Πεδίο μάχης η Νέα Σμύρνη: Το χρονικό των επεισοδίων -Η επόμενη μέρα

Επί μία ολόκληρη ώρα, η Νέα Σμύρνη φλέγονταν…

Εκατοντάδες κουκουλοφόροι έβαζαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και έστηναν οδοφράγματα. Έριχναν βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, που απαντούσαν με δακρυγόνα και χημικά.

Σπασμένα αυτοκίνητα και φωτιές σε όλους τους κάδους.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν γρήγορα στα στενά της Νέας Σμύρνης και γύρω από την κεντρική πλατεία.

Οι κουκουλοφόροι σημάδευαν με λέιζερ τους αστυνομικούς, ενώ έβαλαν φωτιά ακόμα και σε δέντρα.

Επιστρατεύτηκε η αύρα της ΕΛ.ΑΣ. για να τους απωθήσει.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας Συνδικαλιστής Αστυνομικός μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε: «Αυτοί όλοι μια ζωή θα θέλουν νεκρό αστυνομικό, αυτές τις ενέργειες δεν τις κάνουν άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο και διαμαρτύρονται για κάτι.. δεν διαμαρτύρονται για τίποτα.. είναι οπαδοί της βίας.»

Προσέθεσε, μάλιστα, πως πρόκειται για δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικού.

«Ήταν δολοφονική επίθεση. Τον κλωτσούσαν 60 άτομα που συνωστίζονταν. Έκανε ο ένας τον άλλον πέρα για να προλάβει να κλωτσήσει κι αυτός.»

Παράλληλα, είπε πως αν ο αστυνομικός είχε μείνει λίγο ακόμα κάτω να δέχεται χτυπήματα «θα’ χε πεθάνει.. είναι δεδομένο».

Ο Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος έκανε λόγο για οργανωμένο έγκλημα. «Μαθαίνουμε στα social media ότι κατέβηκαν σύνδεσμοι οπαδών.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό κάλεσμα έγινε από σύνδεσμο οπαδών. Συστρατεύτηκαν όμως και χούλιγκαν και άλλων ομάδων, δημιουργώντας έναν στρατό, τουλάχιστον 800 ατόμων, που έσπαγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Όταν η πορεία έφτασε στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης, ξεκίνησε και το χάος.

Κατά την απομάκρυνσή τους από το ΑΤ οι αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά στη μέση του δρόμου, ενώ προκάλεσαν δεκάδες φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Για πρώτη φορά η Νέα Σμύρνη ζει τέτοιες εικόνες, με εκατοντάδες αστυνομικούς να κυνηγούν κουκουλοφόρους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η Αστυνομία συνέλαβε 16 άτομα και προσήγαγε, άλλα 11.

Αρκετοί εξ’ αυτών εντοπίστηκαν να κρατούν μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα.

Η ΕΛ.ΑΣ. διερευνά τις καταγγελίες πολιτών

Δεκαπέντε ώρες μετά τα επεισόδια, οι κάτοικοι δεν έχουν αντιληφθεί πως τα αυτοκίνητά τους έγιναν στόχοι βανδάλων.

Σε αρκετά βίντεο πάντως που δημοσιεύθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλονται και αστυνομικοί για βίαια συμπεριφορά, με την ΕΛ.ΑΣ. να διαβεβαιώνει πως θα ερευνηθούν όλες οι ενέργειες των ανδρών της.

Η επόμενη μέρα στη Νέα Σμύρνη

Υπάρχουν ακόμα στους δρόμους πεταμένοι σιδερολοστοί, καδρόνια, σπασμένα μπουκάλια από τις βόμβες μολότοφ και σπασμένα πεζοδρόμια.

Από το πρωί τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου αντικαθιστούν τους κάδους που κάηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα στα χτεσινά επεισόδια. Τουλάχιστον 80 κάδοι χρειάστηκε να αλλαχτούν.

Μεγάλες είναι, επίσης, οι καταστροφές και σε σταθμευμένα οχήματα, κυρίως γύρω από το ΑΤ Νέας Σμύρνης.

Στην πλατεία, εκεί που απωθήθηκε το πλήθος, υπάρχουν σπασμένα καταστήματα τραπεζών. Σε τρεις τράπεζες έσπασαν τις βιτρίνες και τα ΑΤΜ, ενώ σε 2 καταστήματα υπάρχουν όχι τόσο σοβαρές φθορές σε βιτρίνες. 

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ένας από τους 16 συλληφθέντες

Για βαρύτατα αδικήματα κατηγορούνται οι 16 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των χτεσινών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, ενώ ο ένας μάλιστα κατηγορείται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΓΑΔΑ.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ, πρόκειται για έναν νεαρό, ο οποίος αναγνωρίστηκε ότι συμμετείχε στην ομάδα που επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά τον αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ, στην συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Ν. Πλαστήρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, σε βάρος των 16 σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, σωματικής βλάβης από κοινού, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού, απόπειρας σωματικής βλάβης από κοινού, βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμού κατά συναυτουργία από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, έκρηξης κατά συναυτουργία από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών κατά συναυτουργία, εξύβρισης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία και παράβαση της Νομοθεσίας περί ρύθμισης θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και παραβίαση μέτρων για τη διασπορά ασθενειών.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply