Ταξικά αλληλέγγυα στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ συμπαραστέκεται ταξικά αλληλέγγυα στον δίκαιο και διαρκή αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απαιτώντας από την Κυβέρνηση να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτηματά τους για συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Την ύστατη τούτη ώρα καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει το ξεπούλημα την μεγαλύτερης Μεταλλευτικής Βιομηχανίας της χώρας και να στηρίξει την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Οι εργάτες κράτησαν την ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και παραγωγική επί σχεδόν 6 δεκαετίες, δίνοντας ακόμη και την ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο, έχοντας χάσει 80 συναδέλφους εν ώρα εργασίας, δεκάδες συναδέλφους από εργατικές ασθένειες ενώ έχουν βγάλει από την φωτιά με τα ίδια τους τα χέρια συναδέλφους τραυματίες.

Ως αντάλλαγμα αυτής της πολυετούς σκληρής και επικίνδυνης εργασίας καθώς και της πολύτιμης συμβολής τους στην παραγωγή ανεκτίμητου πλούτου (100% εξαγώγιμου) συνεισφέροντας σημαντικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση εχθρικά και προκλητικά ζητώντας τους συναίνεση στην απόλυσή τους. Εκβιαστικά και ανήθικα χρησιμοποιώντας ως «τυράκι» την ήδη κουτσουρεμένη αποζημίωση που προτείνουν, τους πιέζουν να συμφωνήσουν όχι μόνο στον δικό τους οικονομικό θάνατο αλλά και των τοπικών κοινωνιών που ζούνε.

Αφού πρώτα χρησιμοποίησαν την γνωστή αντεργατική συνταγή της λασπολογίας και απαξίωσης

παρουσιάζοντας στα ΜΜΕ από την μια πλευρά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ως ευνοούμενους και καλοταϊσμένους του πολιτικού συστήματος και από την άλλη την ΛΑΡΚΟ ως βαρέλι δίχως πάτο και προβληματική επιχείρηση, τώρα ένα βήμα πριν το ξεπούλημά της, εντελώς ξεδιάντροπα, ταυτίζονται με τις θέσεις των εργαζομένων για τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ ενώ στον αντίποδα για τους εργαζόμενους δείχνουν το χειρότερο αντεργατικό πρόσωπο του Εργοδότη Ελληνικού Δημοσίου.

Αντί να αντιμετωπίσουν τους εργαζομένους μας ιστορικής βιομηχανίας με τρόπο υποδειγματικό, όπως γίνεται άλλωστε και σε άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου αυτή τη περίοδο (ΕΛΤΑ), έτσι ώστε να είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους εργοδότες της Χώρας, τους συμπεριφέρονται με απαξίωση και εμπαιγμό, κρατώντας τους εδώ και ένα χρόνο σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και τρομοκρατίας και με την πτώχευση ήδη ψηφισμένη με νόμο να κρέμεται σαν την δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους.

Ενώ λοιπόν η fast track διαδικασία ξεπουλήματoς του Εθνικού πλούτου προχωράει, ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον με υποβολή σχετικών προτάσεων από 6 Επενδυτικά σχήματα, τόσο από την Ελληνική όσο και την Παγκόσμια αγορά με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας αλλά και στον χώρο τη ενέργειας ακόμη και με την μορφή συμπράξεων (Consortium), υποδηλώνοντας ότι ο δρόμος για την ορθολογική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και ουσιαστικά την επιβίωσή της εξαρτάται κατά πολύ από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αδυνατούσαν όλα αυτά τα χρόνια να αντιληφθούν οι Κυβερνήσεις της Χώρας και να την ρυθμίσουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα με αποτέλεσμα να οδηγήσουν την ΛΑΡΚΟ σε αδιέξοδο.

Ακόμη και τώρα που η εκδήλωση σοβαρού ενδιαφέροντος έρχεται να διαψεύσει την πρότερη επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης ότι η ΛΑΡΚΟ δεν έχει καμία αξία και πωλείται για ένα ευρώ, ηκυβέρνηση απαξιώνει το έμψυχο υλικό και πετάει στα σκουπίδια της διαπραγμάτευσης την εμπειρία και τεχνογνωσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μαζί με τις ζωές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 χωρίς περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων, χωρίς περικοπές σε δαπάνες και ανταλλακτικά, με αντίστοιχες τιμές Νικελίου (19.000 $/Tn), η ΛΑΡΚΟ κατέγραψε 10 εκατομμύρια κέρδη αλλά η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εκτός του ότι έχει κατεβάσει τους διακόπτες στην παραγωγή της ΛΑΡΚΟ αδυνατεί να στηρίξει ακόμη και τον προγραμματισμό του Ειδικού Διαχειριστή που διόρισε με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ συνάλλαγμα ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Ελληνική οικονομία είναι τραγικές.

Χαιρετίζουμε λοιπόν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που αρνούνται να συναινέσουν στις απολύσεις τους!

Τα 5 Επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τονίζουν σε κοινή επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας: «Επίσης με σαφήνεια τοποθετούμαστε και λέμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η προοπτική συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ κρίνεται από το αν θα βρεθεί ή όχι επενδυτής. Σας θυμίζουμε πως και εσείς οι ίδιοι λέτε ότι «το νικέλιο και το κοβάλτιο έχουν προοπτικές», «μπορεί να υπάρξει με βάση τη ΛΑΡΚΟ ανάπτυξη» κ.λπ., τα οποία τα επιβεβαιώνουμε και ισχύουν. Για μας είναι σίγουρο και τεκμηριωμένο ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες δυνατότητες.

Θεωρούμε ότι είναι το λιγότερο αντιφατικό να τις αναγνωρίζετε και την ίδια στιγμή να λέτε πως αν δεν βρεθεί επενδυτής η λύση είναι η πτώχευση και το λουκέτο».

Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς των εργαζομένων, να τους αντιμετωπίσει όπως τους αξίζει και να συζητήσει σοβαρά μαζί τους τις προτάσεις που έχουν καταθέσει επίσημα στην Βουλή των Ελλήνων!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΛΑΡΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΟΙΚΤΗ!


Πηγή

Leave a Reply