Διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Βασικό Εισόδημα Πανδημίας ΤΩΡΑ!»

Κάθε μέρα που περνά, το κοινωνικό κόστος πληρώνεται από τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας: απώλεια θέσεων εργασίας, απουσία εισοδημάτων για τους αυτοαπασχολούμενους, επισφαλώς και μη δηλωμένους εργαζόμενους και τεράστιο οικονομικό άγχος που αυξάνεται εκθετικά. Παρά τα έκτακτα μέτρα, η συντριπτική πλειοψηφία ούτως ή άλλως επιβίωνε με ελάχιστες ως μηδενικές αποταμιεύσεις σαν αποτέλεσμα της λιτότητας των προηγούμενων δέκα χρόνων και της αναδιανομής υπέρ του κεφαλαίου που αυτή προκάλεσε.

Ομιλήτριες/ομιλητές:

Δώρα Σταθοπούλου: Πρωτοβουλία για το Βασικό Εισόδημα Πανδημίας

Δέσποινα Κουτσουδάκη: Εργαζόμενη στον χώρο της εστίασης

Στέφανος Τσιμπουρλάς: Εργαζόμενος στον χώρο του πολιτισμού

Παρεμβαίνει η Λορέτα Μακόλι: εκπρόσωπος της οργάνωσης ενωμένων γυναικών Αφρικής.

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων μετατράπηκαν από την κυβέρνηση σε επιδοματούχους των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα ενώ η περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων παρουσιάστηκε ως λύση στην ανεργία. Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, οι deliverαδες και οι εργαζόμενοι/ες στα supermarket, οι μπλοκάκιδες και οι αυτο-εκμεταλλευομένοι, αρνούνται να ζήσουν με ένα φιλικό χτύπημα της κυβέρνησης στην πλάτη και ένα επίδομα 400 ευρώ.

Όμως οι επιπτώσεις του COVID-19 έχουν βαθιά ταξικό πρόσημο. Η επιβίωση όλων μας δεν μπορεί να ανάγεται σε ζήτημα ατομικής ευθύνης. Η απάντηση μας οφείλει να είναι άμεση και περνάει μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες για μία καλύτερη ζωή

To Bασικό Eισόδημα Πανδημίας εγγυάται την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και δεν υποκαθιστά άλλες κοινωνικές παροχές (πχ επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά, ανεργίας).

Για να αποτελεί πραγματικό δείκτη προστασίας κάθε πολίτη θα πρέπει να διαμορφώνεται και σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης. Δεν είναι μέρισμα που δίδεται άπαξ και αποσπασματικά. Αντίθετα, συνεκτιμά τα όποια κόστη που προκύπτουν από δάνεια, ενοίκια, πληρωμές ΔΕΚΟ κλπ που βαρύνουν κάθε πολίτη και να καλύπτει βασικές προϋποθέσεις.

Ο στόχος είναι, όχι απλά να καλύπτει τις ελάχιστες βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων όπως τα προγράμματα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που στηρίζεται στην λογική του ελάχιστου κράτους/ κράτους ύστατης καταφυγής, άλλα να εγγυάται ανθρώπινη διαβίωση σε όλους και όλες.

Η σημερινή εκδήλωση θα παρουσιάσει την καμπάνια για την θέσπιση ΒΑΣΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. Καλούμε όλους και όλες όσους έχουν πληγεί από την κρίση και την διαχείριση της κυβέρνησης να συμμετέχουν και να ενδυναμώσουν της καμπάνια.


Για την εκδήλωση, πατήστε ΕΔΩ.

Ψήφισμα για το Βασικό Εισόδημα Πανδημίας – υπογράφουμε ΕΔΩ.


Πηγή

Leave a Reply