Φώφη Γεννηματά: «Ειδικό σχέδιο για τη στήριξη των νησιών μας»

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Δημοκρατική της Ρόδου» και στη δημοσιογράφο Μαίρη Φώτη:

-Κυρία πρόεδρε, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα τηλεδιάσκεψη στα Δωδεκάνησα, για το Ταμείο Ανάκαμψης και την επόμενη ημέρα της πανδημίας, η οποία ειδικά για τα νησιά μας λόγω της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη. Ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος του ΚΙΝΑΛ για τα νησιά μας;

Τα νησιά μας, έχουν πληγεί δυσανάλογα από τα οριζόντια μέτρα κατά της πανδημίας. Η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την γεωγραφική ιδιαιτερότητά τους και το χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο ώστε να παραμένουν ανοιχτές δραστηριότητες. Επέβαλλαν και στα νησιά, περιορισμούς που έπληξαναδικαιολόγητα την τοπική οικονομία, χωρίς να εξασφαλίσουν στεγανοποίηση τους. Η επόμενη μέρα απαιτεί για τα νησιά μας ένα ειδικό σχέδιο με ρήτρα νησιωτικότητας. Πρώτα απ’ όλα για την υγεία, όπου θα χρειαστούν ειδικές πολιτικές, ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά και βέβαια για την οικονομία μεπρώτο βήμα την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ και τα μέτρα στήριξης ανταγωνιστικότητας του τουρισμού.

-Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση πάντως, έχουν αφήσει ακάλυπτο ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που εξακολουθούν να διαμαρτύρονται και να αγωνιούν. Το δικό σας πρόγραμμα, καλύπτει και αυτές τις περιπτώσεις;

Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, ώστε να μη χρειαστεί να χτίσουμε εκ των υστέρων πάνω σε ερείπια με πολλαπλάσιο κόστος. Ο κ.Μητσοτάκης αρκείται σε καθυστερημένα ημίμετρα, που αποκλείουν την πλειοψηφία όσων έχουν ανάγκη. Η Κυβέρνηση εμμένει σε μέτρα που στηρίζουν μόνο τους λίγους και ισχυρούς. 18.589 μεγάλες επιχειρήσεις πήραν το 2020 5,3 δις ευρώ 450.000 μικρές επιχειρήσεις μόνο 2,2 δις ευρώ το 50% από αυτές έμεινε έξω και από την πρόσφατη επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι Τράπεζες αφέθηκαν ασύδοτες να κατευθύνουν τους πόρους του ΤΕΠΙΧ II και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, στους « καλούς»  τους πελάτες. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγήςέχουμε επεξεργαστεί μια δέσμη προτάσεων, στο πλαίσιο του οικονομικών δυνατοτήτωνπου και ο ίδιος άλλωστε ο Πρωθυπουργόςανακοίνωσε ότι υπάρχουν και μπορούν να διατεθούν για την πανδημία. Ενδεικτικά μόνο, να σας αναφέρω την επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου απαιτείται το 70% να είναι ενίσχυση και μόνο το 30% δάνειο. Την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για 6 μήνες μετά το άνοιγμα. Τη ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, με κούρεμα 30% για τους συνεπείς. Τη μείωση ΦΠΑ σε εστίαση -τουρισμό στο 6% για όλο το 2021. Την αναστολή των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας. Προτείναμε 100% κάλυψη του μισθού των εργαζομένων σε αναστολή, με όριο τα 1.000 ευρώ. Επίδομα ανεργίας για 4 μήνες, σε όλους τους άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και σε όσους εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό δεν καλύπτονται. Στήριξη και των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν, και σειρά άλλων παρεμβάσεων στο πλευρό όσων χρειάζονται βοήθεια. Υπάρχει λοιπόν άλλος δρόμος για την άμεση και μεσοπρόθεσμη “ανάσα” που χρειάζεται η εργασία και η επιχειρηματικότητα.

-Ως προς την εξέλιξη της πανδημίας και την κορύφωση του τρίτου κύματος, βλέπουμε ότι επιχειρείται από την κυβέρνηση να μετατοπιστεί το βάρος των ευθυνών στους πολίτες και στην μη τήρηση των μέτρων. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Παρά το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καραντίνα, το τρίτο κύμα βρίσκεται εκτός ελέγχου. Με αποτέλεσμανα έχει εξαντληθεί η υπομονή των πολιτών και η αντοχή της οικονομίας. Με την κυβέρνηση  σε πανικό, σε ένα διαρκές ράβε–ξήλωνε, που φορτώνει διαρκώς τις ευθύνες της αλλού. Φταίνε τώρα οι μεταλλάξεις και οι πολίτες που δεν συμμορφώθηκαν. Και όχιτα λάθη και οι παραλείψεις της πολιτικής τους, το ακορντεόν, ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, στα σχολεία και στους εργασιακούς χώρους. Καμιά αυτοκριτική για την εγκατάλειψη του ΕΣΥ, όπου υποδομές και εργαζόμενοι λειτουργούν σε οριακές συνθήκες. Τώρα μιλούν για δήθεν έξυπνα μέτρα, που είναι μια από τα ίδια. Η έλλειψη διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων, η παραβίαση των μέτρων ακόμα και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, οι “απ’ το παράθυρο” γαλάζιοι εμβολιασμοί, έχουν πια ραγίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Έχουμε προτείνει ολοκληρωμένη δέσμη πρωτοβουλιών, επιτέλους ας σοβαρευτούν και ας μας ακούσουν. Εμείς συνεχίζουμε την πίεση στην Κυβέρνηση για να προλάβουμε τα χειρότερα.  Ο ιός είναι ο κοινός εχθρός.

-Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να αλλάξουμε θέμα και να περάσουμε στα ελληνοτουρκικά όπου και πάλι παρακολουθούμε τον Ερντογάν να πολώνει το κλίμα, συντασσόμενος μάλιστα πλήρως με την ακροδεξιά   τους σχεδιαστές της περιβόητης «Γαλάζιας Πατρίδας». Ποια είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής και πώς χαρακτηρίζετε τη στάση της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα;

Σήμερα που γιορτάζουμε την 73η επέτειο από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου έχει πολύ μεγάλη σημασία να περνάμε μήνυμα εθνικής ομοψυχίας.Προειδοποιήσαμε την Κυβέρνηση προ πολλού ότι η νέο-οθωμανική στρατηγική της Τουρκίας είναι επικίνδυνη και χρειάζεται ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης. Ζητούσα επίμονα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να χαράξουμε την επικαιροποιημένη εθνική γραμμή και να αντιδράσουμε οργανωμένα και με σχέδιο απέναντι σε αυτή τη στρατηγική της Τουρκίας Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να προχωρά μόνος, με πολιτική κατευνασμού,  αμήχανης και εκ των υστέρων αντίδρασης στις προκλήσεις των γειτόνων μας με αδικαιολόγητη διστακτικότητα και έλλειψη αποφασιστικότητας, τη στιγμή που η Τουρκία αλωνίζει στο Αιγαίο. Απέτυχε να πείσει τους εταίρους μας για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Δεν κατάφερε να διασφαλίσει δέσμευση της Άγκυρας για αποφυγή προκλητικών ενεργειών έστω  όσο εξελίσσονται οι διερευνητικές. Δεν λαμβάνει καμία πρωτοβουλία στην Ευρώπη να αφαιρεθούν τα κλειδιά του μεταναστευτικού – προσφυγικού από τον κ. Ερντογάν ώστε να πάψει να εκβιάζει. Η υποχωρητικότητα της ελληνικής πλευράς πρέπει να τελειώσει γιατί δεν οδηγεί στην αποτελεσματική υπεράσπιση των δικαίων μας .

Πείτε μας την άποψη σας για τις διαρκείς αποκαλύψεις και το κίνημα  #metoo

Το κίνημα του ελληνικού #MeToo, που ξεκίνησε επιτέλους και στη χώρα μας, αξίζει το σεβασμό και τη στήριξή μας, σε όποιο τομέα δραστηριότητας, λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλή και αν αφορούν οι καταγγελίες. Το θάρρος και η τόλμη αυτών των ανθρώπων είναι αξιέπαινο και το Κίνημα Αλλαγής και εγώ προσωπικά στεκόμαστε δίπλα τους, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις. Με σεβασμό και διακριτικότητα, εστιάζοντας στην ουσία της υπόθεσης. Οι ευθύνες της Υπουργού Πολιτισμού και του Πρωθυπουργού στο χειρισμό του θέματος «Λιγνάδη» είναι αντικειμενικές και δεδομένες, απέφυγαν όμως να τις αναλάβουν. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε, τον πολιτικό κατήφορο της μικροκομματικής αντιπαράθεσηςλάσπης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που από κοινού διολισθαίνουν και στο θέμα αυτό. Υποτάσσοντας την ουσία στο βωμό του μικροκομματικού τους κέρδους, διχάζοντας και εδώ.  Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε τα θύματα, να αναδείξουμε τις φωνές τους, να βοηθήσουμε να σπάσει παντού η σιωπή. Να προωθήσουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρχουν επαρκείς δικλείδες ασφαλείας με στόχο καμία ψυχή και κανένα σώμα να μην βιώσει στο μέλλον ανάλογες οδυνηρές εμπειρίες κακοποίησης και βίας.


Πηγή

Leave a Reply