Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Προβληματικό το “έξυπνο” ακορντεόν»

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή «Το gps της επικαιρότητας» με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα 

Τρίτο κύμα της πανδημίας 

  • Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός, για να αντιληφθεί  ότι το περιθώριο που υπήρχε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε. Οι απαιτούμενες κινήσεις  προετοιμασίας και πρόληψης δεν ήταν επαρκείς. Ενδεικτικά  αναφέρομαι στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας,  είτε αυτό λέγεται Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είτε πραγματική στήριξη των ανθρώπων του ΕΣΥ,  είτε μία σειρά διαδικασιών που θα μπορούσαν να στηρίξουν την πρωτοβάθμια και πολλές άλλες δομές του. Επίσης η χώρα μας, δυστυχώς, είναι τελευταία μεταξύ των 15 δυτικοευρωπαϊκών κρατών στον δείκτη που αφορά στο πλήθος των τεστ ανά αναλογία πληθυσμού, γεγονός που καταδεικνύει την προβληματική ιχνηλάτηση με αποτέλεσμα ένα 80% των κρουσμάτων, καθημερινά, να είναι «ορφανά». 

Εμβόλιο

  • Τα σημερινά δεδομένα δεν μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ως προς το χρόνο μιας στοιχειώδους  ανοσίας του πληθυσμού και  το ζητούμενο είναι, μέχρι να φτάσουμε στην πλήρη ανοσία, πώς μπορούμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση.  
  • Η λογική του «έξυπνου ακορντεόν» που έχει ως στρατηγική η κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα. Η διαρκής διαδικασία του ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών δεν βοηθά στη βιωσιμότητα τους και επιβαρύνει την ψυχολογία τόσο των ίδιων όσο και των καταναλωτών.  
  • Ως Κίνημα Αλλαγής  έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλές άνοιγμα με υγειονομικούς όρους, φεύγοντας από την γενική και καθολική εφαρμογή οριζόντιων μέτρων. 

Μαζικά τεστ και έλεγχος του επιδημιολογικού φορτίου ξεχωριστά σε κάθε νομό και νησί της χώρας, «στεγανοποίηση» των περιοχών και επιβολή 48ωρου αρνητικού τεστ για τις μετακινήσεις μεταξύ των νομών και των νησιών, και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, εξειδικευμένα μέτρα σε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Επανάληψη της διαδικασίας των τεστ κάθε 20 μέρες ώστε να επανεξετάζεται και το επιδημιολογικό φορτίο αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. 

Αυτό μας εξασφαλίζει  ένα ασφαλές μακροπρόθεσμο άνοιγμα και όχι απλά σπασμωδικά μέτρα με ορίζοντα δεκαημέρου. 


Πηγή

Leave a Reply