Βασίλης Κεγκέρογλου: «Η Σοσιαλδημοκρατία ως απάντηση στην κρίση»

Άρθρο του Βασίλη Κεγκέρογλου, Γραμματέα Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

Η υγειονομική κρίση καθορίζει την ατζέντα του σήμερα αλλά και του αύριο, με  αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα την προστασία της υγείας του ανθρώπου και την αντιμετώπιση των  επιπτώσεων της πανδημίας σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Το κυριότερο  μήνυμα της πανδημίας αφορά το αναπτυξιακό πρότυπο που επικράτησε παγκοσμίως, χωρίς κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, τον τρόπο τόσο της διαχείρισης των παγκόσμιων και δημόσιων υποθέσεων όσο και της κατανομής του παραγόμενου πλούτου.  Η αύξηση της φτώχειας, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και οι αδυναμίες αντιμετώπισης των νέων κινδύνων καθιστούν  αναγκαία την ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας, την θεσμική ολοκλήρωση της Ε.Ε. και κυρίως την επαναφορά του ανθρώπου, της ζωής του και του περιβάλλοντος στο επίκεντρο των ασκούμενων πολιτικών.

Ανθρωποκεντρική πρόοδος, με βιώσιμη ανάπτυξη και σύγχρονο κοινωνικό κράτος ή με άλλα λόγια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία.

Προϋπόθεση ένα κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στο κράτος, την κοινωνία και την οικονομία.

Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες οι παραγωγοί, οι επενδυτές, είναι το ανθρώπινο και παραγωγικό κεφάλαιο, που μπορεί στο πλαίσιο ενός ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού, να αξιοποιήσει τη γνώση, τη σύγχρονη τεχνολογία και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Η προοπτική αυτή της ανθρωποκεντρικής προόδου για την Ελλάδα, μαζί με την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και ιδιαίτερα τους αδύναμους, μπορεί να προχωρήσει μόνο με ισχυρό Σοσιαλδημοκρατικό και κεντροαριστερό πόλο.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ που μιλά μεν για ανάπτυξη, αλλά ενάμισο χρόνο τώρα αρνείται να δώσει προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση του Κοινωνικού κράτους, στην αναγέννηση του ΕΣΥ, όπως υπέδειξε η πανδημία, αποδεικνύει ότι μένει πιστή στο μοντέλο της οικονομικής μεγέθυνσης χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και που πρέπει να αλλάξει.

Η “πρώτη φορά Αριστερά” του ΣΥΡΙΖΑ, που με υποσχέσεις περί “σκισίματος” των Μνημονίων, κατάφερε να αναρριχηθεί στην εξουσία, συνεργαζόμενη με την Καραμανλική δεξιά, εφάρμοσε, τα εντελώς αντίθετα από αυτά που υποσχόταν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι απέχει παρασάγγας από μια σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση, κτύπησε αλύπητα τους μικρομεσαίους με επιβολή της υπερφορολόγηση, αδιαφορώντας για την ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου και κακοποίησε την κοινωνική διάσταση του κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάργηση του ΕΚΑΣ και του κατώτερου πλαφόν στις συντάξεις και γενικότερα ο νόμος Κατρούγκαλου, η αναστολή για δύο χρόνια της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,  η κατάργηση προστασίας της α’ κατοικίας κλπ.

Με αυτές τις πολιτικές, κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και με δεδομένο ότι δεν επιτεύχθηκε συνεννόηση ούτε καν στα Εθνικά θέματα  με κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είναι ανεδαφική οποιαδήποτε σκέψη, για κυβερνητικές συνεργασίες.

Γιαυτό επιδιώκουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής σε πρωταγωνιστική δύναμη, εργαζόμενοι  σήμερα ως αξιόπιστη αντιπολίτευση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της και προετοιμάζοντας την προοπτική του αύριο, ώστε η νέα γενιά, να ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη στο πλαίσιο μιας ανθρωποκεντρικής προόδου  με βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη που προωθεί η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη και στην Πατρίδα μας.


Πηγή

Leave a Reply