Φώφη Γεννηματά: «Εξαντλήσατε την υπομονή των πολιτών και την αντοχή της οικονομίας»

Παρέμβαση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, 

Θέλω να εκφράσω την συμπαράσταση μου στους κατοίκους της Ελασσόνας, της Λάρισας, της ευρύτερης περιοχής στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρώτα οι πλημμύρες, τώρα ο ισχυρός σεισμός και οι καταστροφές που επέφερε, εντείνουν τα προβλήματα της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα. 

Πρώτα για την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών και τις αποζημιώσεις των πληγέντων, αλλά όπως λέγαμε και μετά τις πλημμύρες χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και για την στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην περιοχή.
Όχι άλλες καθυστερήσεις όπως με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.
Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής είναι ήδη στις πληγείσες περιοχές. 

Στεκόμαστε κοντά στους πληγέντες, αναλαμβάνουμε την δέσμευση να φέρουμε εδώ στην Βουλή όλες τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει το ταχύτερο να παρθούν.

Τέλος αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς στο Δαμάσι που βοήθησαν τους μαθητές να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το σχολείο τους που υπέστη σοβαρές ζημιές.

Για την Πανδημία

Ο Ελληνικός λαός βιώνει άλλη μια έξαρση τη πανδημίας. 

Το τρίτο κύμα βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καραντίνα.

Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Για την υγεία, για την οικονομία, για τους εργαζόμενους. 

Εξαντλήσατε την υπομονή των πολιτών και την αντοχή της οικονομίας. 

Χθες ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε το σύνηθες διάγγελμα, άφησε τα δύσκολα στους άλλους.

Σήμερα στο μήνυμά του κρύφτηκε πίσω από τους εμβολιασμούς.

Όλα καλά, έτσι είπε, πάλι κάποιοι άλλοι φταίνε.

Φταίνε οι μεταλλάξεις και οι πολίτες που δεν συμμορφώθηκαν.

Τίποτα για τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης.

Τίποτα για τους συνωστισμούς στα ΜΜΜ, στα σχολεία και στους εργασιακούς χώρους.

Τίποτα για τους αυτοσχεδιασμούς τους, την πολιτική ακορντεόν και τα ημίμετρα του πανικού.

Βέβαια όταν μιλούν τώρα για έξυπνα μέτρα, που εμείς δεν τα είδαμε, μία από τα ίδια είδαμε, ομολογούν την αποτυχία.

Όσον αφορά τις εξαγγελίες απίστευτης προχειρότητας και ελαφρότητας για τα SMS τι να πει κανείς. Θα πρέπει να στέλνουμε SMS με GPS και χρονόμετρο !!

Η ανασφάλεια κυριαρχεί. Η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ και τώρα τα Δημόσια Νοσοκομεία έφθασαν στα όρια τους.

Ο Υπουργός ομολόγησε ότι είναι στο βαθύ κόκκινο. 

Ποιος όμως τα άφησε να φτάσουν σε αυτό το σημείο.

 Ακούσαμε πολλά μπράβο για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, όλη αυτή την περίοδο αλλά ούτε οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις έγιναν, ούτε εντάχθηκαν οι υγειονομικοί  στα βαρέα και ανθυγιεινά. 

Ευτυχώς που έγιναν οι δωρεές για κρεβάτια ΜΕΘ. 

Όμως  φαίνεται και αυτά εξαντλούνται. 

Η Κυβέρνηση επιμένει σε λύσεις-μπαλώματα. 

Κλείνει υφιστάμενες κλινικές για την περίθαλψη ασθενών με σοβαρά νοσήματα, για να ¨εξοικονομήσει» κλίνες covid.  

Αγνοεί ότι οι ειδικοί γιατροί του ΕΣΥ δεν φθάνουν για να καλύψουν την μετατροπή εκατοντάδων κλινών σε παθολογικές αναπνευστικές εν μία νυκτί. 

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη ειδικών. 

Η Κυβέρνηση κινείται στα χνάρια της Θεσσαλονίκης. 

Αφήνει πολλούς πολίτες έρμαια στην εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό  τομέα υγείας. Δεν έχει κανένα σχέδιο για την κινητοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Λεκανοπέδιο. 

Τι θα έπρεπε να κάνει; 

Να επιτάξει κρεβάτια ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές, όπως εδώ και τόσους μήνες έχουμε ζητήσει. Αυτά που ανακοίνωσαν χθες είναι τόσο λίγα, τόσο αργά. 

Και όσο αφορά τον ιό είμαστε στο κόκκινο και όσο αφορά τους ασθενείς με σοβαρές ασθένειες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. 

Χειρουργεία και θεραπείες απαραίτητες για τη ζωή των ασθενών αναβάλλονται σε όλη την Ελλάδα. Όπως και καθοριστικές εξετάσεις.

Το πρόβλημα το επόμενο διάστημα θα είναι τεράστιο, ιδιαίτερα με τους καρκινοπαθείς.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, 

Δεν αρκούν και δεν πείθουν τους πολίτες ο αυτοσχεδιασμός και τα ημίμετρα παντού. 

Ας μιλήσουμε ανοιχτά. Τίποτε δεν έχει τελειώσει. 

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. 

Έχουμε ανηφόρα μπροστά μας, ιδιαίτερα όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού θα χρειασθεί μήνες για να ολοκληρωθεί. 

Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για 1 εκ. εμβολιασμούς. Όμως μόνο 339.000 ως προχθές, αφορούσαν και την 2η δόση που παρέχει την πλήρη ασφάλεια. Δηλαδή πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού.

Ανοίγω εδώ μια παρένθεση. 

Δεν παραγνωρίζω τις προσπάθειες που γίνονται. Αλλά θέλω να τονίσω την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτές με πλήρη διαφάνεια και με ιδιαίτερο βάρος για τις ευπαθείς ομάδες , τους καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικούς. 

Είναι απεχθείς και προσβλητικές για τους πολίτες, οι εκτός σειράς εμβολιασμοί γαλάζιων αυτοδιοικητικών στελεχών στην Ρόδο, στην Θεσσαλονίκη, στην Καλλιθέα.

Αυτό  είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης του κράτους-λάφυρου που προωθεί το Μαξίμου και τα κακά παραδείγματα της Πάρνηθας και της Ικαρίας που έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. 

Κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου και η δικαιοσύνη οφείλει να παρεμβαίνει άμεσα παντού και όχι επιλεκτικά. 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, 

Έχω ζητήσει εδώ και ένα μήνα να γίνει συζήτηση στην Βουλή για ένα Εθνικό Σχέδιο.

Εμείς είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή τη συζήτηση. 

Η Κυβέρνηση κωφεύει, το κόστος το πληρώνουν οι πολίτες και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. 

Συνεχίζει με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», αδιαφορεί για τις συνεχιζόμενες απώλειες μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία. 

Εμείς συνεχίζουμε την πίεση στην Κυβέρνηση για να προλάβουμε τα χειρότερα.  Ο ιός είναι ο κοινός εχθρός.

Για το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις

Ενόψει, της αξιοποίησης των 72 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαφάνεια, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. 

Η ταχύτερη απορρόφηση αυτών των πόρων, η γρήγορη υλοποίηση των έργων και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων συμβάσεων, με όρους ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής αλλά και κοινωνικής ανταποδοτικότητας είναι για μας στόχος.

Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι χωρίς στόχευση.  Περιλαμβάνει 140 τροποποιήσεις του N.4412/16 της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος έχει τροποποιηθεί ήδη 400 φορές.

Προβλέπει συνολικά την έκδοση 100 σχεδόν υπουργικών αποφάσεων και είναι αμφίβολο το πότε και πως θα εφαρμοστεί.

Όλα αυτά ενώ απαιτείται ο ριζικός εκσυγχρονισμός του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, δε φαίνεται να έχετε ούτε την πολιτική βούληση, ούτε το όραμα που θα σας επιτρέψει να πετύχετε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Με το νομοσχέδιο αυξάνετε το όριο των απευθείας αναθέσεων και εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό να καθορίσει τα κριτήρια για το ψηφιακό αρχείο βαθμολόγησης των εταιρειών.

Εμείς δεν είμαστε εναντίον της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. 

Είναι άλλο πράγμα όμως η ενίσχυση και υποβοήθηση της δημόσιας διοίκησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο δημόσιος τομέας  δεν μπορεί να ανταποκριθεί και άλλο πράγμα η υποκατάσταση, με τον ελεγχόμενο να επιλέγει τον ελεγκτή του, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συγκρούσεις συμφερόντων.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή να γίνεται από το μητρώο των πιστοποιημένων φορέων και από το φορέα του έργου, με πλήρη ανεξαρτησία από τον κατασκευαστή.

Σε μια συγκυρία όπου τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω των κριτηρίων ανάθεσης των συμβάσεων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλείο για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων και την ενίσχυση των εργαζομένων, εσείς προκρίνετε τις αναθέσεις και τις κατατμήσεις, συντηρώντας τις πελατειακές λογικές.

Καταψηφίζουμε επί της αρχής αυτό το Νομοσχέδιο.


Πηγή

Leave a Reply