ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΑΤΡΑΣ: Καταγγέλλουν συνδικαλιστές των ΟΤΑ και δικηγορικά γραφεία

Με μια καταγγελία κόλαφο ο Σύλλογος Καθαριστριών και Καθαριστών Πάτρας καταγγέλλει συνδικαλιστές του Δήμου Πατρέων, οι οποίοι, σύμφωνα με την καταγγελία, φαίνεται να έχουν μετατρέψει σε “εργολαβία” το θέμα των προσφυγών στα δικαστήρια. Ο Σύλλογος Καθαριστριών και Καθαριστών Πάτρας, απευθύνει αμείλικτα ερωτήματα προς συναδέλφους τους που επιδίδονται σε αυτό το “σπορ”, ρωτώντας αν πίσω από αυτή την δικολαβική βιομηχανία που έχει ανοίξει στην περιοχή μας, κάποιοι έχουν και άλλα «οφέλη» πλέον των συνδικαλιστικών; Προς τι αυτή η «πρεμούρα» να ξεκοκαλίσουν τα πενιχρά εισοδήματα φτωχών εργαζομένων συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία; Γιατί οι συνδικαλιστές γίνονται «ντήλερ» τέτοιων συμφερόντων;”Συνεχίζοντας η Διοίκηση του Συλλόγου αναφέρει ότι: Η ΑΔΕΔΥ διαπαραταξιακά και ομόφωνα εξέδωσε ανακοίνωση που αποτρέπει τους συμβασιούχους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, προάγοντας τον αγώνα για πολιτική επίλυση”. Και συνεχίζοντας τα ερωτήματα ρωτά αν “Οι συνδικαλιστές –«ντήλερ» δικολάβων της Πάτρας, άραγε συμπαρατάσσονται με το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό τους όργανο και της ψήφου που οι παρατάξεις που ανήκουν έδωσαν στην ΑΔΕΔΥ;”.

Όπως και να έχει το πράγμα όλα δείχνουν ότι στο θέμα των συμβασιούχων έχει ανοίξει μια νέα βιομηχανία εκμετάλλευσης των συμβασιούχων, εκμετάλλευση στην οποία εμπλέκονται και συνδικαλιστές, ενώ οι μνήμες από το παρελθόν μας θυμίζουν το “πάρτι” που είχε στηθεί προ 15ετίας και πάλι με γνωστά δικηγορικά γραφεία τα οποία και τότε έδιναν “δωράκια” σε συνδικαλιστές και πολιτικούς, για να οδηγούν χιλιάδες στα γραφεία τους και να τους δεσμεύουν με εργολαβικά δίκης με απαράδεκτους και καταχρηστικούς όρους. Όροι που υποχρέωναν το συμβασιούχο προσωπικό να καταβάλει 1-2 μηνιάτικα αμοιβή, ακόμα και στην περίπτωση πολιτικής επίλυσης του ζητήματος. Τότε μάλιστα το ζήτημα είχε επιλυθεί όχι από τα δικαστήρια, αλλά με το λεγόμενο Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, με το οποίο μονιμοποιήθηκαν χιλιάδες συμβασιούχοι – όμηροι. Τα δικηγορικά γραφεία όμως ενεργοποίησαν τις σχετικές ρήτρες στα εργολαβικά δίκης και έφτασαν σε σημείο να καταθέτουν αγωγές και να βγάζουν διαταγές πληρωμής σε βάρος των συμβασιούχων, με σκοπό την είσπραξη αμοιβής για ένα θέμα που δεν επιλύθηκε δικαστικά αλλά με απόφαση της τότε Κυβέρνησης.

Για το ζήτημα πήρε θέση με ομόφωνη απόφασή της και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την οποία καταγγέλλεται “η μαζική αποστολή προτάσεων προσφυγών από διάφορα δικηγορικά γραφεία -που κάνουν «άγρα» πελατών- και προκειμένου να μην μπουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σε περιττά έξοδα με άδηλα αποτελέσματα, σας αποστέλλουμε γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ”.

Διαβάστε παρακάτω και την ανακοίνωση του Συλλόγου Καθαριστριών και Καθαριστών Πάτρας:

“ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Πάτρα, 23.3.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Πληροφορηθήκαμε ότι ορισμένοι μόνιμοι συνδικαλιστές του Δήμου Πατρέων συγκαλούν την Τετάρτη 24 Μαρτίου συγκέντρωση συμβασιούχων στο Παμπελοπονησιακό Στάδιο, μεταξύ των οποίων και συμβασιούχο προσωπικό στη σχολική καθαριότητα. Σκοπός της συνάντησης είναι η ανάθεση προσφυγής στα δικαστήρια για «μονιμοποίηση» σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών.

Πραγματικά μας προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συνδικαλιστές του Δήμου Πατρέων εμπλέκονται σε μεγάλες «εργολαβίες» εκμετάλλευσης του συμβασιούχου προσωπικού, τάζοντας δήθεν «μονιμοποιήσεις» και βάζοντας τους εργαζόμενους να δαπανούν άσκοπα διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά για άκαρπες προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα ελάχιστοι έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα, εκ των εκατοντάδων που έχουν προσφύγει στο Δήμο μας και των δεκάδων χιλιάδων ανά την επικράτεια. Αλλά ακόμα και αυτοί οι ελάχιστοι που δικαιώθηκαν, αφενός προσέφυγαν όταν οι συμβάσεις του είχαν ήδη λήξει, αφετέρου δεν είναι βέβαιο ότι ο Δήμος θα καταφέρει να καλύψει τη μισθοδοσία π.χ 900 συμβασιούχων από τα ανταποδοτικά τέλη και χωρίς κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι προσφυγές που οδηγήθηκαν στον Άρειο Πάγο την τελευταία δεκαπενταετία έχουν απορριφθεί.

Και πραγματικά διερωτόμαστε, αν πίσω από αυτή την δικολαβική βιομηχανία που έχει ανοίξει στην περιοχή μας, κάποιοι έχουν και άλλα «οφέλη» πλέον των συνδικαλιστικών; Προς τι αυτή η «πρεμούρα» να ξεκοκαλίσουν τα πενιχρά εισοδήματα φτωχών εργαζομένων συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία; Γιατί οι συνδικαλιστές γίνονται «ντήλερ» τέτοιων συμφερόντων;

Όλα αυτά τα χρόνια ως Σωματείο έχουμε επιλέξει το δρόμο της ειλικρίνειας και του αγώνα. Γι’ αυτό και σε πανελλαδικό επίπεδο έχουμε καταφέρει και κρατάμε τον κλάδο σε υψηλό επίπεδο αξιοπρέπειας. Μας προσέγγισαν κατά καιρούς πολλά δικηγορικά γραφεία, μας υποσχέθηκαν «λαγούς με πετραχήλια», μας έβαλαν ψεύτικα διλήμματα και μας εκβίασαν ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας. Πάραυτα εμείς, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία καθαριστριών ανά την Ελλάδα δεν υποκύψαμε στις διάφορες «σειρήνες» και δώσαμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα τον καλό, κατακτώντας αρκετά αιτήματα απέναντι σε Κυβερνήσεις και Δήμους, αναβαθμίζοντας το δικαιωματικό χάρτη των μελών μας.

Επιγραμματικά αναφέρουμε:

  1. Αύξηση 10% το 2016.
  2. Πρόσθετη αποζημίωση για κοινόχρηστους χώρους (περίπου 350€ ετησίως), το 2017.
  3. Εξαίρεση ένταξης στους δήμους με ΣΟΧ και κριτήρια ΑΣΕΠ το 2017.
  4. Χορήγηση ΜΑΠ και γάλατα με νόμο το 2017.
  5. Μετατροπή των ΙΔΑΧ μερικής απασχόλησης σε πλήρους το 2017.
  6. Διετή ανανέωση σύμβασης το 2018 και εξαίρεση από διαδικασία ΑΣΕΠ.
  7. Αύξηση 10% το 2019.
  8. Ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά εέτο 2019.
  9. Αποκατάσταση μηνιαίας μισθοδοσίας με νόμο το 2019.
  10. Μετατροπή των δουλικών συμβάσεων έργου σε εργασίας με ειδική μοριοδότηση στις υφιστάμενες εργαζόμενες το 2020.
  11. Εξαίρεση υποχρέωσης προσκόμισης απολυτηρίου γυμνασίου ως προϋπόθεση πρόσληψης το 2020.
  12. Αλλαγή του νόμου και χορήγηση δυνατότητας στους δήμους να μετατρέπουν τις 3ωρες σε πλήρους απασχόλησης, το 2020.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οφείλουμε να σας εφιστήσουμε την προσοχή και σας καλούμε να λειτουργήσετε ψύχραιμα και χωρίς βιασύνη, ενώ επαναλαμβάνουμε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτά τα ζητήματα λύνονται πρωτίστως με πολιτικές αποφάσεις (βλ. Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου) και δευτερευόντως δικαστικά. Μην βιαστείτε να προσφύγετε ενόσω η σύμβασή σας είναι ακόμα ενεργή, μην ακούτε τους συνδικαλιστές-«ντήλερ» δικηγορικών γραφείων που επιδιώκουν να παρασύρουν έναν ολόκληρο κλάδο στην ανεργία. Όλα τα σωματεία σχολικών καθαριστριών έχουν λάβει αποφάσεις να αναμένουν τη λήξη ων συμβάσεων τον ερχόμενο Ιούνιο και μετά να αποφασιστεί συνολικά η στάση του κλάδου γύρω από το ζήτημα δικαστικής ή μη προσφυγής.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι το έσχατο μέσο και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς ενδείκνυται μόνο στην περίπτωση που η σύμβαση εργασίας έχει πλέον λήξει και εντός της τρίμηνης αποσβεστικής προθεσμίας από τη λήξη της, ώστε να μην χαθεί το δικαίωμα προσφυγής. Κάθε άλλη πρακτική, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά στη διεκδίκηση πολιτικής λύσης και στοχεύει στο γεμίζουν με προκαταβολές και μάλιστα υψηλότατες κάποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί…

Υ.Γ. Η ΑΔΕΔΥ διαπαραταξιακά και ομόφωνα εξέδωσε ανακοίνωση που αποτρέπει τους συμβασιούχους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, προάγοντας τον αγώνα για πολιτική επίλυση. Οι συνδικαλιστές –«ντήλερ» δικολάβων της Πάτρας, άραγε συμπαρατάσσονται με το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό τους όργανο και της ψήφου που οι παρατάξεις που ανήκουν έδωσαν στην ΑΔΕΔΥ;

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ”

 

Leave a Reply