Γιώργος Μπουλμπασάκος: «Το δέον γενέσθαι»

Άρθρο του Γιώργου Μπουλμπασάκου, Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής «Ευαγγελισμού» και μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

Αυτές τις μέρες το τρίτο πανδημικό κύμα χτυπάει με σφοδρότητα την χώρα και δοκιμάζει τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας.

Με τις μετατροπές μεγάλων δημοσίων νοσοκομείων , Σισμανογλείου και Ερυθρού Σταυρού , σε νοσοκομεία αμιγώς covid , εξασφαλίστηκαν αρκετές κλίνες για νοσηλεία.

Με την συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων και ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τα περιστατικά non covid , καθώς και ιδιωτικών δομών για «αποθεραπευτήρια» covid ,δόθηκαν απαραίτητες «ανάσες» στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δεν είναι η στιγμή να αποτιμήσουμε εάν αυτές οι λύσεις ήταν οι πιο ενδεδειγμένες. Όταν βρίσκεσαι στην κρίσιμη στιγμή της μάχης μόνο διορθωτικές κινήσεις χρειάζεσαι και αποφασιστικότητα για την τελική έκβαση.

Τις επόμενες μέρες θα δοκιμαστεί το σύστημα υγείας στο πιο αδύνατο σημείο του. Αυτό των κλινών ΜΕΘ για νοσηλεία covid περιστατικών. ’Ηδη αρκετά περιστατικά δεν κατορθώνουν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στις ΜΕΘ με ό,τι αυτό σημαίνει για την δυνατότητα των ασθενών να έχουν την καλύτερη προοπτική για την αποκατάσταση της υγείας τους. Οφείλουμε ως σύστημα υγείας να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να την εξασφαλίσουμε.

Αυτή την στιγμή οι δυνατότητες του δημοσίου συστήματος σε επίπεδο ΜΕΘ είναι πολύ περιορισμένες. Η μόνη δυνατότητα είναι αυτή της μετατροπής κλινών χειρουργείου σε κλίνες ΜΕΘ covid . Λόγω της ιδιαιτερότητας των χώρων δυστυχώς αυτή η λύση απαιτεί αρκετές εφεδρείες σε εξειδικευμένο έμψυχο υλικό που αυτή την στιγμή δεν διαθέτουμε.

Συγκεκριμένα στον “Ευαγγελισμό’’ εάν μετατρέψουμε  τις 13 τέτοιες κλίνες που διαθέτουμε , χρειάζονται 100 άτομα ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό .

Το πιο ενδεδειγμένο είναι να διατεθούν κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για νοσηλεία covid  περιστατικών. Υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό σε αυτές τις δομές και υπάρχει επαρκής αριθμός ελεύθερων  κλινών. Για να είναι εύκολη και λειτουργική η διαδικασία που θα φροντίζει να υπάρχει και ο απαραίτητος αριθμός κλινών για τα non covid περιστατικά , πρέπει όλες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ των δημοσίων των στρατιωτικών και ιδιωτικών δομών υγείας της Αττικής να τεθούν υπό την εποπτεία του συντονιστικού του ΕΚΑΒ.

Δεν είναι ηθικά αποδεκτό να υπάρχουν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ και ασθενείς να δίνουν μάχη ζωής έξω από αυτές.

Οι άλλες λύσεις συνιστούν λύσεις έσχατης ανάγκης.

Αναφέρομαι σε δημιουργία ΜΕΘ σε εκθεσιακούς χώρους και μετατροπή κλινών covid σε ΜΕΘ COVID.

Επίσης εκείνο που κρίνεται αναγκαίο σε αυτή την φάση είναι η άμεση δημιουργία ομάδων σε επίπεδο κάθε δήμου αντιμετώπισης περιστατικών covid που χρειάζονται νοσηλεία κατ’ οίκον.

Γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας , με την συνδρομή των κοινωνικών υπηρεσιών κάθε δήμου πρέπει να αναλάβουν αυτό το έργο που τις επόμενες μέρες θα είναι αυξημένο λόγω της διάθεσης και των self tests που θα διενεργούνται.

Δεν είναι ώρα κυβερνητικών ιδεολογικών αγκυλώσεων.

Δεν χρειάζεται αντιπολίτευση τύπου SIEMENS.

Δεν είναι ευκαιρία για «δουλειές».

Είναι ώρα δράσης και πανεθνικής προσπάθειας .


Πηγή

Leave a Reply