Παύλος Χρηστίδης: «Η Κυβέρνηση μετατρέπει το ερώτημα “φύλαξη ή ασυδοσία” στο “αστυνομία ή όχι αστυνομία”. Η παιδεία στα αζήτητα των μεταρρυθμίσεων»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό alpha 9,89 και στον Δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη επεσήμανε εμφατικά μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Προσδιόρισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ναρκοθετεί τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που φυτοζωεί. Ο κ. Χρηστίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συμπεριφέρεται αλαζονικά και ανερμάτιστα απέναντι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Τόνισε ότι πρακτικά υπάρχει απόλυτη ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις της εστίασης οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και αυτό φυσικά απαιτεί οργανωμένο σχέδιο το οποίο δεν θα αλλάζει από ώρα σε ώρα και από μέρα σε μέρα. Παράλληλα επεσήμανε ότι όταν η χώρα δανείζεται με τον τρόπο που συνεχίζει να δανείζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χρήματα υπάρχουν τα οποία μπορούν να διατεθούν σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη κι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Χρηστίδης δήλωσες ότι «στη χθεσινή επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε με την κα Γεννηματά, στο κέντρο της Αθήνας επισκεφτήκαμε επιχειρήσεις οι οποίες επί της ουσίας είναι κλειστές. Δεν δουλεύουν με κανένα τρόπο. Είδαμε από κοντά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι καθημερινά και συζητήσαμε αυτό που μας είπε ο κύριος Καββαθάς ότι αν τα χρήματα είχαν διατεθεί πιο έξυπνα, πιο αποτελεσματικά, αναλογικά θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί πολύ πιο ουσιαστικά τα πολύ μεγάλα προβλήματα». Η εστίαση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το ελληνικό Δημόσιο, χρειάζεται άμεσα στήριξη. Εμείς έχουμε καταθέσει μία δέσμη προτάσεων που αφορά την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους εισφορών σε ποσοστό 100% για έξι μήνες και την μείωση στην εστίαση για το 2021 και προφανώς μείωση δημοτικών τελών καθώς επίσης και την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία θα έχει και ρήτρα διατήρησης προσωπικού έτσι ώστε το 30% της ενίσχυσης να είναι δάνειο και να μην επιστραφεί το 50% όπως ακριβώς προβλέπεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το παραπάνω είναι κάτι το οποίο αποτελεί λογική εξέλιξη. Μιλάμε για χρέη τα οποία δεν δημιουργήθηκαν με ευθύνη των επιχειρηματιών, δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. 

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα καταστήματα της εστίασης κινδυνεύουν με αφανισμό, τόνισε οκ. Χρηστίδης, και δεν τα βγάζουν πέρα με τίποτα. Και μαζί τους χιλιάδες άνθρωποι που ζουν από αυτά. Δεν πρέπει να μπουν λουκέτα και φυσικά δεν πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά. Γι’ αυτό, όπως προσδιόρισε και η κα Γεννηματά, καλούμε την κυβέρνηση άμεσα, να υιοθετήσει τα στοχευμένα και ρεαλιστικά μέτρα στήριξης που έχουμε προτείνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Πριν να είναι αργά.

Ακολούθως ο κ. Χρηστίδης τόνισε και για το θέμα της πανδημίας και των νέων μέτρων, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τους αυτοσχεδιασμούς και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Με τις παρεμβάσεις τους δίχασαν και τους επιστήμονες και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια στην κοινωνία. Κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών για το πως αποφασίζουν και ενισχύουν την αναποτελεσματικότητα των – ούτως ή άλλως – προβληματικών μέτρων. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής, ούτε λέξη για το συνωστισμό και τα κρούσματα στα σχολεία.

Χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης επεσήμανε ότι «μέχρι εχθές το βράδυ πολύ αργά, χτυπούσαν τα τηλέφωνα μας από ανθρώπους οι οποίοι δεν ήξεραν αν λειτουργεί το take way σήμερα, πως θα λειτουργήσει, δεν είχαν βγει οι αντίστοιχες ενημερώσεις παρά μόνο ότι είπε ο κύριος Χαρδαλιάς και αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προγραμματίσουν οι επιχειρήσεις τα πάνταΑυτό δημιουργεί και τεράστια ψυχολογική πίεση και κόπωση, η οποία κατά την άποψή μας θα είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας, γιατί η οικονομία είναι ψυχολογία στην ουσία, ο κόσμος θέλει να δουλέψει, θέλει να βγει προς τα έξω, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες προστασίας της ζωής και της υγείας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κολλάει μόνο το Σάββατο κορωνοϊός ή μέχρι της 6 το απόγευμα…Έλεος».

Σχετικά με το ν/σ για την παιδεία ο κ. Χρηστίδης δήλωσε ότι ουσιαστικά δεν λύνει κανένα ουσιαστικό ζήτημα, η κυβερνητική επιλογή για αστυνομικό σώμα μέσα σε κάθε πανεπιστήμιο υπό τις εντολές του αρχηγού της αστυνομίας ή του αρμόδιου υπουργού, είναι αντισυνταγματική και αναποτελεσματική. Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Με την επιλογή αυτή η Κυβέρνηση σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά όχι αυτού του τύπου. Μετατρέπει το ερώτημα «φύλαξη ή ασυδοσία» στο «αστυνομία ή όχι αστυνομία». Επιτρέπει έτσι σε αυτούς που θέλουν τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ξέφραγο αμπέλι να «κρυφτούν» πίσω από το «όχι στην αστυνομία». Ποιος κερδίζει τελικά από αυτή την αντιπαράθεση. Ποιος τρίβει τα χέρια του; Οι αρνητές της φύλαξης και το τεχνητό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε καθαρά, Ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία. Ναι στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Όχι στο δόγμα νόμος και τάξη. Όχι στα αστυνομικά τμήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Όχι στους αστυνομικούς με γκλομπ και χειροπέδες μέσα στις σχολές. Όχι στις κάμερες μέσα στην τάξη και στην παρακολούθηση με drones.

Ιδιαίτερα ο κ. Χρηστίδης επεσήμανε ότι «Μακάρι να διαψευστώ, αλλά σας λέω την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να λειτουργήσει, διότι εκ των πραγμάτων είναι μία επιλογή η οποία δεν είναι αποδεκτή ούτε από την αστυνομία, ούτε από τους πρυτάνεις, ούτε από τους καθηγητές, ούτε από τους φοιτητές, ούτε από όλους αυτούς παρακολουθούμε ψύχραιμα τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων ασφαλείας στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο. Θα μπορούσε να υπάρχει σύμφωνα με την πρόταση που καταθέσαμε εμείς μετά από μία έρευνα που κάναμε στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, ένα ειδικό σώμα εκπαιδευμένο το οποίο θα προστατεύει την περιουσία του ελληνικού πανεπιστημίου και τη ζωή των φοιτητών. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, αυτό θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να το κάνει, να προσληφθούν άνθρωποι που θα ασχολούνταν με αυτό και όχι να βάλουμε την ελληνική αστυνομία σε έναν δρόμο τον οποίο η ίδια δεν τον θέλει». 

Παράλληλα τόνισε, ότι το νομοσχέδιο αυτό φέρνει πειθαρχικά μέτρα, τα οποία αφορούν μόνο φοιτητές, ενώ για τους καθηγητές δεν υπάρχει καμία απολύτως κουβέντα, αυτό δείχνει και την αντίληψη εξυπηρέτησης που έχει κυρία Κεραμέως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, φέρνει συγκεκριμένες αντιλήψεις οι οποίες δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την αξιολόγηση και με την αριστεία στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά έχουν να κάνουν μόνο με τον τρόπο με τον οποίο θα υποβαθμιστούν κάποια τμήματα ανά τη χώρα εξυπηρετώντας επί της ουσίας τα ιδιωτικά κολέγια σε σχέση με τα δημόσια πανεπιστήμια. Όπως επεσήμανε , η ΝΔ, δεν ενδιαφέρεται να ανεβάσει τα ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη της ποιότητας της Παιδείας, ενδιαφέρεται άρον άρον να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία και το έχει κάνει το τελευταίο διάστημα επανειλημμένως με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλα τα κολέγια τα οποία λειτουργούν στη χώρα. Η μεταρρύθμιση αυτή έχει να κάνει με τις εξετάσεις της τρίτης λυκείου αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους μαθητές, οι οποίοι αγωνιούν για την προοπτική τους, εμείς έχουμε μια πάγια θέση, την θέση αυτή την εκφράσαμε και στο δημόσιο διάλογο τελευταία χρόνια, πιστεύω ότι πρέπει να αποσυνδεθεί το λύκειο από το πανεπιστήμιο και τις σπουδές, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πραγματική εκπαίδευση των μαθητών μας στο σχολείο, να μην είναι μόνο ένα εξεταστικό κέντρο, στο οποίο η αγωνία θα έχει να κάνει με τις πανελλαδικές και στη συνέχεια ο κάθε μαθητής να επιλεγεί το που και πως θέλει να σπουδάσει. Αυτός είναι ένας δρόμος που ακολουθούν τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και κατά την άποψή μας είναι νομοτέλεια να έρθει και στη χώρα. Ο τρόπος με τον οποίο κάθε υπουργός βλέπει τον εαυτό του με αποσπασματικές ανακοινώσεις, χωρίς να υπάρχει το εθνικό συμβούλιο για την παιδεία σε πλήρη λειτουργία, δε λειτουργεί αυτή τη στιγμή, χωρίς να ενημερώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δείχνει ότι όλο αυτό θα ξανά άλλαξε μόλις άλλαξε κυβέρνηση στη χώρα. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να αλλάζει εκπαιδευτικό σύστημα κάθε δύο χρόνια και αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα να έχει να κάνει κυρίως με την Δευτέρα και Τρίτη λυκείου πρέπει να υπάρχει από το νηπιαγωγείο και πάνω όχι πάνω από την Τρίτη λυκείου και κάτω.


Πηγή

Leave a Reply