European Forecast Hub: Αποκλιμάκωση κρουσμάτων θανάτων Ελλάδα 8/5- Τί δείχνουν τα μοντέλα

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα, αλλά και των θανάτων κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες προβλέπει το σύνθετο προγνωστικό μοντέλο του European COVID-19 Forecast Hub για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη.

Το European COVID-19 Forecast Hub είναι προϊόν της σύμπραξης του πανεπιστημίου London School of Hygiene and Tropical Medicine, το οποίο είναι ειδικευμένο σε ζητήματα δημόσιας υγείας, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Το Hub λαμβάνει κάθε εβδομάδα στοιχεία από διάφορα προγνωστικά μοντέλα και τα συνθέτει ώστε να δημοσιεύσει μία σύνθετη πρόβλεψη, για τις επιδημιολογικές εξελίξεις σε βάθος έως τεσσάρων εβδομάδων, αν και η βαθμός ασφάλειας αυξάνεται με το χρονικό βάθος.

Μολονότι τα προγνωστικά μοντέλα δίνουν ένα εύρος τιμών για τη διασπορά του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, ο σύνθετος δείκτης προβλέπει πως για το διάστημα μεταξύ 25 Απριλίου και 1η Μαΐου θα καταγραφούν 17.134 κρούσματα στη χώρα μας, μειωμένα κατά 1.152 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, οπότε και διαμορφώθηκαν στα 18.286. 

Η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω την αμέσως επόμενη εβδομάδα του Πασχα, έως τις 8 Μαΐου, οπότε και προβλέπονται 16.220 κρούσματα.

Ανάλογη είναι η εικόνα στο μέτωπο των θανάτων. Την περίοδο έως την 1η Μαΐου η σύνθετη πρόγνωση τοποθετεί τους θανάτους από κορωνοϊό στην Ελλάδα σε 533, ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν 553. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αναμένεται να πέσουν περαιτέρω έως τις 8 Μαΐου στις 514. 

Σημειώνεται ότι όπως ισχύει με όλα τα μοντέλα, οι προβλέψεις δεν μπορούν να είναι απόλυτα ακριβείς. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply