Αντίο στον Μήτσο Παλαιολογόπουλο – Κίνημα Αλλαγής

Ανακοίνωση της Ανανεωτικής Αριστεράς:

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε το σύντροφο Δημήτρη Παλαιολογόπουλο, τον αγαπημένο μας Μήτσο, ο θάνατος του οποίου σηματοδοτεί το τέλος μιας αγωνιστικής πολιτικής διαδρομής, αναπόσπαστα συνδεδεμένης με απαράμιλλο ήθος και πνευματική δημιουργία.

Από τα μαθητικά του χρόνια ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος συμμετείχε στο Αριστερό κίνημα, στην ΕΠΟΝ και στο ΔΣΕ. Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου είχε δραστήρια συμμετοχή στην ΕΔΑ. Μετά την διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος, το 1968, εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, την ΕΑΡ, το Συνασπισμό της Αριστεράς και τη ΔΗΜΑΡ. Τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος του ΠΣΑΕΑ και ψυχή του περιοδικού, που εξέδιδε ο σύνδεσμος. Παράλληλα είχε πλούσιο ιστοριογραφικό έργο. Από πολύ  νέος ασχολήθηκε με την έρευνα και τη μελέτη της Νεοελληνικής Ιστορίας. Τα ιστοριογραφικά του ενδιαφέροντα στράφηκαν κυρίως στην περίοδο της επανάστασης του 1821, στη δεκαετία του 1940-1950 (Εθνική Αντίσταση – Εμφύλιος) καθώς και γύρω από το Ελληνικό αριστερό κίνημα.

Η πολιτική κίνηση  «Ανανεωτική Αριστερά» εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύντροφο της ζωής του Ρούλα και τους δικούς του ανθρώπους.  

Η ζωή και η πολιτεία του Δημήτρη Παλαιολογόπουλου ήταν πηγή έμπνευσης για όσους τον γνωρίσαμε στα χρόνια της μεταπολίτευσης και θα αποτελεί παράδειγμα για τους νεώτερους.


Πηγή

Leave a Reply