Απαράδεκτη η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Ανακοίνωση Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παγκόσμια ημέρα κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού

Στις σημερινές συνθήκες  – παρά τις μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις – η ισότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η μη ανοχή των διακρίσεων,  παραμένουν ακόμη  σταθερή και διαρκής στόχευση των σύγχρονων και  προοδευτικών πολιτών. Η άνιση μεταχείριση των ατόμων ανάλογα με την καταγωγή, τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο, τις αναπηρίες τους, δεν συμβαδίζουν με την έννοια της Δημοκρατίας και της σύγχρονης κοινωνίας. Η αρνητική ταύτιση ενός ατόμου με ένα χαρακτηριστικό του, η υποτιμητική και μειωτική μεταχείρισή του, αμφισβητεί με απαράδεκτο τρόπο την  προσωπικότητά του και  οδηγεί  συγχρόνως την κοινωνία στην καθυστέρηση. Οφείλουμε όλοι, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο να μην παραμείνουμε σε εύκολες ευχές. Κρινόμαστε αυστηρά για τις αντιλήψεις και τις πολιτικές σεβασμού κάθε διαφορετικότητας, στην πράξη. Μένουμε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας που υφίστανται ρατσισμό και διακρίσεις (όπως LGBTQI , ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, Ρομά, μετανάστες, χρήστες ουσιών, θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες κλπ) αφού μας αφορά όλους.

Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα  οφείλει να κατοχυρώσει νομοθετικά τις δικλείδες ασφαλείας για άρση κάθε διάκρισης και ρατσισμού και να συμβάλει αποτελεσματικά στην εξάλειψή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας . Ο κ. Ερντογάν , ταυτιζόμενος με τις πιο ακραίες και αναχρονιστικές  φωνές  αποσύρει τη χώρα του που αριθμεί εκατοντάδες γυναικοκτονίες το χρόνο,   από την πρώτη διεθνή συνθήκη που ορίζει νομικά δεσμευτικούς κανόνες σε 34 χώρες για την αντιμετώπιση της βίας βάσει του φύλου. Δηλώνουμε  αλληλέγγυοι στους πολίτες της Τουρκίας που υφίστανται αυτήν την ταπεινωτική υποχώρηση. 


Πηγή

Leave a Reply