Στους δρόμους, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές

Σε συλλαλητήριο, την Πέμπτη 21 Γενάρη, και ώρα 12μ., στα Προπύλαια, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ, στο άθλιο νομοσχέδιο της καταστολής και της αστυνομοκρατίας, αλλά και των νέων ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, μέσω του οποίου ιδρύεται Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καλούν οι Σύλλογοι Εργαζομένων στα πανεπιστήμια καθώς και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Φυσικού, Νομικής, Μαθηματικού, Πληροφορικής, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Πολιτικού, Οικονομικού, Δασκάλων, Νοσηλευτικής και Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) και Νέων Εστιών του ΕΜΠ, Παντείου Πανεπιστημίου, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Σχολής Μηχανικών, Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤ. Να σημειωθεί πως, την Τρίτη 19 Γενάρη, πραγματοποιούν κοινή σύσκεψη, με όλα τα μέτρα προστασίας, στην Πολυτεχνειούπολη, στου Ζωγράφου, η οποία από την Τρίτη το πρωί βρίσκεται σε διήμερο αποκλεισμό.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Οι φοιτητές δεν είμαστε «εγκληματίες» – Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές

Την Πέμπτη 14 Γενάρη και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων στο Υπουργείο Παιδείας, στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε καταστολή των κινητοποιήσεων με εκτεταμένη χρήση χημικών κατά των φοιτητών!!! Μάλιστα απαγόρευσε την πραγματοποίηση πορείας από διαδηλωτές που τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες κλπ.).

Αν η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ νομίζουν ότι θα νομοθετούν εν μέσω πανδημίας, ώστε οι φοιτητές να μην μπορούν να πουν την γνώμη τους, να συζητήσουν και να διαμαρτυρηθούν, είναι γελασμένοι!!!

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.ά.)!!! Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο! Θέλουμε να γίνουμε ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!!! Η στόχευση της ίδρυσης αυτού του σώματος είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις ή κινητοποιήσεις στις σχολές!!! Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, γιατί αυτό απαιτεί το Πανεπιστήμιο όπου η μόρφωση είναι εμπόρευμα. Κάνουμε εξεταστικές χωρίς συγγράμματα, μαθήματα με τηλεκπαίδευση και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας απειλούν και με διαγραφές με το νέο όριο φοίτησης!!!

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση δουλεύει για τους επιχειρηματίες στην εκπαίδευση. Για χάρη τους αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ώστε να έχουν λιγότεροι μαθητές πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση και παράλληλα αναγνωρίζει τα ιδιωτικά κολλέγια.

– Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στις φοιτητικές συγκεντρώσεις.

– Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου !!! Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.

– Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για μόρφωση, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!

– Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.

– Καλούμε σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 21 Γενάρη μαζί με τους εργαζόμενους των Πανεπιστημίων και τα σωματεία τους.

– Καλούμε σε κοινή σύσκεψη όλων των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας δια ζώσης με όλα τα μέτρα προστασίας την Τρίτη 19 Γενάρη στην Πολυτεχνειούπολη.

– Καλούμε όλο τον λαό να δείξει την αλληλεγγύη του. Να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα μας.

Για την κινητοποίηση στα Προπύλαια, την Πέμπτη, καλούν και Σύλλογοι Π.Ε., ΕΛΜΕ αλλά και η ΟΛΜΕ, η οποία κήρυξε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11:00 με 14:00) για τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, ανά την Ελλάδα.

«Στο ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Προωθεί ρυθμίσεις (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, διπλό μηχανογραφικό, όριο επιλογών στο μηχανογραφικό) αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εισακτέων και την κατάργηση σχολών και τμημάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών ΑΕΙ και παράλληλα θέτει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές που θα οδηγήσει στη διαγραφή φοιτητών με οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα…

Στο όνομα της “ανομίας” στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας. Κάθε προσπάθεια οργανωμένης διεκδίκησης από το φοιτητικό κίνημα για επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σύγχρονες υποδομές, αλλά και κάθε διαμαρτυρία για τις συνθήκες ζωής αυτών και των οικογενειών τους θα αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, πειθαρχικά μέτρα μέχρι και διαγραφή. Την ίδια ώρα το ΥΠΑΙΘ, εξακολουθεί να μην λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αγνοώντας επιδεικτικά της προτάσεις της ΟΛΜΕ, των γονιών και των μαθητών. Το σχέδιο της κυβέρνησης στην όλη διαχείριση της πανδημίας είναι η μετατόπιση της ευθύνης στην κοινωνία και αντίστοιχα την ευθύνη λειτουργίας των σχολείων στους ίδιους τους συλλόγους διδασκόντων», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία των καθηγητών.

Στους δρόμους, την Πέμπτη 21 Γενάρη, και Ομοσπονδίες και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και οι μαθητές. «Η φωνή των μαθητών είναι εδώ, δεν ησυχάζει, δεν σταματάμε! Είτε με ανοιχτά είτε με κλειστά σχολεία προχωράμε σε πανελλαδική μέρα δράσης μαθητών! Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε και ό,τι και να κάνουν θα μας βρίσκουν μπροστά τους!», αναφέρει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωσή της:

ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΗ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ…

…ΝΟΜΙΖΕΙ ΛΑΘΟΣ!

Η φωνή των μαθητών είναι εδώ, δεν ησυχάζει, δεν σταματάμε!

Τις τελευταίες μέρες όλοι μας παρακολουθούμε με αγωνία και προσμονή για το αν θα ανοίξουν και με τι μέτρα προστασίας τελικά τα σχολεία μας εν μέσω πανδημίας. Είδαμε το άνοιγμα των Δημοτικών και πήραμε μια γεύση… τα σχολεία άνοιξαν όπως είχαν ανοίξει τον Σεπτέμβρη και έκλεισαν τον Νοέμβρη: χάλια! Η τηλεκπαίδευση ξανά (ξανά) ξεκίνησε με τα γνωστά της προβλήματα, χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο για να βελτιωθεί …. Η Τράπεζα Θεμάτων είναι εκεί και μας περιμένει χωρίς όμως να έχουν εξασφαλιστεί ακόμα και τώρα καθηγητές!

Αντι να ασχοληθεί με αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει βάλει σκοπό… αν δεν μας “τσακίσει” ο κορονοιός, να μας “τσακίσει” η πολιτική της! Σήμερα, έδωσε στη δημοσιότητα το Νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης των τριτολύκειων στις Πανελλαδικές. Ελαχιστη Βάση Εισαγωγής που θα καθορίζεται από τα Τμήματα, Λιγότερες Επιλογές στο Μηχανογραφικό και Πανεπιστημιακή Αστυνομία!

Οι μαθητές, όμως, καταφέραμε να βάλουμε το πρώτο STOP στα σχέδια της κυβέρνησης!

Όσο και να φαίνεται ότι εν μέσω καραντίνας επικρατεί σιγή νεκροταφείου, οι δικές μας φωνές ακούστηκαν! Ότι κάναμε τον Δεκέμβρη όλοι μαζί (παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, σε δήμους και Δευτεροβάθμιες, συζητήσεις και αγωνιστικές αποφάσεις σε πάνω από 170 5μελή και 15μελή, ψήφισμα που πηγε σε εκατοντάδες τάξεις της Γ Λυκείου και υπογράφτηκε από χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα), με σιγουριά λέμε ότι έχουμε την πρώτη μας κατάκτηση! Κερδίσαμε να μην ισχύσει από φέτος η περιορισμένη δήλωση σχολών, να μην μείνουν παιδιά εκτός των σχολών προτίμησής τους!

Η κυβέρνηση, μπορεί να είναι αδίστακτη στο πόσο γρήγορα προχωρά τα σχέδιά της, αλλά ξέρει πως οι ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ. Πως να ξεχάσει τις καταλήψεις σε χιλιάδες σχολεία σε όλη τη χώρα, τις τεράστιες φετινές πορείες μας;

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

Ωστόσο, δεν μας ξεγελάνε. Ας θυμηθούμε ότι αυτό το Νομοσχέδιο το έφερε εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και απαγορεύσεις κυκλοφορίας, πάγια πλέον τακτική της κυβέρνησης για να γλυτώσει αντιδράσεις.

ΕΜΕΙΣ, ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟ ΠΙΣΩ!

Τώρα να ακουστούμε πιο δυνατά από ποτέ!

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΓΕΝΑΡΗ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ!

Είμαστε πιο δυνατοί. Εκατοντάδες μαθητικά συμβούλια, δεκάδες Συντονιστικές Επιτροπές σε όλη τη χώρα θα κινηθούμε ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ. Έτσι όπως έχουμε κάνει από την αρχή της χρονιάς. Ήδη έγινε ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ:

Είτε με ανοιχτά είτε με κλειστά σχολεία προχωράμε σε πανελλαδική μέρα δράσης μαθητών! Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε και ό,τι και να κάνουν θα μας βρίσκουν μπροστά τους!

Προχωράμε σε:

Συνεδρίαση των Τοπικών Συντονιστικών τις επόμενες μέρες. Να μεταφερθεί και να δημιουργηθεί παντού αγωνιστικό κλίμα. Να οργανωθούμε!

Να γίνουν παντού Συνελεύσεις Τάξεων, ειδικά της Γ Λυκείου για να αποφασιστεί η αντίθεση όλων μας. Ειδικά η Γ λυκείου πρέπει να εκφράσει ΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ γίνεται, με πολλούς τρόπους την αντίθεσή της.

Πανελλαδική μέρα δράσης μαθητών την Πέμπτη 21 Γενάρη! Τόσο με πανό μαθητών έξω από τα σχολεία, παρεμβάσεις σε δήμους, περιφέρειες, Διευθύνσεις Βθμιας, όσο και με παρεμβάσεις (ακόμα και με αποχές) από την τηλεκπαίδευση, αν αυτή συνεχίζεται.

Απαιτούμε:

1. Μέτρα για να ανοίξουν και να είναι ασφαλή τα σχολεία. Να προσληφθούν καθηγητές με βάση τις ανάγκες και να ανοίξουν νέες αίθουσες στα ίδια τα σχολεία ή σε άλλα δημόσια κτήρια, ώστε να είμαστε πιο λίγοι μαθητές ανά τάξη. Να προσληφθεί προσωπικό καθαριότητας με βάση τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας. Δωρεάν και συνέχεια τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για να μην εξαπλώνεται ο ιός στο σχολείο.

2. Να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ειδικά για τους φετινούς υποψήφιους Πανελληνίωνπου να βάζει σε κίνδυνο τον αγώνα που δίνουν οι μαθητές για να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους στο Πανεπιστήμιο. Να αποκατασταθεί οποιαδήποτε αδικία με την εξεταζόμενη ύλη των Πανελλαδικών, ειδικά σε μαθήματα στα ΕΠΑΛ και στα Μουσικά- Καλλιτεχνικά σχολεία.

3. Να ανακοινωθεί εδώ και τώρα η απόσυρση της Τράπεζας Θεμάτων και γενικότερα να σταματήσει αυτή η “αγωνία” του Υπουργείο με τα τεστ, τα διαγωνίσματα και πάει λέγοντας. Δε λείπει αυτό από τα σχολεία μας. Θα είναι απαράδεκτη η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων (που προυποθέτει να έχει βγει η ύλη σε όλα τα σχολεία ενιαία) σε μια σχολική χρονιά έχει τόσες δυσκολίες και αυτο είναι πρακτικά αδύνατο.

4. Σε περίπτωση που η τηλεκπαίδευση συνεχιστεί: Να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην τηλε-εκπαίδευση, με παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού (πρόσβαση στο διαδίκτυο, tablet, laptop). Καμία απουσία σε μαθητή, που είτε τον “πετούσε έξω” το σύστημα, είτε δεν έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν για οικονομικούς λόγους. Διευκόλυνση των καθηγητών να έχουν την ελευθερία να χρησιμοποιούν και άλλα προγράμματα για να ελαφρυνθεί το σύστημα.

Να σημειωθεί πως Φοιτητικοί Σύλλογοι, ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, Ομοσπονδίες Γονέων και Συντονιστικές Επιτροπές μαθητών προχωρούν, την Πέμπτη 21 Γενάρη, σε κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού για την ασφαλή λειτουργία σχολείων και σχολών, όπως: Στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στη Λάρισα, στην Πάτρα, στα Χανιά κ.λπ.


Πηγή

Leave a Reply