Φώφη Γεννηματά: «Η ανάπλαση του Φαληρικού μετώπου είναι έργο πνοής για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και πρέπει να προχωρήσει»

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου Α. Ευθυμίου και τον Δήμαρχο Καλλιθέας Δ. Κάρναβο, με αντικείμενο την πορεία των έργων ανάπλασης του Φαληρικού μετώπου.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν και οι επικεφαλής  και στελέχη των δημοτικών παρατάξεων των δυο Δήμων, όπως και οι αρμόδιοι βουλευτές και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Μετά το πέρας της συζήτησης η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από το 1985 με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής, έχει προσδιορισθεί ότι στην περιοχή του Φαληρικού παραλιακού μετώπου, πρέπει να γίνει ένα υπερτοπικό έργο για την αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής.

Το 2005 στην τότε Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, σε συνεργασία με το ΕΜΠ και τους Δήμους της περιοχής πήραμε πρωτοβουλία για την σύνταξη σχετικής Μελέτης. Το 2010 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ψήφισε τον νόμο για τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή.

Με βάση τη θετική εμπειρία της ανάπλασης από το Ίδρυμα Νιάρχος, έγινε στη συνέχεια το master plan της συνολικής ανάπλασης, προβλέποντας τη δημιουργία νέου μητροπολιτικού πάρκου πράσινων υποδομών, υποδομών πολιτισμού και ελεύθερου χρόνου, ενώ δρομολογήθηκαν και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Όμως η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του έργου καθυστερεί σημαντικά. Οι ενστάσεις που προβάλλει η Περιφέρεια Αττικής για την χρηματοδότησή του είναι απαράδεκτες.

Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο τους Δήμους ή τους πολίτες της περιοχής.

Είναι έργο εμβληματικό, αναπτυξιακό, έργο πνοής για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Έργο με  θετικές επιπτώσεις και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η χρηματοδότησή του επιβάλλεται να προχωρήσει το ταχύτερο με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Επιπλέον είναι απαραίτητο να συσταθεί δημόσιος φορέας διοίκησης/διαχείρισης του, με συμμετοχή των Δήμων.

Καταθέτω άμεσα σχετική ερώτηση στον Πρωθυπουργό και περιμένω συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις. Είναι ώρα για πράξεις».


Πηγή

Leave a Reply