Μανώλης Όθωνας: «Η εκλογολογία, τέτοιες ώρες, δεν μας απασχολεί αλλά δεν θα “πιαστούμε και στον ύπνο”»

Συνέντευξη Μανώλη Όθωνα, μέλους Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και Δ/ντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Political» και τον δημοσιογράφο Αντώνη Αντωνόπουλο:

Όταν είσαι στην αντιπολίτευση όπως ξέρετε η κριτική είναι εύκολη. Ποια είναι τα  λάθη που μπορούσε να αποφύγει η Κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας και τα οποία ενδεχομένως  να επαναληφθούν;

Η εύκολη κριτική δεν μας αφορά. Είναι πάντα και  τεκμηριωμένη, συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις  και δικαιώνεται, δυστυχώς,  από την εξέλιξη των πραγμάτων. Η επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιεί όσα έγκαιρα έχουμε επισημάνει και προτείνει σκιαγραφεί το περίγραμμα των λαθών της. Δεν ήθελαν ή  δεν μπόρεσαν να οργανώσουν το κρίσιμο δίκτυο πρώτης γραμμής πρωτοβάθμιας υγείας, να στηρίξουν αποτελεσματικά και έγκαιρα το ΕΣΥ, να συνδυάσουν τα μαζικά τεστ και την αξιόπιστη ιχνηλάτηση  για το αναγκαίο  σταδιακό – ανά περιοχή-  «άνοιγμα» της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με ασφάλεια.

  • Θεωρείτεότι εκτός από παραλείψεις ή αστοχίες στη διαχείριση της κρίσης υπάρχει και κάτι άλλο;

Στη σκιά της πανδημίας, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά επιλογών σε βάρος των εργαζομένων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, επιχειρεί να μετατρέψει τα ΜΜΕ σε ενορχηστρωμένο μηχανισμό  προπαγάνδας και προωθεί  fasttrack αδιαφανείς διαδικασίες κάνοντας δωράκια σε φίλους.

  • Σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του πολιτικού χρόνου για την Κυβέρνηση η εξέλιξη της πανδημίας θα κρίνει τη προσφυγή στις κάλπες. Ποια είναι η “μακρό-πολιτική”σας εκτίμηση για το “κάψιμο”της απλής αναλογικής;

Η μόνη ρεαλιστική προσέγγισηπρέπει να αφορά το πως θα κερδηθεί αυτός ο υγειονομικός πόλεμος με τις λιγότερες απώλειες. Σε ανθρώπινες ζωές αλλά και οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η εκλογολογία, τα σενάρια, οι κομματικοί και προσωπικοί σχεδιασμοί, τέτοιες ώρες, συνιστούν κυνικό τυχοδιωκτισμό και περιφρόνηση στον αγώνα και την αγωνία των πολιτών. Δεν πρόκειται “μακρό-πολιτική” αλλά για καραμπινάτη «μικρό – πολιτική» πουδεν αποτελεί αντικείμενο δική μας ενασχόλησης, αλλά δεν θα «πιαστούμε και στον ύπνο»

  • Το Κίνημα Αλλαγής αντιστέκεται σθεναρά στο επίμονο πολιτικό φλερτ, ένθεν κακείθεν. Τελευταία έχει πέσει στο τραπέζι και η “προοδευτική διακυβέρνηση”. Υπάρχει δρόμος που οδηγεί προς τα εκεί και ποια είναι τα πιθανά εμπόδια που πρέπει να προσπελαστούν;

Τον δρόμο τον έχουμε χαράξει με απόλυτη ευκρίνεια και σε αυτόν προχωράμε με σταθερά βήματα παρά τις δυσκολίες. Για μας προοδευτική κυβέρνηση σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο  βασικός πυλώνας της. Αυτό έχει ως απαράβατη προϋπόθεση την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που διαμόρφωσε η οικονομική και κοινωνική κρίση τη δεκαετία που πέρασε. Η ανατροπή αυτού του αδιέξοδου σκηνικού, είναι στο χέρι του λαού στις επόμενες εκλογές και δική μας ευθύνη είναι να τον πείσουμε για την αναγκαιότητα για αυτό. Αναγκαιότητα για τους ίδιους τους πολίτες που πρέπει να μην συμβιβαστούν με τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα αλλά να διεκδικήσουν ξανά μια καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια. Μαζί με την μόνη παράταξη που το πέτυχαν….

  • Τι σημαίνει για την επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ η αντικατάσταση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, λειτουργεί ως  αναπληρωτής  και εκφραστής της πολιτικής γραμμής του Προέδρου στη Βουλή. Για αυτό και ως «αντ’ αυτού» ορίζεται ως προσωπική επιλογή και απόφαση του εκάστοτε Προέδρου. Δεν είναι καθόλου παράδοξο να υπάρχουν εναλλαγές ρόλων με αξιοποίηση όλων των στελεχών κατά περιόδους. Μόλις πρόσφατα άλλωστε έκαναν  ανάλογες αλλαγές κοινοβουλευτικώνεκπροσώπων  τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας.

  • Ερμηνεύεται πάντως από κάποιους σαν να κλείνετε το μάτι στο ΣΥΡΙΖΑ….

Πάλι; Μα αν  όλες αυτές οι αναλύσεις  δεν ήταν εκ του πονηρού, θα ήταν απορίας άξιο πως δεν κουράστηκαν 5 χρόνια τώρα να ξεφτιλίζονται όσοι κάθε τόσο τις επαναλαμβάνουν ενώ η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Επειδή όμως κατά κανόνα δεν πρόκειται για λάθος εκτιμήσεις αλλά για διατεταγμένη υπηρεσία που  υπηρετεί συγκεκριμένο  πολιτικό σχέδιο, ούτε κουράζονται, ούτε ντρέπονται. Πότε θα διαβλέπουν κινήσεις που θα ερμηνεύονται ως επιβεβαίωση της «στρατηγικής μας προσκόλλησης στο άρμα της δεξιάς» οι μεν και πότε θα σπεύδουν  να προεξοφλούν ότι επίκειται «συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ» οι δε. Και βέβαια το παραμύθι πάντα θα έχει και τον κατάλληλο δράκο, που θα παίζει το ρόλο του δήθεν πολιτικού ογκόλιθου που ως δήθεν ανάχωμα, δήθεν ενοχλεί γιατί δήθεν εμποδίζει τα ανομολόγητα αυτά σχέδια. Αυτό που δεν αποδείχθηκε  καθόλου δήθεν αλλά καθημερινή πράξη με αταλάντευτη προσήλωση και προσωπικό κόστος, είναι η επιλογή της Φ. Γεννηματά για  αυτόνομη πορεία της παράταξης μας και η διεκδίκηση ξανά πρωταγωνιστικού ρόλου ξανά στην πολιτική ζωή. Πολιτική γραμμή που αποτελεί εντολή του κόσμου της παράταξης που είναι και ο θεματοφύλακας και εγγυητή της.


Πηγή