8 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Διεκδικούμε μέτρα δικαιοσύνης και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ανακοίνωση Τομέα Ισότητας των Φύλων για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:

Η φετινή 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα τιμής και μνήμης των αγώνων των γυναικών για τα δικαιώματα τους, είναι μια διαφορετική μέρα.

Μας βρίσκει δέκα χρόνια μετα τη μεγάλη οικονομική κρίση και ένα χρόνο μετά την Πανδημία του covid19.

Μας βρίσκει και στον απόηχο πολλών καταγγελιών και αποκαλύψεων για την έμφυλη βία σε όλους τους εργασιακούς χώρους και σε μεγάλο βαθμό στο οικογενειακό περιβάλλον και δυστυχώς μας βρίσκει χωρίς εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της.

Τώρα που η έμφυλη βία έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, τώρα που η κοινωνία μας διαπιστώνει ότι οι εργασιακοί χώροι είναι εστίες κακοποιητικών και παρενοχλητικών συμπεριφορών είναι η ώρα να αναδείξουμε με τις προτάσεις μας τη φωτεινή πλευρά της ζωής με ισότητα και ισοτιμία.

Να διεκδικήσουμε όλες και όλοι μαζί μέτρα δικαιοσύνης και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Να εξασφαλίσουμε ένα διαφορετικό νομικό πολιτισμό.

  • Να αυστηροποιηθούν οι ποινές των θυτών  και ν’ αλλάξει ο χρόνος έναρξης της παραγραφής για τα θύματα.
  • Να συμπεριληφθεί η σεξουαλική παρενόχληση ως αδίκημα στον Ποινικό Κώδικα.
  • Να προστατεύονται τα θύματα και οι μάρτυρες τέτοιων υποθέσεων.
  • Να αντιμετωπιστεί, με ειδικές ρυθμίσεις, η χρονοβόρα διαδικασία της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις έμφυλης βίας.
  • Να επικυρωθεί η 190 Σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, για την καταπολέμηση της βίας στους χώρους εργασίας (λεκτικής,ψυχολογικής, σεξουαλικής).
  • Να θεσπιστούν Κώδικες Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας, που ρυθμίζουν την καθημερινότητα στην Εργασία, στο Πανεπιστήμιο, στο Σχολείο, στον Αθλητισμό στον Πολιτισμό.
  • Να συμπεριληφθούν στην εκπαίδευση Α΄ και Β΄βαθμού μαθήματα: πρόληψης κατά της βίας, σεξουαλικής αγωγής και ισότητας των φύλων.
  • Να θεσπιστεί ο συνήγορος του/της μαθητή/τριας και του/της φοιτητή/τριας, ώστε να προσφεύγουν να καταγγέλλουν περιστατικά και να έχουν την πρώτη υποστήριξη και συμβουλευτική.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις και ενέργειες, για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για τη βία κατά των γυναικών.
  • Να δημιουργηθούν άμεσα σε όλους τους Δήμους της Χώρας Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Να παραμείνει σε ισχύ ο νόμος του Οικογενειακού Δικαίου στο θέμα της επιμέλειας των τέκνων. Η συναινετική επιμέλεια των τέκνων προβλέπεται από το υπάρχον Οικογενειακό Δίκαιο. Κάθε απόπειρα για υποχρεωτική επιμέλεια των τέκνων και από τους δυο γονείς, θα επιφέρει τριβές και διαμάχες που θα είναι σε βάρος της ηρεμίας και ψυχικής ισορροπίας των τέκνων.
  • Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων να επανέλθει στο Υπουργείο Εσωτερικών, που επιβλέπει τις εργασίες όλων των Υπουργείων και των Δήμων, ώστε να μπορεί να ασκεί οριζόντιες πολιτικές για την ισότητα των φύλων, σε κάθε τομέα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
  • Τέλος θεωρούμε αναγκαίο, το Εθνικό Σχέδιο για την ανάκαμψη, να ενσωματώσει δράσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι σε αυτό θα περιλαμβάνεται η διάσταση του φύλου. Στο πλαίσιο αυτά το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να καταρτίσει πρόγραμμα χρηματοδότησης δράσεων, για την άρση των υφιστάμενων ανισοτήτων των φύλων, καθώς και προγράμματα επανεκπαίδευσης των γυναικών στις νέες τεχνολογίες.
  • Να ενισχυθεί επίσης η παρουσία και η συμβολή των γυναικών στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της επιστήμης της τεχνολογίας, της μηχανικής και στους ψηφιακούς τομείς. Η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στη Χώρα μας, θα βοηθήσει στην αύξηση της ισότητας των φύλων.

Για να εξασφαλίσουμε μια κοινωνία δικαίου, πρέπει να είμαστε ισότιμα συμμέτοχοι άντρες και γυναίκες στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Για να εξασφαλιστεί αυτό πρέπει από κοινού να παλέψουμε μέσω του μηχανισμού των ποσοστώσεων, την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην πολιτική, στα κόμματα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στα Συνδικάτα.

Έχουμε όλοι και όλες ίσα δικαιώματα στη διάρθρωση της κοινωνίας και του Κράτους.

Η Γραμματέας του Τομέα

Ράνια Παπαϊωάννου


Πηγή

Leave a Reply