Πήγε… μεγάλο περίπατο ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Στα νοσοκομεία, οι εμβολιασμοί των πολιτών

Μπορεί η Κυβέρνηση να επαίρεται ότι θα δημιουργήσει πάνω από 1000 εμβολιαστικά κέντρα όμως η αποδιάρθρωση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών ΝΔ – ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ την οδηγεί στο να μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος των εμβολιασμών στα Νοσοκομεία.

Έτσι από σήμερα τα νοσοκομεία όλης της χώρας ενημερώθηκαν ότι μετατρέπονται εκτός από νοσοκομεία μιας νόσου και σε εμβολιαστικά κέντρα για τον γενικό πληθυσμό.

Την ίδια ώρα από ένα μικρό μέρος από τα κέντρα υγείας που πληρούν κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις για τους εμβολιασμούς ζητείται να καταργήσουν την παρακολούθηση του πληθυσμού που εξυπηρετούν ακυρώνοντας τα προγραμματισμένα ραντεβού για να ανταπεξέλθουν στο βάρους του εμβολιαστικού προγράμματος. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας τίθεται εκτός εμβολιαστικού προγράμματος λόγω υποστελέχωσης παρότι ο εμβολιασμός είναι κατά βάση έργο της ΠΦΥ.

Οι κίνδυνοι για διασπορά του κορονοϊού από την διενέργεια του εμβολιαστικού προγράμματος στα νοσοκομεία είναι μεγάλοι αφού θα κληθούν εκατομμύρια πολίτες να τα επισκεφτούν για να εμβολιαστούν.

Ταυτόχρονα το ήδη εξουθενωμένο και ελλιπές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα επωμιστεί ένα ακόμα βάρος για αρκετούς μήνες για την πραγματοποίηση, πέραν των άλλων, και του εμβολιασμού ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων του γενικού πληθυσμό.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στηρίζονται σε ξύλινα πόδια και είναι αμφίβολο αν αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί. Είναι φανερό ότι πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο με την διαθεσιμότητα των εμβολίων αλλά σοβαρό ζήτημα προκύπτει και με την πραγματοποίησή τους

Αυτή την ώρα, πέρα από την έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και την στήριξη των νοσοκομείων για να αντιμετωπίσουν το 3ο κύμα της πανδημίας που είναι προ των πυλών, απαιτείται η άμεση στελέχωση με ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας για την φροντίδα των περιστατικών covid-19 στην κοινότητα και την οργάνωση των εμβολιασμών.

Παράλληλα θα συνέβαλε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών η επίταξη των γιατρών του ιδιωτικού τομέα καθώς και των γιατρών των στρατιωτικών νοσοκομείων με στόχο καμία μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να μην μείνει εκτός εμβολιαστικού προγράμματος.

Έχουμε όμως την εντύπωση ότι η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας έχει κάνει άλλες επιλογές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία όχι μόνο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού.


Πηγή