουμε»

Συνέντευξη Προέδρου  Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM 97,8 και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

ΣΗΜΕΙΑ

  • Οι πολίτες παρακολουθούν και καταλαβαίνουν και βλέπουν την υπεύθυνη στάση του Κινήματος Αλλαγής που προσπαθούμε πραγματικά με σοβαρότητα και με υπευθυνότητα να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια όλων μας. Ο κοινός εχθρός είναι ο κορωνοϊός. Σήμερα ανοίγουν οι δραστηριότητες όχι γιατί έχουμε λιγότερα κρούσματα, ούτε γιατί το κάνουμε με ασφάλεια, αλλά γιατί εξαντλήθηκε η αντοχή της οικονομίας και η υπομονή της ελληνικής κοινωνίας.
  • Τα selftest είναι καλό εργαλείο, αλλά θα έπρεπε με ευθύνη της πολιτείας να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και από τον ΕΟΔΥ για να μπορούμε να διασταυρώνουμε τα πραγματικά επιδημιολογικά στοιχεία και να μην χάσουμε γι άλλη μία φορά τον έλεγχο, γιατί ακόμα υπάρχει συνωστισμός. Τα σχολεία ένα χρόνο μετά ανοίγουν με 25 και 30 μαθητές ανά τάξη και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο.
  • Έχουμε προτείνει 120  δόσεις και 30%  κούρεμα για τους συνεπείς επιχειρηματίες που θα ανταποκριθούν. Το δεύτερο που χρειάζεται οπωσδήποτε είναι να υπάρξει ένα πάγωμα των δόσεων προς τις τράπεζες για τέσσερις με έξι μήνες  αλλά και ένα υποχρεωτικό άπλωμα των δόσεων προς τις τράπεζες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.  Το τρίτο και κυρίαρχο είναι η ρευστότητα, επιστρεπτέα με 70% ενίσχυση και βεβαίως επιδότηση 100%  των ασφαλιστικών εισφορών για να μην έχουμε ανεργία και λουκέτα και αναστολή των πλειστηριασμών και του πτωχευτικού κώδικα, του πτωχευτικού νόμου που οδηγεί πραγματικά σε τεράστιο αδιέξοδο.
  • Δεν σας κρύβω ότι παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει μία ύφεση, προσωπικά ανησυχώ. Ανησυχώ γιατί η Τουρκία πιέζει πάρα πολύ για την επικύρωση του Τουρκολυβικού μνημονίου από το κοινοβούλιο της Λιβύης και εφιστώ την προσοχή στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση του, διότι αυτό δεν πρέπει με τίποτα να γίνει.
  •  Έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει η λογική των περιορισμών. Δυστυχώς με τα παιχνίδια που παίζονται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το Σύριζα δεν θα υπάρξουν οι 200 ψήφοι και θα χαθεί αυτή η ευκαιρία για τους απόδημους.
  • Είμαστε δίπλα στους πολίτες που υποφέρουν, στους μικρομεσαίους, είμαστε διπλά στους πιο αδύναμους, γιατί βλέπουμε ότι οι ανισότητες μεγάλωσαν και από την οικονομική, αλλά και από την υγειονομική κρίση. Βλέπουν την υπεύθυνη στάση μας, ακούν τις προτάσεις μας, νοιώθουν σιγουριά  από την παρουσία μας και γι’ αυτό δυναμώνουμε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Πως βλέπετε τη διαχείριση στο υγειονομικό επίπεδο. Τι θα κάνατε διαφορετικά;

Δυστυχώς η πραγματικότητα πέρα από την προπαγάνδα που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι ότι έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας.  Τα κρούσματα αυξάνονται, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται διαρκώς και μάλιστα εκτός ΜΕΘ, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στο κόκκινο αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος καταρχήν από το καλοκαίρι όταν άνοιξε χωρίς σχέδιο η χώρα γιατί η κυβέρνηση νόμισε ότι είχε τελειώσει με την πανδημία και προσπαθούσε να κεφαλαιοποιήσει τις θετικές εντυπώσεις του πρώτου κύματος και το χειρότερο είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και στη συνέχεια για την προετοιμασία ενόψει της δεύτερης φάσης.  Τι διαφορετικό θα κάναμε εμείς;  Από το Μάρτιο του 2020 λέγαμε  ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα τεστ και μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021 είμαστε έβδομοι από το τέλος, από τους 27 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λέγαμε ότι χρειάζεται σοβαρό σύστημα ιχνηλάτησης για να έχουμε τα πραγματικά στοιχεία, τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κυβέρνηση αρκέστηκε μόνο στο σύστημα ιχνηλάτησης της Πολιτικής Προστασίας. Δεν έφτιαξε ένα δίκτυο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχουν ήδη οι δήμοι και οι περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Λέγαμε ότι χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με επισκέψεις ακόμα και στα σπίτια, που θα δίνει οδηγίες για όσους νοσηλεύονται στα σπίτια, εκτός νοσοκομείων, το οποίο δεν έγινε ποτέ . Με μεγάλη καθυστέρηση ο κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε το μεγάλο πρόβλημα που εμφανίστηκε  τον Νοέμβριο κυρίως Βόρεια Ελλάδα. Άνθρωποι χωρίς οδηγίες περίθαλψης στα σπίτια τους, έφτασαν με μεγάλη καθυστέρηση στα νοσοκομεία, με τεράστιο κόστος για την υγεία τους, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Βεβαίως δεν υπήρξε καμία σοβαρή προετοιμασία για να ενισχυθεί το ΕΣΥ με λειτουργικές μονάδες εντατικής θεραπείας, μονάχα οι δωρεές υπήρξαν, ακόμα και τώρα ψάχνουν να βρουν προσωπικό.  Οι προσλήψεις για τις νέες ΜΕΘ προκηρύχτηκαν μόλις το Νοέμβριο. Προτείναμε  στη Βουλή, από τις προκηρύξεις που είναι σε εξέλιξη και στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ειδικευμένων γιατρών, πνευμονολόγων, παθολόγων, να πάρουν τώρα προσωπικό, με τρίμηνες συμβάσεις και μπόνους μοριοδότησης και να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς αργότερα.  Μας αγνόησαν, δεν μας απάντησαν. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επιχειρήσει  να απαξιώσει όλα όσα του είπα.  Όμως οι πολίτες παρακολουθούν και καταλαβαίνουν και βλέπουν την υπεύθυνη στάση του Κινήματος Αλλαγής που προσπαθούμε πραγματικά με σοβαρότητα και με υπευθυνότητα να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια όλων μας. Ο κοινός εχθρός είναι ο κορωνοϊός. Σήμερα ανοίγουν οι δραστηριότητες όχι γιατί έχουμε λιγότερα κρούσματα, ούτε γιατί το κάνουμε με ασφάλεια, αλλά γιατί εξαντλήθηκε η αντοχή της οικονομίας και η υπομονή της ελληνικής κοινωνίας.  Βλέπουμε να ανοίγουν τα σχολεία, που πρέπει να ανοίξουν δεν αντέχουν άλλο τα παιδιά …

Τα selftest είναι ασφάλεια…

Είναι μία μερική ασφάλεια, αλλά δεν μπορούμε να ρίχνουμε όλο το βάρος της ευθύνης στην οικογένεια. Για τα selftest υπάρχουν ερωτηματικά. Είναι καλό εργαλείο, αλλά θα έπρεπε με ευθύνη της πολιτείας να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και από τον ΕΟΔΥ για να μπορούμε να διασταυρώνουμε τα πραγματικά επιδημιολογικά στοιχεία και να μην χάσουμε γι άλλη μία φορά τον έλεγχο, γιατί ακόμα υπάρχει συνωστισμός. Τα σχολεία ένα χρόνο μετά ανοίγουν με 25 και 30 μαθητές ανά τάξη και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Είναι αδιανόητο να μην έχει βρει μία λύση ένα χρόνο τώρα η ελληνική κυβέρνηση για να μειώσει τον συνωστισμό στα σχολεία και δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε στην ατομική ευθύνη του καθενός. Όπως και με τα λεωφορεία, 300 περιμένουμε από το καλοκαίρι και μόλις40  έχουν παραληφθεί και ούτε καν έχουν μπει όλα στα δρομολόγια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του συνωστισμού που είναι πολύ σημαντικό θέμα για να προστατεύσουμε τους πολίτες .

Πολλοί λένε ότι θα ξημερώσουμε μετά την πανδημία με μνημονιακά μέτρα. Εσείς τι λέτε;

Να ξεκινήσουμε από τον κίνδυνο κλεισίματος επιχειρήσεων που θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Το πρώτο και κύριο είναι ότι πρέπει να υπάρξει κούρεμα των οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Έχουμε προτείνει 120  δόσεις και 30%  κούρεμα για τους συνεπείς επιχειρηματίες που θα ανταποκριθούν. Το δεύτερο που χρειάζεται οπωσδήποτε είναι να υπάρξει ένα πάγωμα των δόσεων προς τις τράπεζες για τέσσερις με έξι μήνες  αλλά και ένα υποχρεωτικό άπλωμα των δόσεων προς τις τράπεζες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.  Το τρίτο και κυρίαρχο είναι η ρευστότητα, επιστρεπτέα με 70% ενίσχυση και βεβαίως επιδότηση 100%  των ασφαλιστικών εισφορών για να μην έχουμε ανεργία και λουκέτα και αναστολή των πλειστηριασμών και του πτωχευτικού κώδικα, του πτωχευτικού νόμου που οδηγεί πραγματικά σε τεράστιο αδιέξοδο. Αυτό είναι ένα πλαίσιο που μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά την επανεκκίνηση της οικονομίας και να μην γίνουν ζόμπι οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις στις οποίες δεν έφτασε, με ευθύνη των τραπεζών και την ανοχή της κυβέρνησης,  η χρηματοδότηση το προηγούμενο διάστημα. Πήγαν μόνο στις καταθέσεις κάποιον λίγων και ισχυρών και αυτή είναι η αντίθεσή μας με την κυβέρνηση. Τώρα για την επόμενη μέρα και το δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε διαμορφώσει το συντομότερο δυνατόν ένα πλαίσιο διεκδίκησης. Το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι ότι  θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος και στις πολιτικές της λιτότητας και στους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να ξαναβρεθεί στην ανάγκη για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα. Το δεύτερο είναι ότι το δημόσιο χρέος των χωρών του νότου που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τρίτο, που βλέπω να  διεκδικείται και από τον κ. Ντράγκι και τον κ. Μακρόν και πρέπει να το στηρίξουμε, είναι να υπάρχει η δυνατότητα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης να δοθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τέταρτο ο  φιλόδοξος στόχος, αλλά πρέπει να βάζουμε σημαντικούς στόχους, να συνεχιστεί ως μόνιμο εργαλείο το ταμείο ανάκαμψης γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό για πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, για μεγάλα έργα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι τέσσερα μέτρα που πρέπει να διεκδικήσουμε για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτές είναι οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής που θα διεκδικήσουμε σθεναρά.

Για τα εθνικά θέματα, ενόψει της επίσκεψης Δένδια στην Τουρκία θέλω το σχόλιό σας και επίσης για το πώς εξελίσσονται οι Ελληνολιβυκές σχέσεις.

Δεν σας κρύβω ότι παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει μία ύφεση, προσωπικά ανησυχώ. Ανησυχώ γιατί η Τουρκία πιέζει πάρα πολύ για την επικύρωση του Τουρκολυβικού μνημονίου από το κοινοβούλιο της Λιβύης και εφιστώ την προσοχή στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση του, διότι αυτό δεν πρέπει με τίποτα να γίνει. Ανησυχώ γιατί έχει δείξει η κυβέρνηση την επιλογή στον κατευνασμό, όχι σύγκρουση με οποιοδήποτε κόστος και διερευνητικές με  βαριά καρδιά. Είναι αρνητικό ότι ξεκίνησε η συζήτηση με θετική ατζέντα για την Τουρκία χωρίς η Τουρκία να έχει αναλάβει καμία απολύτως δέσμευση.  Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να διεκδικήσει η Κυβέρνηση θα ήταν πριν προχωρήσει η συζήτηση , να αναγνωρίσει η Τουρκία τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας για να έχουν οι διερευνητικές συζητήσεις ένα στόχο, μία προοπτική.  Να έχουμε μία κοινή βάση διαλόγου και βεβαίως θα έπρεπε να έχει δεσμευτεί ότι θα απέχει από κάθε παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην ανατολική μεσόγειο. Αυτά δυστυχώς δεν τα είδαμε.

Παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων για το ποιος θα φέρει την ευθύνη γιατί θα αποτύχει ο διάλογος;

 Για να καταλήξουν αυτές οι διερευνητικές συζητήσεις θα έπρεπε να υπάρξει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο που δεν το βλέπουμε δυστυχώς να έχει διαμορφωθεί. Πάμε λοιπόν ολοταχώς σε άλλη μία χαμένη ευκαιρία και δυστυχώς αυτό δεν βοηθάει τα συμφέροντα της χώρας μας.

 Ένα θέμα διχάζει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για την ψήφο των αποδήμων. Ήρθε η νομοθετική πρωτοβουλία. Θέλω το σχόλιό σας και την τοποθέτησή σας για την ουσία των πραγμάτων.

Το σχόλιό μου είναι ότι δεν έπρεπε να παίζονται μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη των αποδήμων.  Επί της ουσίας η θέση μας από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση με τα κόμματα πριν από έναν περίπου ένα χρόνο, ήταν  ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας περιορισμός στην ψήφο των αποδήμων. Είναι φανερό ότι υπάρχουν φοβικά σύνδρομα για τους απόδημους, για τους ανθρώπους μας που ζουν στο εξωτερικό και θα πρέπει επιτέλους να βάλουμε μία τελεία στην υπόθεση. Έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει η λογική των περιορισμών. Δυστυχώς με τα παιχνίδια που παίζονται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το Σύριζα δεν θα υπάρξουν οι 200 ψήφοι και θα χαθεί αυτή η ευκαιρία για τους απόδημους. Είναι πραγματικά πολύ απογοητευτικό γιατί το παλεύουμε χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής το πιστεύει επί χρόνια και ήμασταν οι πιο ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε όλη αυτή η συζήτηση.

Είστε η μόνη  δύναμη της αντιπολίτευσης που εισπράττει από τη φθορά της κυβέρνησης. Όμως, φαίνεται ότι στο εσωτερικό του κόμματος σας υπάρχουν ορισμένοι που δεν σας συμπαθούν ιδιαιτέρως και οι οποίοι κοιτάζουν την καρέκλα με λάγνα βλέμματα και θέλω το σχόλιο σας γι αυτή την εικόνα.

Δυναμώνει η παράταξη και εμένα αυτό είναι που ενδιαφέρει γιατί με τα στελέχη του κόμματός μας, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη μάχη για να ανατρέψουμε τις εικόνες του παρελθόντος όταν με ρωτούσαν αν το ΠΑΣΟΚ θα μπει στη βουλή. Σήμερα μπορούμε να παίξουμε και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις με μια σύγχρονη πλατφόρμα για την αναγέννηση της χώρας και την παραγωγική της ανασυγκρότηση σε μία στιγμή που είναι ολοφάνερο ότι χρειάζεται μία νέα αλλαγή στον τόπο. Στέκομαι στο γεγονός  ότι στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή ρίχνουν το βάρος στις δημόσιες επενδύσεις, στη φορολογία του μεγάλου πλούτου και τη φορολογία των πολυεθνικών και βάζουν ξανά στόχο την πλήρη απασχόληση.  Αυτή είναι η ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις  και για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης. Είμαστε δίπλα στους πολίτες που υποφέρουν, στους μικρομεσαίους, είμαστε διπλά στους πιο αδύναμους,  γιατί βλέπουμε ότι οι ανισότητες μεγάλωσαν και από την οικονομική, αλλά και από την υγειονομική κρίση. Βλέπουν την υπεύθυνη στάση μας, ακούν τις προτάσεις μας, νοιώθουν σιγουριά από την παρουσία μας και γι’ αυτό δυναμώνουμε. Εγώ αισθάνομαι ότι στο  κόμμα μου με αγαπούν. Έχουμε  χτίσει ισχυρούς δεσμούς γιατί ξέρουν ότι ήμουν πάντα παρούσα στα δύσκολα, στέκομαι δίπλα σε κάθε στέλεχος και βάζω πάνω από την παράταξη και την προοπτική του τόπου και το εθνικό συμφέρον. Είναι θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες αλλά όποιος  θέτει σε δεύτερη μοίρα την προοπτική της παράταξης και συναρτά τις εξελίξεις μονάχα με τον εαυτό του, δεν προσφέρει υπηρεσίες.  Ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι να μπορέσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Συντελούνται πολύ σημαντικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και αρχίζει η απογοήτευση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που ήρθε ως ελπίδα μετά την τεράστια απογοήτευση από τον Σύριζα τον κ. Τσίπρα, που φάνηκε και ως αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν έχει τίποτα να αντιπροτείνει στον ελληνικό λαό που υποφέρει. Βλέπουν σε εμάς ότι μπορούν να βρουν σιγουριά. Έζησαν μαζί μας τα καλύτερα τους χρόνια, βλέπουν ότι έχουμε εκτός από την εμπειρία και ανανέωση και νέα στελέχη, που δεν εξαρτούν την πορεία τους από την καρέκλα.  Δεν μεταγράφονται για μία καρέκλα. Επομένως θεωρώ ότι με τη διαρκή μας παρουσία και τη σταθερή μας γραμμή για τη νέα αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος  δυναμώνει η τάση και θα γίνει ένα ρεύμα που θα δώσει την ελπίδα και προοπτική που  χρειάζεται η Ελλάδα.


Πηγή

Leave a Reply