Νομοσχέδιο για ΑΕΙ: καταργούν το κοινωνικό διάλογο εφαρμόζονντας το “νόμος και τάξη” παντού

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της ιστοσελίδας rosa.gr σχετικά με το θέμα της φύλαξης των ΑΕΙ απάντησε ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, ως εξής:

“Το δόγμα “νόμος και τάξη” είναι κυρίαρχο στην πανδημική πολιτική της ΝΔ, αφού είναι κεντρική τους επιλογή να καταργήσουν τον κοινωνικό διάλογο. Πιστεύουν ότι θα λύσουν  κοινωνικά ζητήματα με την αστυνομοκρατία. Κατάργησαν το άσυλο πριν ενάμιση χρόνο και το Νοέμβριο του 2019, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωνε ότι “η αστυνομία δεν έχει δουλειά στα πανεπιστήμια”. Χθες ανέφερε στη Βουλή ότι “μόνο η Αστυνομία μπορεί”. Άρα το νομοσχέδιό τους είναι ομολογία αποτυχίας. Ένα νομοθέτημα έσχατης λύσης και συντηρητικής λογικής, μια άρνηση της συνολικής μεταρρύθμισης που χρειάζεται το πανεπιστήμιο. “Φυτεύει” αστυνομικά τμήματα μέσα στα ΑΕΙ, δημιουργεί εστίες έντασης και είναι αντίθετο σε κάθε ευρωπαϊκή και δυτική πρακτική.

Προφανώς δεν είναι όλα τα πανεπιστήμιά μας “θύλακες ανομίας” όπως λένε. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα, η λύση είχε δοθεί με το ν.4009/2011 του ΠΑΣΟΚ, που είχε υπερψηφίσει και η ΝΔ, αλλά στη συνέχεια τον υπονόμευσε και τον κατήργησε. Επαναφέρουμε την πρότασή μας για μια “δημοκρατική αστυνομία”, ένα ειδικό σώμα φύλαξης, που λογοδοτεί στην πρυτανεία, συνεργάζεται με την Αστυνομία και τις Αρχές, εκπαιδεύεται από αυτές. Κάθε ενδιαφερόμενος, φοιτητής, καθηγητής, ερευνητής και οι εργαζόμενοι θα είναι εφοδιασμένοι με κάρτα εισόδου. Αυτό γίνεται στις χώρες που θέλουμε να μοιάσουμε, ώστε να προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο. Η συνταγή της Κυβέρνησης εφαρμόζεται στην Τουρκία του Ερντογάν και σε μη δημοκρατικά καθεστώτα».


Πηγή

Leave a Reply