Φώφη Γεννηματά: «Ο γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ ξεπροβάλλει»

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Είναι φανερό κ. Πρόεδρε ότι ο κ. Πρωθυπουργός επέλεξε για άλλη μια φορά το πινγκ πονγκ με τον κ. Τσίπρα, διότι αυτού του είδους η αντιπαράθεση τον βολεύει. Και αναρωτιόμουν, πάνω που τους άκουγα, τι σχέση μπορεί να έχει με τα όνειρα και τις αγωνίες της νέας γενιάς αυτή η προσπάθεια συμψηφισμού των λαθών και του τραμπουκισμού των παρατάξεων και των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Σας απαντώ εγώ, απολύτως καμία.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο, μοιάζουν. Μοιάζουν πάρα πολύ η Νέα Δημοκρατία με το ΣΥΡΙΖΑ. Και φαίνεται πως ξεπροβάλλει πλέον ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Και επειδή μας προκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης -για συνεννόηση- θέλω να του πω εκτός από όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκε για το παρελθόν, υπήρξε και η Προοδευτική Παράταξη, υπήρχαν προοδευτικοί άνθρωποι. Έχει κατοχυρωθεί η δυνατότητα να δίνονται υποτροφίες στους άριστους σε αυτή τη χώρα, από το 1951, με υπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Και το καταθέτω στα πρακτικά, γιατί φαίνεται ότι του διαφεύγει.

Αν λοιπόν θέλει συνεννόηση για αυτό το θέμα, εγώ τον προκαλώ να αποσύρει το σχέδιο νόμου του και να αποδεχθεί και να ψηφίσει -και μαζί βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά κυρίως αφορά την Κυβέρνηση αυτό, να ψηφίσει την πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας, γιατί υπάρχει προοδευτική λύση για τη φύλαξη των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων.

Και όλη αυτή η συζήτηση έχει μεγάλη σημασία γιατί γίνεται κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Η χώρα από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκεται σε καθεστώς επαναλαμβανόμενου lockdown και από σήμερα ξανά σε σκληρή καραντίνα, που δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας και εντείνει την ανασφάλεια στους πολίτες.

Εδώ φθάσαμε με την πολιτική του βλέποντας και κάνοντας.

Με την Κυβέρνηση που δεν προλαβαίνει, δεν παρεμβαίνει έγκαιρα, αυτοσχεδιάζει και τρέχει πίσω από την πανδημία.

Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο. Μέσα στην αλαζονεία της η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν άκουγε τις καμπάνες αλλά με τις παρεμβάσεις της δίχασε και τους επιστήμονες.

Τι είδαμε τις κρίσιμες ώρες που τα κρούσματα ανέβαιναν;

Ρεσιτάλ ανευθυνότητας.

Είδαμε ότι τίποτα δεν μάθατε από τα λάθη που κάνατε τον Οκτώβριο στη Β. Ελλάδα. Τα επαναλάβατε.

Οι αποφάσεις σας να παίρνονται κάθε φορά, ανάλογα με τις πιέσεις της στιγμής.

Είδαμε ημίμετρα και παλινωδίες.

Η κοινωνία παρακολουθεί παραζαλισμένη.

Κολλάει ο ιός αν είσαι έξω από μαγαζί με άλλους ανθρώπους, αλλά δεν κολλάει αν ένας στρατός παραγόντων της ΝΔ τρώει με τον Πρωθυπουργό.

Κολλάει σε όλη την Ελλάδα, αλλά δεν κολλάει στην Πάρνηθα, τα Τρίκαλα ή την Ικαρία.

Πρόστιμα παντού για τον λαό. Αλλά κανένα πρόστιμο για υπουργούς και στελέχη της ΝΔ που παραβιάζουν τα μέτρα.

Είδαμε να αισθάνεστε υπεράνω του νόμου.

Είδαμε να εμφανίζονται Υπουργοί στα ΜΜΕ με αντιφατικές δηλώσεις.

Προχθές ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα προτείνει στους επιστήμονες σκληρό lockdown και πως τα σχολεία αποτελούν εστίες διασποράς, αδειάζοντας την υπουργό Παιδείας που επέμενε να μην “βλέπει” τον συνωστισμό στις τάξεις. Αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης, που άλλα έλεγε την ίδια ώρα σε τηλεοπτικό κανάλι.

Τελικά οι Υπουργοί προτείνουν στους επιστήμονες ή οι επιστήμονες στην Κυβέρνηση; Ποιος έχει τα δεδομένα στα χέρια του και πως τα χρησιμοποιεί;

Κύριε πρωθυπουργέ, η συσκότιση των δεδομένων βάσει των οποίων η κυβέρνησή σας λαμβάνει τις αποφάσεις για επιβολή περιορισμών, δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες και ενισχύει τις θεωρίες συνωμοσίας.

Τα αντιφατικά μηνύματα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του πολίτη μαζί δε με τις οικονομικές συνέπειες και τα ανεπαρκή σας μέτρα στήριξης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Πάρτε νέα γενναία μέτρα, όχι άλλα ημίμετρα και στην οικονομία.

  • Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι για μήνες να ζουν με 534 ευρώ, όταν οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Αυξήστε την αποζημίωση σε όσους είναι σε αναστολή εργασίας στο 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ.
  • Δεν μπορεί οι επαγγελματίες να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, όπως κυνικά τους ζητά ο Αρμόδιος Υπουργός.

Είναι ανάγκη να πάρουν ανάσα η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Πάρτε επιτέλους αποφάσεις:

  • Να μην επιστραφεί το 70% των προκαταβολών.
  • Να γίνει ρύθμιση και κούρεμα κατά 30% των υποχρεώσεων τους.
  • Να επιδοτηθούν κατά 100% οι ασφαλιστικές εισφορές τους όταν ανοίξουν, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
  • Δεν μπορεί τέλος να αφήνετε τους αγρότες εκτός των μέτρων. Αλλά και 350.000 μακροχρόνια άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ στην τύχη τους.

Καλύψτε τους με το επίδομα ανεργίας για όσο διαρκεί η πανδημία.

Απευθύνθηκε προχθές στους πολίτες ο Πρωθυπουργός , αλλά δεν αισθάνθηκε την ευθύνη και την ανάγκη να απολογηθεί σε αυτούς.

Ούτε χθες στη συνέντευξή του. Τα έκρινε σχεδόν όλα καλώς γενόμενα. Η εικόνα που μεταδίδεται είπε τον αδικεί.

Ξεχνάει ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής του είναι που δημιουργούν το πρόβλημα.

Οι ίδιοι προκαλούν την αγωνία και την ενόχληση.

Όχι μόνον για την αναποτελεσματικότητα και τα προβλήματα συντονισμού της κυβέρνησης αλλά και για την άρνησή του να αναλάβει την δική του ευθύνη για τα αλλεπάλληλα λάθη.

Ο αυταρχισμός του κ. Πρωθυπουργού ενδυναμώνει και συντηρεί την ανασφάλεια και τον θυμό.

Βρήκε βέβαια σωσίβιο για άλλη μια φορά στον κ. Τσίπρα, με τις προκλητικές και ανεύθυνες δηλώσεις του για το ρίσκο από τις πορείες.

Δεν θα παρακολουθήσουμε τον διαγωνισμό ανευθυνότητας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ενδιαφέρει κανέναν αυτός ο συμψηφισμός λαθών που επιχειρείται.

Κάθε μέρα που περνάει κύριοι, όλο και πιο ίδιοι φαίνεστε.

Τα δοξαστικά με το αζημίωτο από πολλά ΜΜΕ θα τελειώσουν γρήγορα και θα μείνει η πραγματικότητα.

Εμείς δεν μένουμε στην κριτική, όσο υπάρχει ο κοινός εχθρός ο ιός, με τις προτάσεις μας αποσκοπούμε στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής, από τις 29/1 να υπάρξει Προ ημερησίας συζήτηση αποκλειστικά για τις εξελίξεις στην πανδημία χωρίς ανταπόκριση από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Ζητώ τον καθορισμό της εδώ και τώρα. Το τελευταίο κατά τον Πρωθυπουργό μίλι, είναι δυσκολοδιάβατο και χρειάζεται για να το περάσουμε να αποφύγουμε άλλα λάθη.

Λάθη που μπορούν για την υγεία και την οικονομία να αποβούν μοιραία.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έρχομαι τώρα στο σχέδιο νόμου που συζητάμε.

Ας φανταστούμε μια εικόνα από το μέλλον.

Ένας ουσιαστικά ανεκπαίδευτος ειδικός φρουρός που περιπολεί μέσα στο Πανεπιστήμιο με «αστυνομική ράβδο» και χειροπέδες (σύμφωνα με τον Υφυπουργό Παιδείας), χάνει την ψυχραιμία του από μια λεκτική πρόκληση κάποιων ακραίων φοιτητών και σηκώνει το γκλοπ του να κτυπήσει.

Το τι θα επακολουθήσει μπορεί ο καθένας από εμάς εύκολα να σκεφτεί.

Αυτό θέλει η Κυβέρνηση;

Αυτό επιδιώκει με το νομοθέτημα της;

Δημιουργώντας ουσιαστικά αστυνομικά τμήματα και μόνιμες περιπολίες μέσα στα Πανεπιστήμια;

Που καθοδηγούνται μάλιστα από την αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με κάμερες μέσα στα αμφιθέατρα και παρακολούθηση με drones!!

Μια εικόνα βαθιά καθεστωτική και αυταρχική. Που παραβιάζει ευθέως και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Γιατί σε καμία δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνονται αυτά.

Παντού οι υπηρεσίες φύλαξης υπάγονται και παίρνουν εντολές από τις πανεπιστημιακές αρχές. Και αποτελούνται είτε από υπαλλήλους του Ιδρύματος, είτε από ιδιωτική security που επιλέγει και ελέγχει το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Με την επιλογή αυτή η Κυβέρνηση, σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά όχι αυτού του τύπου.

Μετατρέπει το ερώτημα «φύλαξη ή ασυδοσία» στο «αστυνομία ή όχι αστυνομία».

Επιτρέπει έτσι σε αυτούς που θέλουν τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ξέφραγο αμπέλι να «κρυφτούν» πίσω από το «όχι στην αστυνομία».

Η ευνομία στα Πανεπιστήμια συνδέεται με σεβασμό της δημοκρατίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Αυτά που εσείς της ΝΔ με τις παρεμβάσεις σας παραβιάζετε.

Ποιος κερδίζει τελικά από αυτή την αντιπαράθεση;

Σε καμία περίπτωση όσοι πραγματικά θέλουν και μοχθούν για ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

  • Ούτε οι φοιτητές που διψούν για μάθηση και γνώση.

Ούτε και οι οικογένειες, που θέλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε ένα χώρο ελευθερίας γνώμης και λόγου, που κανείς με τη βία δεν θα μπορεί να παρεμποδίσει.

Κανείς από αυτούς.

Οι κερδισμένοι θα είναι οι αρνητές της φύλαξης, αυτοί που θέλουν την βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια.

Και βέβαια το δίπολο της συμφοράς, το τεχνητό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πάει άλλο, αυτό το δίπολο δεν πάει τη χώρα μπροστά.

Οι συσχετισμοί πρέπει να ανατραπούν.

Ο ένας προκαλεί και ο άλλος επιχειρεί να κερδίσει από την σύγκρουση.

Ο ένας γιατί θέλει για επικοινωνιακούς λόγους, να προβάλλει –στην άκρως συντηρητική εκδοχή του, στην υπερβολή του-το δόγμα νόμος και τάξη.

Και ο άλλος τραβάει το άλλο άκρο του σχοινιού. Λέει αφήστε τα πράγματα όπως είναι, με βολεύει κομματικά.

Γιατί τι άλλο εξυπηρετεί αυτή η βιασύνη να κατατεθεί ένας Νόμος συγκρουσιακός, χωρίς ουσιαστικό διάλογο και επιδίωξη συναίνεσης, την ώρα μάλιστα που τα Πανεπιστήμια δεν λειτουργούν με δια ζώσης διδασκαλία λόγω της Πανδημίας και οι φοιτητές δεν είναι εκεί;

Κανείς από τους δύο δεν προσφέρει όμως πραγματική λύση στα προβλήματα που αντικειμενικά υπάρχουν στα Πανεπιστήμια.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Υπήρξαν και υπάρχουν φαινόμενα βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια.

Υπήρξαν και υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Κανένας δεν θέλει να ξαναδεί στα Πανεπιστήμια εικόνες βίας από το παρελθόν και το πρόσφατο παρόν, μπαχαλάκηδες, χτίσιμο καθηγητών, φασιστική διαπόμπευση με ταμπέλες Πρύτανη, διακίνηση ναρκωτικών και μολότωφ.

Γιατί αυτά πλήττουν ευθέως την ελευθερία του λόγου, την έρευνα και την διδασκαλία, αγαθά που συγκροτούν από κοινού το συνταγματικό κεκτημένο της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Πρώτοι εμείς η παράταξη μας, επιχειρήσαμε να το αντιμετωπίσουμε με τον Ν. 4009/2011, που έδινε την δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας, αλλά μόνο για να αντιμετωπιστούν έκνομες ενέργειες.

Αυτό το νήμα έπρεπε να ξαναπιάσουμε. Το νήμα που μας οδηγεί στον δρόμο της συνεννόησης και της κοινής προσπάθειας όλων όσων πιστεύουν σε αυτή την αναγκαιότητα.

Γιατί μόνο έτσι θα φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όμως η Κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο του αυταρχισμού.

Για δεύτερη μάλιστα φορά.

Αποδεικνύει ότι δεν διδάσκεται από τα λάθη της.

Αποδεικνύει ότι ο αυταρχισμός είναι συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας και της πολιτικής της.

Έτσι έκαναν και με τον νόμο για το άσυλο, αρνούμενοι κάθε συνεννόηση, παρά τις προσπάθειές μας.

Έκαναν μια τρύπα στο νερό.

Το νόμο δεν τον εφάρμοσαν οι ίδιοι στη συνέχεια.

Τους τα λέγαμε και τότε και προσπάθησαν με μαύρη προπαγάνδα να διαστρεβλώσουν τη θέση μας.

Τώρα επανέρχονται.

Ο κατήφορος φθάνει στον πάτο.

Προειδοποιούμε ξανά.

Την ίδια τύχη θα έχει και αυτό το νομοθέτημα, όπου κυριαρχεί η λογική της αστυνομοκρατίας.

Δεν πρόκειται να αποδώσει ένας συγκρουσιακός νόμος που τους βρίσκει όλους αντίθετους μέσα στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, που δεν εξασφαλίζει ευρύτερη αποδοχή και συνεννόηση.

Αντί για συνεννόηση, η Κυβέρνηση απαντά με επίθεση στις Πρυτανικές αρχές.

Ένα ακόμη λάθος, αποτελεί αυτή η αυθαίρετη γενίκευση.

Υπάρχουν ασφαλώς Πρυτάνεις που αποδέχθηκαν ή σιώπησαν σε απαράδεκτα φαινόμενα, που δεν αντέδρασαν όπως έπρεπε.

Αλλά υπάρχουν και πολλοί που είχαν το θάρρος να καλέσουν με ευθύνη τους τις δημόσιες αρχές, όταν αυτό ήταν αναγκαίο για να προστατεύσουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και το Πανεπιστήμιο.

Το Κίνημα Αλλαγής λέει καθαρά.

Ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία.

Ναι στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Όχι στα αστυνομικά τμήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Όχι στους αστυνομικούς με γκλοπ και χειροπέδες μέσα στις σχολές.

Όχι στις κάμερες μέσα στην τάξη και στην παρακολούθηση με drones.

Υπάρχει λύση; Ναι, και την παρουσιάσαμε με την ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας

Με την πρόταση μας:

Α) Καθιερώνεται η ακαδημαϊκή ταυτότητα ή κάρτα του εργαζόμενου για την είσοδο και κίνηση των φοιτητών, διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Β) Ιδρύεται ειδική υπηρεσία φύλαξης με αυτοτελή οργανωτική δομή σε κάθε ΑΕΙ, που υπάγεται στον Πρύτανη και συνεργάζεται με τις δημόσιες αρχές. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα.

Γ) Καθορίζονται οι αρμοδιότητές της. Όπως και η ευθύνη τους για την ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών σε περίπτωση έκνομων ενεργειών.

Δ) Περιγράφονται οι διαδικασίες αξιοκρατικής στελέχωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Φύλαξης. Όπως και η δυνατότητα του Πανεπιστημίου να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις με φορείς (εταιρείες) του ιδιωτικού τομέα. Οι οποίες κατά την άσκηση του έργου τους εποπτεύονται και ελέγχονται.

Ε) Ο Κρατικός Προϋπολογισμός με επιπλέον χρηματοδότηση, καλύπτει το κόστος των δαπανών για τη φύλαξη των ΑΕΙ.

Για μας αυτή είναι η λύση. Η Προοδευτική λύση.

Γιατί δεν είναι Προοδευτικό να μετατρέπεται ο Πανεπιστημιακός χώρος σε χώρο ανομίας.

Ούτε είναι Προοδευτική , η λογική της επιβολής καθεστώτος αστυνομοκρατίας και φόβου. Επενδύετε σε ένα αστυνομικό κράτος θέλοντας να στρέψετε την αστυνομία , που το ΠΑΣΟΚ εκδημοκράτισε, ξανά ενάντια στον πολίτη.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Με σκοπιμότητα η Κυβέρνηση φρόντισε η δημόσια συζήτηση να επικεντρωθεί στη «φύλαξη» των Πανεπιστημίων.

Σοβαρό ζήτημα, αλλά όχι το μόνο. Γιατί σήμερα έπρεπε εδώ στη Βουλή να συζητάμε ένα τολμηρό και καινοτόμο Νομοσχέδιο, που θα έκανε πράξη την ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ, που έχει ανάγκη η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας.

Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει σε μια ουσιαστική ολοκληρωμένη παρέμβαση, μια πραγματική μεταρρύθμιση στην Παιδεία που θα αντιμετωπίζει το μαθησιακό χάσμα, θα χτυπά τις εκπαιδευτικές ανισότητες, θα εξασφαλίζει πολλαπλές μαθησιακές διαδρομές και τελικά θα αναβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Επιδιώκουμε τη Νέα Αλλαγή.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων των μαθητών οφείλουν να μας προβληματίσουν και να επιταχύνουν τις αλλαγές.

Λέμε όχι σε τιμωρητικές λογικές σε βάρος των μαθητών που τους οδηγούν τελικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Η ΝΔ δεν έχει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, γιατί δεν πιστεύει σε αυτά.

Γι’ αυτό περιορίζεται σε επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων, στη βάση εισαγωγής, στους αιώνιους φοιτητές και στο ζήτημα της ανομίας.

Τίποτα καινούργιο.

Τι μας φέρνει σήμερα η Κυβέρνηση να συζητήσουμε με το Νομοσχέδιο της;

Τα ίδια με το 2007. Όλα θα λυθούν με την βάση εισαγωγής και τα μέτρα για τους αιώνιους φοιτητές.

  • Και πάλι το «κάρο μπροστά από το άλογο».
  • Και πάλι εμμονή σε παρεμβάσεις τιμωρητικού χαρακτήρα, χωρίς όραμα και στρατηγική για το μέλλον.
  • Βλέπουν τα αρνητικά αποτελέσματα στις εξετάσεις και λένε ότι φταίνε αποκλειστικά τα παιδιά και όχι η εγκατάλειψη, η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Με αποτέλεσμα την υποκατάσταση του από τα φροντιστήρια.
  • Τι θα αλλάξει αλήθεια αν αφήσουμε τα λύκεια όπως είναι και κόψουμε με μια μονοκονδυλιά 25.000 νέους από την Ανώτατη εκπαίδευση; Όταν μάλιστα δεν υπάρχει η εναλλακτική μιας αναβαθμισμένης τεχνικής εκπαίδευσης; Τίποτε. Απλά θα οδηγηθούν χιλιάδες νέοι άνθρωποι στα ιδιωτικά κολλέγια και στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Γιατί με βάση την ως τώρα πολιτική της Κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, αυτός είναι ο στόχος της, ο στόχος της ΝΔ.

Είναι τελικά σοβαρή εικόνα το να έρχεται αυθαίρετα η Υπουργός, να καθορίζει με διάφορους δικούς της αλγόριθμους, το πόσοι φοιτητές θα εισάγονται σε κάθε σχολή; Αδιαφορώντας για την ουσία, για το τι μπορεί να προσφέρει η κάθε σχολή στον φοιτητή και κατά πόσο θα μπορεί να ανταποκριθεί στο εκπαιδευτικό έργο; Η απάντηση είναι βέβαια ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Είναι μάλιστα προκλητικό να επιχειρείται να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο από την φετινή χρονιά, χωρίς να σκέφτεται η Κυβέρνηση τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μέσα στην πανδημία.

  • Υπάρχουν όμως και αυτά που πρέπει να γίνουν .

Προτεραιότητα για μας έχουν:

Πρώτον, η θέσπιση του Εθνικού Απολυτήριου, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Που απεικονίζει την παρουσία του μαθητή στις τελευταίες τάξεις ενός αναβαθμισμένου Λυκείου και μια εξέταση με βάση Τράπεζα Θεμάτων.

Δεύτερον, ένα Ισχυρό Πανεπιστήμιο, με νέο χωροταξικό σχεδιασμό των σχολών, με εξωστρέφεια, με σύνδεση με την παραγωγή, την καινοτομία, την έρευνα. Επαρκή χρηματοδότηση στη βάση σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης.

Και τρίτον η αναβάθμιση της δημόσιας τεχνολογικής εκπαίδευσης ώστε να υπάρχουν ευκαιρίες για την νέα γενιά, να μην έχει ως μόνες διεξόδους την είσοδο σε μια οποιαδήποτε Πανεπιστημιακή σχολή ή την ιδιωτική εκπαίδευση.

Από κει και πέρα τα ίδια τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να εκπαιδεύσουν σε κάθε σχολή και τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτουν με βάση το ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ.

Τέλος, πιστεύουμε στην αντιμετώπιση του θέματος των αιώνιων φοιτητών, έχουμε φέρει εξάλλου σχετικές ρυθμίσεις. Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ άρχισε να ξηλώνεται από τη ΝΔ και το ξήλωμα ολοκληρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου πρέπει να ελέγχουν περιπτώσεις που σχετίζονται με θέματα υγείας, σοβαρά οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα και να διασφαλίζουν ότι οι φοιτητές αυτοί θα έχουν δεύτερη ευκαιρία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Το Νομοσχέδιο αυτό το καταψηφίζουμε.

Είμαστε συνολικά απέναντι στην αυταρχική λογική της Κυβέρνησης.

Είμαστε απέναντι στην παραβίαση του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου.

Δεν αναβαθμίζει τη Δημόσια εκπαίδευση.

Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και πιστεύουμε ότι είναι ώρα να δημιουργηθεί ευρύ κίνημα για τη Νέα Αλλαγή και στην εκπαίδευση που μόνο η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να κάνει πράξη.

Εμείς σε συνεννόηση, συνεχή διάλογο και μαζί με τους ανθρώπους της εκπαίδευσης, μαζί με όσους αντιλαμβάνονται την ανάγκη των τομών που θα δημιουργήσουν ίσες ευκαιρίες για γνώση σε όλους τους νέους ανθρώπους, θα συνεχίσουμε με τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις μας να δείχνουμε το τι πρέπει να γίνει για το μέλλον.


Πηγή

Leave a Reply