Ανησυχία και απογοήτευση για την απόσυρση και απόρριψη από την Τουρκική Κυβέρνηση της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης»

Ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας των Φύλων

Ο Τομέας Ισότητας του Κινήματος Αλλαγής, εκφράζει την βαθιά ανησυχία και απογοήτευσή του για την απόσυρση και απόρριψη από την Τουρκική Κυβέρνηση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» που είναι γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. 

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 (όταν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 10 χωρών που την υπέγραψαν) και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017. Είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του και τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης αποτελεί μια ιδιαιτέρως σοβαρή οπισθοδρόμηση στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και των θεμελιωδών δικαιωμάτων εν γένει. Ειδικότερα στην εποχή  της πανδημίας που τα κρούσματα της ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα παγκοσμίως,  ενώ στην Τουρκία είναι καθημερινό φαινόμενο, για το οποίο η χώρα δυστυχώς δεν τηρεί επίσημα στοιχεία.

Οι γυναικείες οργανώσεις στην γείτονα χώρα ξεσηκώθηκαν την επόμενη μέρα, υπογραμμίζοντας την έκταση της βίας και τις περίπου 300 γυναικοκτονίες το χρόνο, πολλές από τις οποίες μένουν ατιμώρητες.

Δηλώνουμε αλληλέγγυες με τις γυναίκες της Τουρκίας και ανησυχούμε βαθιά για τις συνέπειες της απόφασης αυτής σε βάρος των δικαιωμάτων τόσο των γυναικών στην Τουρκία, όσο και σε όλο τον κόσμο.

Καλούμε την Ε.Ε. να αντιδράσει άμεσα στη νέα προκλητική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης που προσβάλλει βάναυσα τα δικαιώματα των γυναικών και θέτει σε κίνδυνο την ζωή τους.

Για τον Τομέα Ισότητας των Φύλων

Η Γραμματέας

Ράνια Παπαϊωάννου


Πηγή

Leave a Reply